Op het moment dat je te horen krijgt dat suiker en chemische zoetstoffen ten strengste verboden zijn, ga je direct op zoek naar alternatieven. Zo ook ik. Ik ben een zoetekauw, maar wil niet dat ik er beroerd van word. Tot nu toe gebruik ik regelmatig agave of rauwe honing. Deze bevallen me goed, omdat ik met minder zoet toe kan.
Wanneer je een goed dieet volgt, neemt de behoefte aan zoet vanzelf af, of verdwijnt zelfs volledig, zoals bij mijn echtgenoot. Toch wil ik nu graag meer stevia gaan gebruiken. Er zijn tegenwoordig vormen beschikbaar die niet die vervelende dropachtige nasmaak hebben of overdreven zoet smaken. Druppeltjes lijken me ideaal, want met het poeder (stevia rebaudiana) kon ik niet overweg. Het was te zoet en te lastig te doseren. De druppels van nu zouden echter geen nare bijsmaak meer hebben.
Een samenvatting
Stevia is een plantje dat groeit in Zuid-Amerika. De blaadjes van deze plant zijn extreem zoet en worden vermalen tot poeder. Dit natuurlijke zoetmiddel wordt daar al eeuwenlang succesvol gebruikt, vaak ook bij verschillende gezondheidsklachten. Of andersom gezegd: door het gebruik van stevia kunnen bepaalde gezondheidsklachten zelfs verdwijnen.
Helaas werd stevia hier in Europa jarenlang tegengehouden als zoetmiddel, omdat er zogenaamd geen gedegen onderzoeken waren die de veiligheid konden aantonen. Dit terwijl het ondertussen in landen zoals Japan en de VS wél regelmatig gebruikt werd. Twee landen die juist streng en nauwkeurig zijn op het gebied van voeding en toevoegingen.
Sinds april 2010 is stevia gewoon te verkrijgen als zoetmiddel. Hoewel het nog niet erg bekend is, wordt het steeds populairder bij mensen die kritisch kijken naar hun dieet en leefomgeving. Het aanbod op websites groeit gestaag en dat is volgens mij een goede ontwikkeling.
Waarom stevia?
Stevia is een caloriearm zoetmiddel dat de bloedsuikerspiegel niet beïnvloedt. Voor mensen zoals ik, die snel last hebben van een wisselend bloedsuikergehalte, is dit ideaal. In Brazilië wordt stevia zelfs actief gebruikt bij de behandeling van diabetes.
Naast de invloed op de bloedsuiker heeft stevia ook andere gunstige eigenschappen, zowel voor inwendig als uitwendig gebruik. Je kunt het bijvoorbeeld deppen op koortsplekjes of puistjes om ze sneller te laten verdwijnen, of het op wondjes druppelen om de genezing te versnellen. Ik gebruik het ook bij schaafplekken bij de kinderen.
Er zijn verder geen bijwerkingen bekend bij het gebruik van stevia. Het is veelbelovend, en therapeuten die mensen behandelen voor overgewicht en gerelateerde klachten raden het dan ook graag aan.
Voor meer informatie over stevia en de geschiedenis, klik hier.
Eigen gebruik
Als ik een nadeel van stevia zou moeten noemen, is het puur praktisch. Omdat stevia zo zoet is, heb je er maar heel weinig van nodig. Hierdoor valt het volume van bijvoorbeeld een cake weg.
Neem als voorbeeld een standaard cake: 200 gram meel, 200 gram boter, 200 gram suiker en een ei. Door het gebruik van stevia vervalt de suiker, en mis je volume in het beslag. Hier moet je rekening mee houden bij het bakken.
Daarnaast is het in het begin lastig om goed te bepalen hoeveel stevia je nodig hebt, omdat de hoeveelheid kan variëren afhankelijk van het soort stevia dat je gebruikt. Druppels en poeder hebben verschillende zoetkracht, wat het doseren lastiger maakt. Dit is een kwestie van uitproberen. Zelf geef ik de voorkeur aan druppels, omdat ze makkelijker te doseren zijn. Volgens mij staat 10 druppels ongeveer gelijk aan een eetlepel suiker, misschien iets minder.
Laten we eerlijk zijn, dit zijn slechts kleine ongemakken die te overkomen zijn. Gezien de vele gezondheidsvoordelen lijkt het me meer dan de moeite waard.
Wie van jullie gebruikt al stevia en waar haal je dat?
4 reacties
Hoi Heleen,
Ik weet al een paar jaar dat er Stevia bestaat, maar heb het nog niet gebruikt maar wil dit wel erg graag gaan doen. Ik dacht dat het nog wel redelijk simpel te gebruiken was, maar dat valt dus tegen.. Hou je op de hoogte.
Groetjes!
Carina
Hey Cynthia! Tegenwoordig is het veelal zonder alcohol omdat het dus nu als zoet gebruikt mag worden. Ik had ook een flesje met alcohol stevia en dat is meer voor puistjes enzo…
En ja, ik denk dat vier eieren wel degelijk een verschil maakt. Ik denk dat het meer een punt wordt wanneer je bijv een taart maakt voor … personen. Dan heb je een bepaalde grootte nodig. Ik heb er trouwens nog nooit van gehoord dat agave slecht zou zijn voor lever. Kun je ook vertellen hoe dat dan in zn werk zou gaan?
Bedankt en tot mails/ horens!
Hoi Heleen
Ik gebruik altijd vier eieren in een cake, misschien scheelt dat?
Ik ben benieuwd naar Stevia, van Agave weet ik dat het slecht is voor de lever. Dus ik ben benieuwd naar je ervaringen. Fijne vakantie, groeten Gerda
Hee hallo,
M’n moeder gebruikt de stevia in druppelvorm voor in de koffie. Je moet wel uitkijken dat je de goeie stevia gebruikt want hij is er ook op alcohol basis en die is alleen voor uitwendig gebruik.
Zelf gebruik ik nog steeds de “gewone” suiker omdat ik vind dat het een beetje een raar smaakje heeft. M’n moeder opperde al dat dit misschien komt door het roken.
groetjesss Cynthia