Dit is een Gastblog van Kiwi&Zo. Lisette schrijft gepassioneerd over gezondheid en voeding en heeft hier in het verleden eerder gastartikelen gepubliceerd. Vandaag kijkt zij verder dan het einde van de Suiker-Pauze. Hoe ga je verder na een uitdaging? Zij legt uit…
Ik houd van een uitdaging. Zo ook van uitdagingen zoals Heleen net heeft gedaan, de suiker-pauze. Maar ik merk bij mezelf dat ik op de laatste dag van een uitdaging vol goede voornemens zit maar een week later weer bijna terug ben in mijn oude patroon. Herken je dat? Het kan ook anders, door stapje voor stapje minder suiker te gaan eten.
Reis, geen strafkamp’¨
Een dieet, dan klinkt niet fijn. Waarom? Omdat het vaak doet denken aan hele strikte regels waarbij veel moet en veel verboden is. Een soort strafkamp. Maar het kan ook anders, je kunt er ook een leuke reis van maken. Een ontdekkingstocht. Je begint met de eerste stap en er komt geen einde aan. Oftewel, je focussen op wat jij wel en niet wilt. Klinkt al een stuk leuker toch?
Eén gewoonte per keer’¨
De meest effectieve manier om gewoontes te veranderen is door 1 gewoonte tegelijkertijd te veranderen. Dit is ook voor mij een valkuil. Ik wil zo veel! Maar als ik dan in een week 10 nieuwe gewoontes wil beginnen doe ik na een maand niets meer van dat alles. Dus elke keer kom ik weer terug op dit principe. 1 gewoonte waar ik me de komende maand op ga focussen. Ooit was dat geen frisdrank bijvoorbeeld. En die gewoonte is nog steeds weg! Dus wat vind jij het meest belangrijk en
Waar wil je deze reis mee beginnen?
Zoek leuke/fijne/lekkere alternatieven’¨Iets schrappen is moeilijker dan iets vervangen. Ranja vervangen door diksap is niet zo moeilijk. In een paar dagen wen je aan de nieuwe smaak maar je hoeft niets te veranderen. Stoppen met een 4-uurtje eten als je buik rommelt is een stuk moeilijker. Bedenk je dus hoe je het aangenamer voor jezelf kan maken.
Neem geen einddatum’¨
Als je straks gewend bent aan de diksap en het lekker vindt, waarom zou je dan ooit terug willen naar de ranja? Dan denk je daar niet eens meer aan. Dan hoef je dus ook niet jezelf voor te nemen dat je dit 30 dagen vol gaat houden. En heb je dus ook geen verleiding na die 30 dagen om weer terug te gaan.
Motivatie in plaats van wilskracht
‘¨Als je weet waar je het voor doet wordt het veel gemakkelijker. Vegetariërs hebben bijvoorbeeld zoveel motivatie om geen dieren te eten dat wilskracht helemaal niet aan bod komt. In plaats van een lekker kippetje zien zij een dood beest. Bedenk je dus goed waarom jij deze gewoonte wilt veranderen. Bijvoorbeeld om geen dip meer te hebben om 4 uur of zodat die eeuwige hoofdpijn weggaat. Of lees je eens goed in over wat er nou zo ongezond is aan bijvoorbeeld suiker. Dit maakt het allemaal veel gemakkelijker!
Meer inspiratie nodig?’¨