Soep als ontbijt. Een vreemd concept of juist een perfect begin van de dag? Door het omgooien van mijn eetpatroon acht jaar geleden ben ik steeds meer gaan inzien dat standaard gerechten specifiek bedoeld voor specifieke momenten op de dag niet altijd even handig zijn. Zo begin je de dag meestal met veel koolhydraten en suikers. En ik steek hierbij de hand in eigen boezem! Smoothies, yoghurt met fruit, havermout, pannenkoekjes… Allemaal zelf klaargemaakt, dat wel, maar de nadruk ligt nog altijd veel op koolhydraten en suikers.
De afgelopen weken waren erg stressvol voor me en mijn eetlust liet het afweten. Eten terwijl gestrest is sowieso geen goed idee (geef je lichaam even een break om te herstellen door niet te eten), maar dit ging toch wat verder. En met name ontbijt zag ik even niet zitten. Ik verlangde naar iets verwarmends, maar ook iets helends. Iets om de dag goed mee te beginnen zonder dat ik er direct last van in mijn maag zou krijgen. Ja, zo erg was het al.
Mieke van Puur Mieke deelde in diezelfde periode een aantal foto’s met haar soep als ontbijt. En dit zette me aan het denken: Een heerlijke groentesoep, thuis gemaakt met verse ingrediënten kun je prima op voorhand maken en eventueel in porties invriezen. Op die manier hoef je het ’s ochtends alleen maar op te warmen en eet je groenten als ontbijt!
Voor degenen die nog niet overtuigd zijn, bekijk het eens op deze manier: In een gemiddelde pan met soep zit meestal flink wat groente, geen onnodige toevoegingen (het zout reguleer je zelf!), geen suiker en flink wat vezels. Drink er een kopje groene thee bij en je krijgt naast je bioflavonen ook je anti-oxidanten binnen!
Wat gaat in de soep?
Want ik heb het uiteraard niet over soep uit een pak of blik! Nee lieve mensen, deze soep maken we zelf. En wel heel eenvoudig. De basis van de soep zijn verse groenten. Wat voor groenten is in wezen niet van belang, al is het één meer geschikt dan het ander en bepaald het ‘hoofdingrediënt’ voor een deel de smaak. Minder geschikt zijn aardappels, sla, andijvie, boerenkool en rode kool. Erg geschikt zijn witte kool, spitskool, groene kool, bloemkool, pompoen, wortel, rode bieten, broccoli, schorseneren, spinazie, doperwten, pastinaken, rettich, knolselderij, koolrabie, paprika en prei. Een ui en knoflook moet er altijd door. Denk bij het maken van de soep aan afwisseling en kleur.
Bereiding Soep
Het bereiden van de soep doe je als volgt: Kies welke groente je wilt gebruiken, was die en snijd het in stukken. Het hoeft niet netjes. Je neemt vervolgens een ruime pan en doet hier wat olijfolie in. Snipper de ui en de knoflook en bak die even kort in de olijfolie. Doe nu de groenten er allemaal bij en schenk een halve liter water er bij. Deksel op de pan en koken. Meestal is een kwartiertje tot een half uurtje voldoende. Neem nu een staafmixer en pureer het geheel lekker glad of iets grover, net wat je zelf lekker vindt. Zout, een beetje peper en eventueel wat tamari voor de smaak toevoegen. Ook kun je nog een beetje extra vergiene olijfolie toevoegen vlak voor het serveren, daar wordt de smaak voller van.
De hoeveelheid soep die je krijgt is afhankelijk van de hoeveelheid groente die je gebruikt. Begin met niet al te veel water. Ruim genoeg om de groenten gaar te krijgen. Na het pureren kun je altijd nog water toevoegen om te verdunnen.
Erg lekkere smaakcombinaties zijn: wortel met pesto, spitskoolsoep met kerrie en room, pompoensoep met sinaasappel, rettich of pastinaak met gerookte forel die je op het laatst na het pureren toevoegt, rode bieten met prei, en broccoli met walnoten en scherpe kaas (ook weer op het laatst toevoegen).
De soep maak je wanneer je tijd hebt. Vervolgens laat je hem afkoelen en verdeel je de soep over diepvriesbakjes. ’s Avonds voordat je naar bed gaat, haal je zo’n bakje uit de vriezer om te ontdooien. ’s Ochtends warm hoef je het alleen maar op te warmen.
Mijn voorstel is om over het idee heen te stappen dat bepaalde voedingsmiddelen alleen maar op een bepaald moment gegeten kunnen worden. En ook om over het idee te stappen dat je ’s ochtends geen soep ‘kunt’ eten. De soep is namelijk licht verteerbaar en omdat je hem zelf maakt, kun je hem aanpassen aan je eigen smaak. De dag beginnen met een kom vol groentesoep is echt een goed idee. Probeer het gewoon eens uit en verras jezelf!
Met dank aan mijn lieve vriendin Esther voor de eerste foto en het idee en de heerlijke soep die ze voor me maakte!
ella zegt
graag de nieuwsbrief!
Heleen Quantrill zegt
Hoi Ella,
Je kunt je aanmelden via de link op de homepagina onder het kopje ‘Nieuwsbrief’
Groetjes!
sandra zegt
wij eten al een paar jaar bijna iedere ochtend soep, heerlijk. sinds we met paleo voeding zijn gestart en het bevalt ons prima. iedereen waar je dat tegen zegt, reageert; getver ’s morgens soep. ik zeg het dus maar niet meer en geniet lekker van m’n soepje.
Marieke zegt
Sinds ik paleo ben gaan eten, eet ik in ieder geval op doordeweekse dagen altijd soep omdat dat weinig voorbereidingstijd kost. Ik vind het een perfecte oplossing! Ik gebruik overigens vaak een combi van boerenkool en pastinaak. Echt heerlijk en heel voedingsrijk.
Sterkte met het verlies van je moeder.
adrielle zegt
Heleen, ik moet er niet aan denken! ik ga het dus ook niet proberen. Maar ik ben wel blij dat het voor jou werkt. Ik wens je veel sterkte, ook heb ik altijd het gevoel dat het niets helpt als je dat zegt, maar wat ik wel moet zeggen weet ik ook niet. Dat ik regelmatig aan je denk, maar daar heb je volgens mij ook niets aan. Ik hoop dat je je draai een beetje gaat vinden en verder……. Liefs Adrielle
Heleen Quantrill zegt
dag lieverd! Ik vind het ontzettend fijn dat je aan me denkt. Het is ook lastig om te bedenken wat je nu moet zeggen. Zelf sta ik ook vaak met mijn mond vol tanden. De soep bevalt me inderdaad erg goed. Ik denk ook omdat mijn maag sinds dit alles flink wat te verduren heeft gekregen. Stress slaat bij mij op de maag en darmen namelijk. En zo vind je wat uit en ontdek je weer nieuwe dingen, immers? 🙂
Liefs
Heleen
izerina zegt
Ooit probeerde ik het op advies van een acupuncturist. Maar ik kreeg het niet naar binnen. Dus “smokkelde”ik. Eerst een rijstwafel en thee en een uurtje later een kom soep. Dat vond ik wel smakelijk.
Heleen Quantrill zegt
Ik neem de soep ook meestal pas rond negen uur. Dan is het huis weer stil en kan ik rustig wat eten. Maar ik heb nooit direct uit bed iets kunnen eten. Zelf moet ik dan eerst even in de weer: wasje laten draaien, honden er uit, kids op weg helpen… En dan komt de honger pas. Ik vind t prima overigens. Zo is iedereen weer anders!