Hier is het dan, de primeur! Mijn eerste slow cooker recept op mijn blog. En wat heb ik al een plezier gehad van dat ding. Eigenlijk vervangt het het eindeloze sudderen op het gasfornuis voor een aanzienlijk goedkopere manier (elektrisch in plaats van gas). En aangezien ik ’s ochtends regelmatig de geest krijg en mijn koelkast doorspit om te zien wat ik nog kan maken, is dat een uitgelezen moment om in plaats van rode kool of appelmoes in mijn grote pan te doen, het in de slow cooker te doen en geen zorgen meer te hebben over aanbranden.
Zo ook deze kip. Lekker veel groenten, aangebraden kippenpoten, flink veel kruiderijen en zout en peper (wie kent de verhalen van flauwe kost niet?) en lekker laten sudderen. Gisterochtend om even na negenen alles in de slow cooker, aangezet op ‘low’ en gaan met die banaan. Avondeten plus restjes gegarandeerd! Ik denk dat we vandaag lekkere gevulde kippensoep zullen eten ๐
Ik heb onderhand een leuke verzameling recepten en receptensites speciaal voor slow cookers, dus ik ben van plan om hier met een zekere regelmaat zo’n recept te plaatsen!
Slow Cooker Italiaanse Kip
6 personen
4 Kippenpoten
Boter
2 grote uien, grof gesneden
5 tenen knoflook, gehakt (bij twijfel, voeg meer knoflook toe) ๐
3 Winterpenen, grof gesneden
3 Stengels bleekselderij, grof gesneden
1/4 witte kool, gesnipperd
1 Blikje tomatenblokjes
3 el Italiaanse kruiden naar voorkeur
Zout en peper
Olijfolie
- Bestrooi de kippenpoten met zout.
- Neem een braadpan of grote koekenpan en braad de kippenpoten in boter aan tot ze een mooi korstje hebben, maar nog niet gaar zijn.
- Schenk flink wat olijfolie in de pan van je slow cooker.
- Hak onderwijl alle groenten in stukken en doe deze in de slow cooker.
- Strooi de Italiaanse kruiden er over en vervolgens het blikje tomatenblokjes.
- Leg de kippenpoten hier bovenop en bestrooi met extra zout en peper.
- Zet aan op ‘low’ en stoof in 8 uur gaar, of zet op ‘high’ en stoof in 4 -5 uur gaar.
- Serveer zo of met pasta naar keuze.
Uiteraard kun je dit ook in de oven doen. Ik schat dat het dan zo’n 2 uur op 180 graden nodig heeft. Dek wel af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen.
Oordeel: Kip was heerlijk mals en viel van het bot! Groenten waren goed gaar en goed van smaak. Het heeft die hoeveelheid smaakmakers dus wel nodig! Ik denk dat op deze hoeveelheid minder kruiden en/ of zout het inderdaad flauw zouden maken.
Wie heeft er nog meer een slow cooker? En wat maken jullie daar het liefst in?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Niek zegt
Hi Wilma, ook ik had dat probleem. Ik ben nu toch maar voor de kleine gegaan. A omdat die minder ruimte inneemt en b omdat ik vaker voor 3 kook dat voor ruim 6 als dat zo is doe ik het gewoon zoals voorheen. Ik ben voor de originele crock pot gegaan omdat daar de binnenpan op het gas kan of in de oven. Ik bak dat de knoflook, ui en vlees even aan op het gas en dan een aantal uur laten pruttelen. Ik heb ‘m voor 53 euro gekocht bij fonq
Wilma zegt
Ik ben mij nog steeds aan het oriënteren. Koop ik een kleine (we zijn vaak met zijn tweeën, maar als mijn familie mee eet met heel wat meer!) en welk merk. Er is zoveel keus en vooral prijsverschil!
Reny zegt
Ik heb geen slow-cooker, maar nog wel de onvervalste Romertopf! Werkt perfect!
