Dit is een Gastblog van Kiwi&Zo. Lisette schrijft gepassioneerd over gezondheid en voeding en heeft hier in het verleden eerder gastartikelen gepubliceerd. Vandaag kijkt zij verder dan het einde van de Suiker-Pauze. Hoe ga je verder na een uitdaging? Zij legt uit…
Ik houd van een uitdaging. Zo ook van uitdagingen zoals Heleen net heeft gedaan, de suiker-pauze. Maar ik merk bij mezelf dat ik op de laatste dag van een uitdaging vol goede voornemens zit maar een week later weer bijna terug ben in mijn oude patroon. Herken je dat? Het kan ook anders, door stapje voor stapje minder suiker te gaan eten.
Reis, geen strafkamp’¨
Een dieet, dan klinkt niet fijn. Waarom? Omdat het vaak doet denken aan hele strikte regels waarbij veel moet en veel verboden is. Een soort strafkamp. Maar het kan ook anders, je kunt er ook een leuke reis van maken. Een ontdekkingstocht. Je begint met de eerste stap en er komt geen einde aan. Oftewel, je focussen op wat jij wel en niet wilt. Klinkt al een stuk leuker toch?
Eén gewoonte per keer’¨
De meest effectieve manier om gewoontes te veranderen is door 1 gewoonte tegelijkertijd te veranderen. Dit is ook voor mij een valkuil. Ik wil zo veel! Maar als ik dan in een week 10 nieuwe gewoontes wil beginnen doe ik na een maand niets meer van dat alles. Dus elke keer kom ik weer terug op dit principe. 1 gewoonte waar ik me de komende maand op ga focussen. Ooit was dat geen frisdrank bijvoorbeeld. En die gewoonte is nog steeds weg! Dus wat vind jij het meest belangrijk en
Waar wil je deze reis mee beginnen?
Zoek leuke/fijne/lekkere alternatieven’¨Iets schrappen is moeilijker dan iets vervangen. Ranja vervangen door diksap is niet zo moeilijk. In een paar dagen wen je aan de nieuwe smaak maar je hoeft niets te veranderen. Stoppen met een 4-uurtje eten als je buik rommelt is een stuk moeilijker. Bedenk je dus hoe je het aangenamer voor jezelf kan maken.
Neem geen einddatum’¨
Als je straks gewend bent aan de diksap en het lekker vindt, waarom zou je dan ooit terug willen naar de ranja? Dan denk je daar niet eens meer aan. Dan hoef je dus ook niet jezelf voor te nemen dat je dit 30 dagen vol gaat houden. En heb je dus ook geen verleiding na die 30 dagen om weer terug te gaan.
Motivatie in plaats van wilskracht
‘¨Als je weet waar je het voor doet wordt het veel gemakkelijker. Vegetariërs hebben bijvoorbeeld zoveel motivatie om geen dieren te eten dat wilskracht helemaal niet aan bod komt. In plaats van een lekker kippetje zien zij een dood beest. Bedenk je dus goed waarom jij deze gewoonte wilt veranderen. Bijvoorbeeld om geen dip meer te hebben om 4 uur of zodat die eeuwige hoofdpijn weggaat. Of lees je eens goed in over wat er nou zo ongezond is aan bijvoorbeeld suiker. Dit maakt het allemaal veel gemakkelijker!
Meer inspiratie nodig?’¨
11 reacties
Heel inspirerend! Ik heb hier nog een (ongelezen) boek op de plank liggen over suikervrij eten. Ik ben zelf enorm verslaafd aan suiker, maar 1 stap per keer lijkt me een prima weg!
Er staan genoeg gratis recepten op dit blog om hier (link naar webshop) niet over te zeuren… vind ik.
Je hebt een superleuk en interessant blog, Heleen en waar ik zelf niet achter sta laat ik liggen. Zo moet je ook op internet snuffelen, anders erger je je groen en geel!
Inderdaad vind ik ook dat ‘suikervrij’ wel eens wat duidelijker mag worden uitgelegd. Nu heet jouw blog ‘Eet gezond’. Er zijn ook blogs die letterlijk ‘zonder suiker’ heten, maar dan blijkt dat alleen geraffineerde suikers worden vermeden. Dan hebben bijvoorbeeld diabeten er al niets meer aan.
Je hebt weer een fantastisch recept op je blog gezet, voor de verjaardagstaart. Bedankt!
Lucia
Tjonge, wat een felle reacties meteen als er een kleine kritische kanttekening wordt geplaatst. Dit hoort er toch ook gewoon bij, mensen?
Ik kwam hier altijd graag voor de orginele recepten en leuke ideeën. Tegenwoordig moet er blijkbaar steeds iets verkocht worden, als het geen e-book is dan linkt het recept wel direct naar één of andere webshop. Ik vind dat jammer. Dat is een persoonlijke mening en, inderdaad, daardoor kom ik hier nu minder vaak. Deze feedback geef ik graag. Misschien doet Heleen er iets mee, dat zou kunnen. Misschien is ze het totaal niet met me eens, dat kan natuurlijk ook! Prima toch?
