Gisteravond hebben we een heel gezellig jaarfeest op school gehad waarbij de kinderen o.a. hun zelf gekweekte pompoen mochten laten zien. Het was grappig om te horen dat er maar weinig ouders waren die wisten wat ze nou eigenlijk met zo’n pompoen konden doen. Wat een gemis! Pompoen is niet alleen erg gezond, maar door de zoetige smaak lusten veel kinderen het ook. Perfect dus! Daarom vandaag twee makkelijke recepten, die zeer kindvriendelijk en makkelijk te maken zijn!
Pompoensoep en Geroosterde Pompoenstukjes
6 porties
1 klein, biologisch pompoentje (ongeveer 1 kilo), gewassen
2 el olijfolie of kokosolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
500 ml bouillon naar keuze
Peper en zout
Staafmixer
- Snijd eerst de pompoen door midden en schep de zaadjes er uit.
- Verwijder de steel en snijd de pompoen verder in even grote stukken.
- Neem een ruime pan en verhit hier de olijfolie of kokosolie in.
- Fruit de ui en doe na 5 minuten de knoflook er bij.
- Voeg nu de pompoen toe en roer even om.
- Schenk de bouillon er bij en breng aan de kook.
- Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken totdat de pompoen zacht wordt.
- Neem nu de staafmixer (of een blender) en pureer de soep tot het de gewenste consistentie heeft.
- Als de soep nog iets te dik is, voeg dan wat extra bouillon of wat water toe.
- Breng de soep eventueel op smaak met zout en peper en serveer direct.
Tip: Lekker met een scheutje room of extra, geroosterde pompoenzaadjes.
Geroosterde Pompoenstukjes
4 – 6 porties
1 klein, biologisch pompoentje (ongeveer 1 kilo)
Olijfolie
1/2 tl zout
1/2 tl peper
Komijnzaadjes
- Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch).
- Neem een bakplaat en leg hier een velletje bakpapier op.
- Snijd de pompoen door midden en verwijder de zaadjes.
- Verwijder de steel en snijd de pompoen verder in even grote stukje. (Optioneel: schil de pompoen eerst)
- Leg de pompoen op de bakplaat en besprenkel met olijfolie.
- Strooi zout en peper over de pompoen en hussel even om.
- Bestrooi dit met komijnzaadjes naar behoefte en zet in de oven.
- Rooster de pompoenstukjes in 30 – 45 minuten gaar of tot ze goudbruin en zacht zijn.
- Lekker in plaats van aardappel of wortel!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Wist je dat je soeprecept (met een andere foto) integraal zonder bronvermelding overgenomen is op https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1407357462865402&set=pb.1402870649980750.-2207520000.1397254709.&type=3&theater
Heleen Quantrill zegt
Nee dat wist ik niet. Ik zal het uitzoeken. Bedankt voor je opmerkzaamheid!
Anonymous zegt
Schil je de pompoen niet voor de soep? Ik heb nog nooit iets met een pompoen gedaan, vandaar m’n vraag 😉
Heleen Quantrill zegt
Nee, het hoeft niet per se. Zeker als je een onbespoten pompoen hebt, kun je de schil gewoon meekoken en opeten.
Groetjes
Heleen
Kim zegt
Pompoensoep, ik ben er gek op! En de pitjes kan je makkelijk zelf roosteren in de oven, met een beetje zout en paprikapoeder zijn het net chips!
Annemieke V. zegt
Ik heb gisteren ook pompoensoep gemaakt! Heerlijke warme traktatie was dat! Als avondeten… ’n Recept van de site van Odin, echt lekker!
Anonymous zegt
Ik heb de soep die eerder deze maand in een gastblog stond gemaakt.
Deze was ook erg lekker.
Ga de versie van vandaag ook maar eens maken.
Groet, Sabine
annie laumen zegt
Heerlijk pompoensoep
Wat een makkelijk en snel recept
Ga ik binnenkort maken
Grt Annie