Eerder hebben wij al een review online gezet over de keukenmachine Chef van Kenwood, een zeer onmisbaar item in de keuken. Nu hebben we tevens de vleesmolen van Kenwood uitgeprobeerd op deze keukenmachine, dit is één van de verkrijgbare accessoires van de Kenwood Chef.
Een recept wat we altijd al wilden uitproberen is zelfgemaakte steak tartare. Dat hebben we dus met deze vleesmolen gemaakt.
Steak Tartare
Ingrediënten
- 300 gram longhaas jodenhaas of biefstuk mag natuurlijk ook - ca. 150 gram per persoon
- dijon mosterd – ca. 3 theelepels
- tabasco naar smaak
- kappertjes – ca. 1 5 eetlepel
- sjalotje
- ei eierdooier
- Platte peterselie – 2 eetlepels
- worcestershire saus – ca. 3 theelepels
- cornichons kleine franse augurkjes - ca. 1,5 eetlepel
- olijfolie
- peper
- zout
Instructies
- Allereerst treffen we de voorbereidingen en hakken we de platte peterselie in stukjes, de kappertjes even fijn maken, het sjalotje snijden en ook de cornichons in kleine stukjes hakken. Zet ook alle vloeibare ingrediënten klaar, alsmede de eierdooier.
- Maak ook de vleesmolen klaar voor gebruik, kies een schijf (dikte) die je wilt gebruiken. Er worden 3 soorten schrijven meegeleverd, wij gebruiken voor de steak tartare de middelste. Schroef de onderdelen in elkaar (heel gemakkelijk) en plaats de vleesmolen op de keukenmachine.
- Maak de longhaas eventueel nog schoon zodat er geen vet op zit, doe het rauwe rode rundvlees in de vleesmolen en zet deze aan op de laagste stand. Het vlees komt er gemakkelijk uit en wordt mooi rul en los.
- Leg het vlees in een gekoelde schaal, het beste is een schaal met daaronder een schaal met crushed ijs. Probeer het vlees zo koud mogelijk te houden indien je het wilt opdienen als voorgerecht (dus rauw).
- Maak eerst een mengsel van de eidooier, dijon mosterd , tabasco, worcestershire saus. Voeg daarna de ingrediënten stuk voor stuk toe. Allereerst het vlees, dan de peterselie, kappertjes, cornichons en sjalotjes. Gebruik platte peterselie, want deze is smaakvoller dan krulpeterselie. Rustig door elkaar heen hussselen, niet kloppen, slaan of prakken. Eventueel op smaak brengen met peper, zout en/of extra tabasco.
- Gebruik een steekvorm of ring op het bord en schep de tartare hier in, het ook wil natuurlijk ook iets en zo presenteer je de steak tartare op een leuke manier.
Eet smakelijk!
Conclusie:
Een hele fijne accessoire van de Kenwood Chef keukenmachine. Makkelijk in gebruik, solide en makkelijk schoon te maken. Geen echte minpunten, enkel dat er een deel van het vlees in de vleesmolen blijft zitten, maar dit is natuurlijk niet te voorkomen met een dergelijk apparaat. Dit zou je dan nog even handmatig moeten hakken want het is natuurlijk zonde om weg te gooien!
Aanrader!
En jullie? Gebruiken jullie een vleesmolen en keukenmachine? Wat is jouw favoriet? En heb jij nog tips? Deel ze hieronder!
Neline van Erkel zegt
Eierdooier erop vind ik mooi staan.
Ik kook eieren sous vide.
Met piccalilly maak ik saus met beetje roomsen bindmiddel koken. In spuitzakje.
Dan is ie echt chique hoor!
Janine zegt
Ik gebruik de vleesmolen vaak! Inderdaad vooral voor tartare, maar eigenlijk voor alle gehakt-achtige toestanden. Natuurlijk kan je gehakt gewoon in de winkel kopen, maar ik weet nou eenmaal graag precies wat voor vlees ik in de kuip heb 😉
Om het laatste beetje vlees uit de molen te krijgen doe ik er iets achteraan om het vlees eruit te duwen, bijvoorbeeld een ui of een stuk brood.