Soep als ontbijt, waarom het een goed idee is

Is soep als ontbijt een raar concept of juist een perfect begin van de dag? Acht jaar geleden veranderde ik mijn eetpatroon en ontdekte ik dat de standaard ideeën over wat we ‘horen’ te eten op een bepaald moment van de dag helemaal niet altijd even logisch zijn.

Een typisch ontbijt bestaat vaak uit veel koolhydraten en suikers. En eerlijk is eerlijk, ik deed daar net zo hard aan mee. Smoothies, yoghurt met fruit, havermout, pannenkoekjes… Allemaal zelfgemaakt, dat wel, maar nog steeds met een flinke nadruk op snelle suikers en koolhydraten.

De afgelopen weken had ik veel stress en merkte ik dat mijn eetlust afnam. Vooral het ontbijt sloeg ik regelmatig over, omdat niets me echt aansprak. Ik had behoefte aan iets verwarmends, iets zachts en voedzaams, maar zonder dat het zwaar op mijn maag zou liggen.

Toen ik zag dat Mieke van Puur Mieke regelmatig soep als ontbijt at, begon ik erover na te denken. Waarom niet? Een kom warme, zelfgemaakte groentesoep in de ochtend leek ineens een logische en voedzame keuze.

Waarom soep als ontbijt een goed idee is

  • Veel groenten: In een pan soep gaan vaak meerdere soorten groenten, wat zorgt voor een flinke dosis vitaminen en vezels.
  • Geen onnodige toevoegingen: In tegenstelling tot kant-en-klare ontbijtproducten bepaal je zelf hoeveel zout, kruiden en andere ingrediënten je toevoegt.
  • Makkelijk voor te bereiden: Maak een grote pan soep en vries porties in. ’s Ochtends hoef je het alleen maar op te warmen.
  • Rustige energie: Soep is licht verteerbaar en geeft geen bloedsuikerpieken zoals brood of zoete ontbijtjes dat wel doen.

Drink er een kop groene thee bij en je hebt meteen een boost aan bioflavonoïden en antioxidanten!

Soep als ontbijt

Welke groenten gebruik je?

Natuurlijk heb ik het hier niet over soep uit een pak of blik, maar over een eenvoudige, zelfgemaakte soep. De basis bestaat uit verse groenten, en daarin kun je eindeloos variëren.

Geschikte groenten voor soep als ontbijt:

  • Witte kool, spitskool, groene kool
  • Bloemkool, broccoli, pompoen
  • Wortel, pastinaak, schorseneren, knolselderij
  • Paprika, prei, rode bieten, doperwten
  • Spinazie, rettich

Minder geschikt: Aardappelen, sla, andijvie, boerenkool en rode kool, omdat deze de textuur of smaak niet altijd ten goede komen.

Een ui en knoflook zijn eigenlijk altijd een goed idee om extra smaak en voedingsstoffen toe te voegen.

Hoe maak je een simpele groentesoep?

  1. Kies de groenten die je wilt gebruiken, was ze en snijd ze grof.
  2. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak een gesnipperde ui en knoflook kort aan.
  3. Voeg de groenten toe en schenk een halve liter water erbij. Laat het met een deksel op de pan 15 tot 30 minuten zachtjes koken.
  4. Pureer de soep met een staafmixer tot de gewenste structuur.
  5. Breng op smaak met zout, peper en eventueel een scheutje tamari of extra vierge olijfolie voor een vollere smaak.

Tip: Voeg eerst weinig water toe. Na het pureren kun je de soep altijd nog verdunnen tot de gewenste dikte.

Lekkere smaakcombinaties

  • Wortel met pesto
  • Spitskool met kerrie en room
  • Pompoensoep met sinaasappel
  • Pastinaak met gerookte forel (na het pureren toevoegen)
  • Rode biet met prei
  • Broccoli met walnoten en pittige kaas

Maak de soep wanneer het jou uitkomt, laat hem afkoelen en verdeel hem over diepvriesbakjes. Haal ’s avonds een bakje uit de vriezer, zodat je het ’s ochtends alleen maar hoeft op te warmen.

Waarom je soep als ontbijt een kans moet geven

Het is tijd om los te komen van het idee dat bepaalde voedingsmiddelen alleen geschikt zijn voor een bepaald moment van de dag. Soep als ontbijt is een lichte, voedzame en verwarmende start, die je helemaal kunt aanpassen aan je eigen smaak.

Probeer het eens en verras jezelf!

Met dank aan mijn lieve vriendin Esther, die me inspireerde met haar heerlijke zelfgemaakte soep.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

karnemelk en melk in glazen
Gezond eten

Karnemelk of melk: wat is gezonder?

Melk of karnemelk? Je hebt het vast wel eens in de supermarkt overwogen. Beide lijken gezond, maar ze verschillen behoorlijk. Niet alleen qua smaak, maar ook in voedingswaarde en hoe je lichaam erop reageert. Ik help je vandaag op weg om een goede keuze te maken. Wat is het verschil

Lees verder »
karnemelk in een glas
Gezond eten

Karnemelk gezond bij afvallen? Ontdek de feiten

Karnemelk. Veel mensen denken er nauwelijks aan bij het afvallen. Toch is het een verrassend gezonde drank die je zou kunnen helpen bij gewichtsverlies – als je het op de juiste manier gebruikt. In dit artikel leg ik uit wat karnemelk precies is, wat de voordelen én de valkuilen zijn,

Lees verder »