Noortje zegt
Zoals ik al eerder schreef, gebruik ik mijn crock pot vooral om heerlijk bouillons in te maken.
Vandaag heb ik een heel kippetje erin gedaan.
Standje laag, 7 uur verder en de kip lag spagaat in de pan.
Helemaal door zijn skelet heen gezakt.
De smaak was prima, maar de textuur van het vlees vond ik niet prettig.
Zo papgaar en zacht, geen bite meer.
Nee, geef mij maar een kippetje uit de pan.
De crock pot hou ik lekker aan voor de bouillons.
Edith zegt
Kip moet 4.5 uur op low dan is hij perfect
7 uur is wel heel erg lang
Anneke Pronk zegt
Momenteel staat de erwtensoep er in te garen. Hmmmmm.
Noortje zegt
De timer van mijn cooker gaat maar tot 20 uur, maar als ik zie dat het nog een paar uur moet, dan geef ik de klok een slinger naar weer 20 uur ;)Totaal ca 36-48 uur, net zoals het me uitkommt.
En soms giet ik de bouillon af en zet het hele zaakje incl de prutgroentes opnieuw op met fris water en azijn. Voor een 2e batch iets minder geconcentreerde bouillon.
Als de cooker goed vol zit, dan kan je na 1 dag een halve liter (gefilterd) water erbij doen. Dan duurt het weer een paar uur voordat het pruttelt.
Ik doe zoveel mogelijk botten in de pot, spaar ook op van kippenbouten en na de maaltijd invriezen.
Wil je extra veel gelatine, doe dan ook de poten van de kip in de bouillon (als je die erbij kunt krijgen).
Kalfspoten (echt net boven de hoef, bestellen bij de slager!!) bevatten heel veel gelatine. Deze poten bestaan uit veel botjes en wit weefsel (bindweefsel) ertussen.
Doorgezaagde kalfsribbetjes doen het ook goed. Zit ook nog wat vlees aan, is de bouillon gelijk gevuld achteraf ๐
NB: de bouillon kan alleen stijf zijn als het goed afgekoeld is en er uiteraard genoeg gelatine uit de botten is gekomen!
Noortje zegt
Yep, slowcooker hier!!
Wat een heerlijk apparaat. Ik gebruik het wekelijks.
Tot nu toe alleen nog voor mijn bottenbouillons, wat een rijkdom/feestje is dat.
Ik koop allerlei botten of krijg ze gratis (bij de wildpoelier) en laat die aanbruinen in de oven.
Die gaan in de slowcooker met water en een half kopje azijn!!. Dat laatste is zeer belangrijk om de botten te ontsluiten. Alle goede stofjes (mineralen, gelatine, chondroïtine etc) kunnen zo in de bouillon komen.
De botten zijn na 2 dagen trekken helemaal bros. De laatste dag doe ik groenterestjes erbij en extra kruiden.
Vooral van een heel kipkarkas kan je de mooiste bouillons maken (donkerbruin!!!). Afgekoeld wordt zo’n bouillon stijf van de gelatine die erin zit, maar alles wordt weer vloeibaar zodra je het verwarmt.
Heleen Quantrill zegt
Dus je laat de slowcooker twee dagen aan staan, klopt dat? En droogt het dan niet uit op een bepaald moment? Dat van die azijn doe ik ook, maar ik heb nog geen stijve gelatine bouillon gehad, terwijl ik dat juist zo graag wil!
Anonymous zegt
Hoi Heleen, oh dat is goed nieuws om te horen. Kan je er ook stoombroodjes in maken of broodpudding? Groetjes Angelique
Heleen Quantrill zegt
Jazeker, je kan er vanalles mee maken. Ik ben nog maar net begonnen, dus veel meer informatie kan ik nog niet geven, maar ik ga hier zeker meer mee doen!
