Iedereen die een beetje op de hoogte is van wat hot en hip is in foodie land, weet dat groentenoedels gemaakt met een spiraalsnijder het helemaal zijn. Groentenoedels zijn hét alternatief voor reguliere noedels en pasta, maar dan, juist, op basis van groenten (of fruit overigens!). Ik heb lange tijd niet meegedaan aan die trend, gewoon omdat ik er het nut niet van in zag. Ja weet je, ik heb al genoeg aan wat ik heb aan keukenhulpmiddelen.
Groentenoedels!
Maar! Toen begonnen de kids er over. Ik had weer een leuk kookboek in handen (daar heb ik er nooit genoeg van!) en daar stond o.a. een recept in voor courgette noedels met pastasaus. Als alternatief dus voor spaghetti. Met name mijn oudste had daar wel zin in. Dus ik mijn keukenmachine tevoorschijn halen en het mes met de gaatjes er in gedaan. Maar die maakt geen noedels. Die raspt de groente alleen maar. Evengoed wel het recept gemaakt en ik denk dat de meesten van jullie wel zullen beamen dat courgette in het algemeen een prima groente is, zeker voor kinderen. De smaak is neutraal, de textuur stevig genoeg.
De teleurstelling, echter, dat ik dus geen ‘courgetti’ voor ze kon maken was groot. Na lang wikken en wegen, toch maar voor de bijl en nu zijn we de trotste eigenaars van een heuse spiraalsnijder, of spiralizer.
Met dit hulpmiddel tover ik verschillende soorten groenten en fruit om in geinige spaghetti of noodles. Gelukkig is groenten eten niet een heel groot dilemma hier, maar het is evengoed erg leuk om zo eens wat anders op tafel te zetten. Het is letterlijk een alternatief voor dus reguliere spaghetti.
Groentenoedels kun je koud of warm serveren en omdat ze zo dun zijn, zijn ze in een mum van tijd gaar. Even blancheren of roerbakken is vaak al voldoende voor een lekkere bite zonder die rauwe smaak. Maar ook als salade zijn ze erg mooi en veel groenten die je kunt ‘spiralizen’ kun je ook prima rauw eten.
Mijn spiraalsnijder heeft drie opzetstukken voor verschillende diktes, plakjes en zelfs spiralen.
Een aantal van onze favoriete groentenoedels zijn:
- Courgetti – Courgette spaghetti
- Poedels – Pastinaak noodels
- Zoedels – Zoete Aardappel noodels
- Wortelli – Wortel Tagliatelli
- Broedels – Broccoli Steel noedels (steel eerst schillen)
- Bietels – Bieten noedels. Vooral mijn man vond deze benaming errug komisch
🙂
Een aantal favoriete manieren hier om groenten- en fruitnoedels te gebruiken zijn:
Maak zoete aardappel krulfriet met zoete aardappel spiralen. Frituur in een laagje kokosolie en serveer met wat chilipoeder.
- Maak een broccoli salade van de broedels met rozijnen, goeie mayo, een beetje honing en wat uitgebakken spekjes.
- Maak courgetti en gebruik het in plaats van reguliere spaghetti of andere pasta.
- Gebruik wortelli om je salade een kleurboost te geven!
- Rooster noedels van knolgewassen als pastinaak, zoete aardappel en knolraap met wat curry kruiden als een hartig bijgerecht.
- Voeg groentenoedels toe aan soep!
- Je kunt ook stevig fruit als appels of stevige kiwi door de spiraalsnijder halen om er plakjes van te snijden. Appelchips bijvoorbeeld!
Geen Spiraalsnijder? Geen nood!
Het beste resultaat voor groentenoedels krijg je, vind ik, toch echt met een spiraalsnijder. Maar als je er geen hebt, is een handmatige spiraal snijder ook prima. Deze spiralizer werkt ook op de hand, maar dan moet je het draaien zelf doen. Plus, je kan er dan alleen noedels mee maken en niet al te grote stukken groenten gebruiken. Iets dat met de spiraalsnijder dus wel kan. Deze spiralizer is wel een stuk kleiner, dus als je weinig ruimte hebt, is dit dus een prima alternatief.
Of als je niet per sé noedels wilt maken, maar die spiraaltjes wel erg leuk vindt, dan is deze ‘puntenslijper’ wellicht een idee. Maar ook hier ben je dus beperkt in wat je er mee kunt en wat voor formaat groente je kunt gebruiken. Evengoed, voor die prijs kan het een leuke gadget zijn 🙂
[…] glutenvrij, vegan en calorie-arm alternatief is voor noedels en pasta (voor degenen die niet van veggie-spaghetti houden)? Namelijk Shirataki […]