Sinaasappel-Amandelcake – Glutenvrij

Sinaasappel Amandelcake

Dit recept voor sinaasappel-amandelcake komt uit mijn eerste kookboek Voedingstherapie Receptenboek. Ik zag een soortgelijk recept een keer in de Allerhande. Voor dat recept werd er ook amandelmeel gebruikt. Het schijnt dat dit een typisch Midden-Oosters recept is en soms wordt er extra smaak aan toegevoegd zoals rozenwater. Dat vind ik zelf niet lekker en sinaasappel op zich is al lekker genoeg. Dus ik hou het daar bij!

Sinaasappel-Amandelcake

12-16 punten

2 biologische sinaasappels
250 gram amandelmeel
6 eieren
100 gram honing (of ander zoet naar keuze)
1/2 zout
1/4 tl bicarbonaat

  1. Doe de twee sinaasappels in een pan met ruim water en laat anderhalf uur zachtjes koken.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Neem een keukenmachine met messen en pureer de sinaasappels vervolgens fijn.
  4. Meng in een andere kom de amandelmeel met de eieren, zout en bicarbonaat.
  5. Voeg de honing toe aan de sinaasappelpuree en meng nog even goed door.
  6. Voeg nu het amandelmeel mengsel toe en laat de machine nog even draaien tot er geen klontjes meer zijn.
  7. Neem een springvorm van 30 cm doorsnee en leg er een velletje bakpapier in. Vet verder goed in.
  8. Schenk het beslag in de springvorm en zet in de oven.
  9. Bak in ongeveer 50 – 60 minuten gaar.
  10. Laat 15 minuten in de oven afkoelen, ovendeur op een kiertje.
  11. Haal uit de vorm en laat nog 30 minuten verder afkoelen.
  12. Snij in punten en serveer met koffie!

Dit is een grote taart, ideaal voor als je koffievisite krijgt. Bewaar hem in de koelkast of op een andere koele plek.

Tip: Garneer met sinaasappelrasp of pure chocolade rasp.

Tips en Trucs

De sinaasappel-amandelcake is heerlijk smeuïg en bitter-zoet van smaak. Ik vind hem niet overdreven zoet, mogelijk omdat een deel van de zoetkracht van honing verdwijnt door het bakken. Toch vonden de kids hem ook erg lekker en vroegen ze om meer! Zelfs na drie dagen was de cake nog prima van smaak, hoewel wel iets droger. Ik heb toen wat sinaasappeljam van St. Dalfour gesmolten en dat over de cake gesmeerd. Dit hielp iets en bracht de sinaasappelsmaak weer wat meer naar de voorgrond.

Of deze cake met een ander soort meel ook zou lukken, weet ik niet. Voorheen zei ik dat dat wel zou kunnen, maar ik begin daar nu op terug te komen. Ik kreeg ook wat vragen over mijn chocoladecake en toen bleek dat de lezeres hem met spelt- en tarwemeel gemaakt had. Ik meende altijd dat dat geen probleem zou hoeven te zijn. Nu vraag ik me dus af of dat wel het geval is. Amandelmeel absorbeert namelijk een deel van het vocht, net als kokosmeel alleen dan minder sterk, waardoor je die smeuïge textuur krijgt. Mogelijk dat dit met een ander meel toch niet zo werkt en het resultaat tegen kan vallen.

Mijn advies in zo’n geval zou zijn om een ei of een extra eetlepel kokosolie of boter toe te voegen. Of ga op zoek naar heerlijke taart- en cakerecepten op basis van regulier meel en vervang het zoet, maar houd verder dat recept aan.

Hoewel ik al mijn recepten grondig test voordat ze op de blog verschijnen en klachten/ opmerkingen van lezers dan ook heel serieus neem, kan ik niet garanderen dat de uitkomst bij iedereen gelijk zal zijn. Verschillende soorten ovens, kwaliteit van producten, temperatuur van ingrediënten en aandacht en tijd voor het recept nemen zijn allemaal van invloed op het uiteindelijke resultaat. Als je dus een probleem hebt met een recept, vertel dan zo gedetailleerd mogelijk hoe je te werk bent gegaan en wat je hebt gebruikt (merk product zelfs als je dat nog weet). Op die manier kan ik je heel goed helpen om een oplossing te vinden. En zo leren we van elkaar (dat van de ovens was me tot een half jaar geleden nog volledig onbekend).

Voor nu blijf ik deze sinaasappel-amandelcake aanraden en ik hoop dat jullie er net zoveel plezier van zullen hebben als ik!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

2 bakken rozenbottel thee
Gezond eten

Is rozenbottelthee gezond? Ontdek de voordelen

Rozenbottelthee. Het klinkt misschien ouderwets, maar laat je niet misleiden. Deze thee, gemaakt van de vruchten van de rozenplant, is een echte vitaminebom. Vooral als je kijkt naar de hoeveelheid vitamine C die erin zit. Maar is het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we daar eens dieper

Lees verder »
wijn dat in een glas word geschonken
Review

3 manieren om wijn binnen no-time koud te krijgen

Komt er visite en ben je vergeten wijn te kopen? Haast je dan naar de supermarkt of slijterij om nog snel even wat in huis te halen. Rode wijn kun je vaak prima drinken op kamertemperatuur, maar dit geldt niet voor witte wijn, mousserende wijn en rosé. Laatstgenoemde wijnen serveer

Lees verder »
kimchi in een pan
Gezond eten

Is kimchi gezond?

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten, meestal Chinese kool en radijs, gemengd met specerijen zoals knoflook, gember, chilipeper en vissaus. Het fermentatieproces zorgt niet alleen voor een pittige, unieke smaak, maar ook voor een hoop gezondheidsvoordelen. Maar is kimchi echt zo gezond? En hoeveel kun

Lees verder »