Anneke Pronk zegt
eigenlijk heb ik er ook geen ruimte voor, maar ik bezit al enkele jaren een slowcooker. Liepen we tegen aan bij een Aldi in België die was afgeprijst voor € 10,=. Dus je begrijp, die konden we niet laten staan. haha
Als ik geen plek heb in onze kleine keuken zet ik hem gewoon in de kamer op tafel en laat hem daar pruttelen.
Het meest wordt hij gebruikt voor rundvleesschotels en stoofperen, of als ik rode kool in ga vriezen. Passen makkelijk 2 grote rode kolen in.
Ik zou hem niet meer willen missen. ๐
Anonymous zegt
Hoe zit het dan eigenlijk met de vitaminen en mineralen van de groente als het gerecht 8 uur staat te sudderen? Groetjes Angelique
Heleen Quantrill zegt
Het stoom blijft in de pan en valt terug in het gerecht. Daar zitten de meeste vitaminen en mineralen in, dus extreem veel zal er niet verloren gaan
Anonymous zegt
Ik koop bij de eko boederij pure graze vlees die dieren eten alleen gras kruiden klaveren waar door het vlees meer omega 3 en CLA bevat ik vind wel lekkerder smaken je kan vlees ook bestellen http://www.puregraze.com/
wel beetje prijzig gr. roxanne
Noortje zegt
Roxanne, dank je wel voor deze info. Ik denk dat je daar heel veel mensen een plezier mee doet.
Zelf woon ik in het buitenland, maar als we ooit terug (mochten) komen, dan zou ik ook voor zulk soort vlees gaan!
Martje Roelofsen zegt
Wat een heerlijk recept! Ik heb net Biologisch vlees voor een erg goede prijs besteld op http://www.OKvlees.nl
Hier heb je de keuze tussen scharrel en biologisch vlees.
Het wordt diepgevroren geleverd, ik heb ook kippedijen besteld en daar is dit recept uitermate goed voor! Dus we gaan t proberen volgende week ๐ Maandagavond staat mijn bestelling klaar!
Anonymous zegt
Ik heb geen slowcooker, maar wel een paar peteroleumstellen. Ik heb ze nog niet uitgeprobeerd. Ze wel heel handig en voordelig bij het maken van gerechten die lang moeten sudderen.
VeggieMo
Anneke Pronk zegt
@ VeggieMo,
ik vroeg me laatst af, zou je daar nog peteroleum voor kunnen kopen.
Heb jij enig idee, of waar laat je ze anders op branden?
gr. Anneke
Anonymous zegt
Je kunt lampenolie gebruiken. Dat ruikt een stuk minder sterk. Lampenolie koop ik bij Action.
Groetjes, VeggieMo
Anneke Pronk zegt
Goed idee, ik heb het in huis maar daar had ik zelf nog niet aan gedacht. Bedankt voor de tip!!
Anonymous zegt
Wij gaan hopelijk binnenkort verbouwen en dan komt er een nieuwe keuken, wil graag een stoomoven en ben al op zoek naar eentje waarin ook slow-cooking mogelijk is. Moet wel even voor gespaard worden denk ik, maar dan is ie wel mooi ingebouwd. Als iemand tips/ervaring heeft, hoor ik het graag!
Dit recept eerst maar eens in de oven uitproberen. Ziet er lekker uit!
Groetjes Anne
Wilma zegt
Ik zit ook met te weinig ruimte en twijfel over een snelkookpan en een slowcooker. Met een snelkookpan is alles zo snel klaar (energiezuinig) en behoud je de vitamines?
Ik ben er nog niet over uit.
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!
Groetjes
Wilma
Rozemarijn zegt
Hoi Wilma, voor zover ik weet behoud je juist meer nutriënten met een slow cooker omdat die op relatief lage temperatuur gaart (ik geloof 80 graden zoiets). Bij een snelkookpan gebeurt het juist op hoge temperatuur waardoor er veel ‘kapot’ gaat, dus ik zou voor de slowcooker gaan. Vraagt wel wat extra planning in de keuken en ochtend-zin om te koken zoals bij Heleen ๐ Groetjes Rozemarijn (www.roosgoesgreen.nl)
WIlma zegt
Hoi Rozemarijn, bedankt voor je antwoord!