Anonimiteit: dit is internet, mensen. Iedereen is anoniem, of je nu een naam gebruikt of niet. Dat gedoe met profielen werkt voor mij niet en een betere optie geeft deze blog niet.
Suikers: als je geraffineerde suikers bedoelt, zeg dan geraffineerde suikers. Die “suikervrij”-hype zet al te veel mensen op het verkeerde been. Voeding is een belangrijk onderwerp. Het kan geen kwaad op zijn minst te proberen er zorgvuldig mee om te gaan.
Fijne dag allemaal en geniet vooral van voeding waar je je goed bij voelt!
Hoi,
Ik zie je reactie nu pas, dus vandaar dat ik wat laat reageer. Evengoed hoop ik wel dat je deze reactie nog ziet want ik begrijp je punt zeker wel. Allereerst is het inderdaad goed om duidelijk te stellen dat het om geraffineerde suiker gaat die je moet vermijden. Dit is niet voor iedereen helder, hoewel er wel steeds meer duidelijkheid over komt. Toch denk ik dat in de context dan het artikel wel duidelijk wordt dat je niet alle suiker over 1 kam moet scheren.
En vwb een reclameblog sluit ik me deels aan bij Iris. Deze blog heb ik inderdaad om een inkomen uit te genereren, ik maak daar ook geen geheim van, maar ik ben wel altijd op zoek naar een goeie balans tussen informeren en verdienen. Ik wil namelijk niet dat mijn blog een reclamezuil wordt 😉
Voor dit soort artikelen krijg ik overigens nooit betaald. Soms ontvang ik ter compensatie een boek, een product uit een webshop of wat leuke ‘boodschappen’ en altijd hou ik er leuke contacten met collega-bloggers aan over, maar het gaat er mij ook om, om andere bloggers een platform te geven om hun informatie en producten te kunnen delen. Ik zie hier niets verkeerds in, maar als dit je inderdaad afstoot, dan is dat jammer.
Maar evengoed bedankt voor je tijd en moeite om dit onder mijn aandacht te brengen. Jij bent nu op je ‘eentje’ maar er zullen meerderen zijn die er ook zo over denken en niets zeggen of vervelende berichten sturen.
Dus jij ook fijne dag!
Groet
Heleen
PS: Bij anoniem reageren heb je trouwens wel de mogelijkheid om met je naam of een alias te ondertekenen, je hoeft dus niet per se een profiel aan te maken. Scheelt inderdaad gehannes!
mijn man zegt altijd, als je iets op wilt zetten moet je het doen zodat je het ook vol kunt houden.. dus in dit geval vind ik me hier helemaal in terug… steeds wat wegstrepen in de voedingsstijl, dan is het echt niet moeilijk, maar mooi, leuk, motiverend. En dit is Heleen dr blog, ik volg hem met plezier, en als je je er niet in kunt vinden, wel, daar zijn duizend en 1 andere blogs die dan misschien beter in iemand zn straatje passen, of zet zelf een blog op. Iemand doet zo zn best om een blog op te zetten, en anderen daarmee te helpen. Dus Heleen, 1000x dank, ga zo door.
Ik ga ook altijd enthousiast beginnen, maar val toch weer terug met veel dingen. Misschien moet ik het dan toch ook maar met kleinere stapjes proberen…
Als je je zo ergert ergens aan, dan stop je toch met lezen/bezoeken? Het is toch ieders vrije keuze? dat anonieme is helemaal zwak!
En weer een reclameblog. Wat toch vreselijk jammer.
PS: wij kunnen absoluut niet zonder suiker. Enorm essentieel spul voor onze hersenen. 🙂
Ik denk dat je het punt hier een beetje mist. Met suikervrij eten wordt namelijk bedoeld de geraffineerde suikers. Dus de suikers uit frisdrank, sap, snoep, gebak en chips etc. Ik haal mijn suikers liever uit vers fruit :).
Sascha
Nou je hebt zoet en zoet hoor, anonymous (beetje flauw ook om geen naam te noemen). Witte, geraffineerde suiker heb je echt niet nodig, glucose wel ja, maar dat vind je in voldoende andere echte, pure voedingsmiddelen wel! En reclame? Wat is er mis met het promoten van een collega blogger die zo’n beetje dezelfde ideeën heeft als dit blog zelf? Op die manier leer je als lezer toch ook weer andere blogs kennen?! Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee! En al zou er zelfs betaald zijn voor dit blog (wat zeer zeker het geval niet is), wij bloggers hebben ook kosten en het hoeft niet allemaal liefde werk, oud papier te zijn!