Groetjes
Wilma
Nilou zegt
Hoeveel recepten heb je al uitgeprobeerd? Ik ben ook van plan om een slowcooker aan te schaffen! Kan niet wachten om effortless te koken, alleen ben ik wel bang voor de Eneco rekening, heb jij daar al iets van opgemerkt?
Nilou zegt
Het valt me op dat Heleen nauwelijks reageert op reacties, dit vind ik erg jammer.
Anonymous zegt
Dat zou ook een dagtaak zijn denk ik…
Nilou zegt
Dat begrijp ik, maar voor een blogger is contact met je lezers enorm belangrijk.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Nilou,
Ik zie je reactie nu pas en wilde toch graag even reageren. Ik probeer dagelijks tijd te nemen om op reacties te reageren, maar ik krijg er gemiddeld zo’n 120 per dag. Door op elke reactie die binnenkomt iets te moeten antwoorden, zou ik meerdere uren per dag bezig zijn, want niet elke vraag is direct te beantwoorden en vaak levert een antwoord weer een vervolgopmerking op. Plus ik krijg dagelijks tientallen berichten via het contactformulier en facebook. Combineer dit met een gezin, lezingen buiten de deur, ander schrijfwerk, school en vrije tijd voor mijzelf en de uren van de dagen lijken echt te kort.
Hoewel ik het met je eens ben dat interactie belangrijk is, denk ik dat je ook kan begrijpen dat overal op reageren gewoon erg moeilijk is. Gelukkig heb ik heel veel trouwe lezers die onderhand ook het nodige weten en ervaren hebben, dus die reageren ook op vragen en opmerkingen. Zo is er onderling leuke interactie.
Om jouw vraag te beantwoorden: zoek op slow cooker op mijn blog en dan zul je de recepten vinden die ik uitgeprobeerd heb. Energierekening weet ik nog niet. Deze heb ik nog niet gezien. Maar hij staat niet dagelijks aan, dus ik denk dat het wel mee zal vallen. Wel vind ik het ideaal omdat ik ’s ochtends iets aan kan zetten (wanneer ik meer tijd heb dan ’s middags) en het vervolgens kan ‘vergeten’ tot de avond. Dat is mij ook wat waard ๐
Groetjes
Heleen
@liek zegt
heb geen slowcooker, maar wel een stoomoven, doe daar vaak soortgelijke dingen…
vind de smaak heerlijk, en heb het idee dat de kruiden juist door het stomen/garen op deze wijze meer intrekken…grappig….witvis met groenten en kokos, of met verse tomatenpesto, n kip gevuld met prie,ui, knoflook en peen…jum….en eerlijk gezegd; ik eet dan liever nog alle groente dan van de kip ๐
doe niet mee met je dieet, maar eet wel op dezelfde wijze, pik een hoop van je recepten op, super!
Xoes zegt
Ik heb gisteren karbonades gemaakt in de oven met een uitgebreid kruidenmengsel, is wat je maakt zo’n slowcooker vergelijkbaar met je eten gewoon 3 uur in de oven zetten? Mn karbonades waren iig al bijna op voordat ze uibehaupt klaar waren zo lekker! (Recept Carnitas van MarksDailyApple) Als ik straks mijn nieuwe keuken heb maar eens op onderzoek naar een slowcooker.
Anonymous zegt
ik heb geen slow-cooker, zou niet weten waar ik die moet laten ๐ Keuken en kastjes zijn al overvol. Hard aan het sparen voor een nieuwe keuken met meer bergruimte en een heeeeel groot fornuis met een heeeeeele grote oven ๐ en een Amerikaanse koelkast die zichzelf ontdooit. Die slow-cooker staat voor mij op een heel laag pitje :-), maar ik wens jou er heel veel plezier mee! Gr. Adrielle