Nou, hoe beviel de eerste dag? Hij is nog niet helemaal voorbij, dus hou nog even vol vanavond! Geen chips of borrelnootjes met smaakjes, maar kies liever voor rauwe noten of maak een lekkere salade. Je kan het!
En hoe is het thuis? Hebben jullie steun van familie of sta je er toch min of meer alleen voor? Echtgenoot verklaarde gisteravond heel plechtig ook mee te doen met de suiker-pauze. Heel erg fijn, want gisteravond tijdens QI was dat grote blik met Quality Street (we zijn nog steeds bij de Schoonfamilie) heel erg aantrekkelijk. Ik zat er mee op mijn schoot, uit te zoeken welke de zonde waard zouden zijn. Echtgenoot schraapte even heel wichtig zijn keel en verklaarde dat het geen goed idee was. Ik was zo braaf te luisteren en voor een handje cashewnoten te gaan… zucht…
Verleidingen genoeg! En ook hobbels genoeg, want wat doe je op je brood als je niet echt een hartig persoon bent? Inge stuurde mij een e-mail met daarin de vraag wat goeie alternatieven zijn. Ik vond dat een goeie vraag omdat ik zelf namelijk echt nauwelijks brood eet. Ik ben deze gewoonte al een tijdje lekker aan het projecteren op mijn blog, maar ik realiseerde me vanmorgen dat het gros van de mensen nog gewoon elke dag brood zullen eten.
Op dit moment wil ik niet verder uitweiden over het hoe en waarom niet van gewoon tarwebrood. Dat is voor een andere keer (Brood-pauze, iemand?). Beleg is wel een goeie. Als ik zelf al brood eet, zal dat als onderkant van iets van vlees of bonen of salade zijn om laatstgenoemden beter naar mijn mond te kunnen vervoeren. Als gezin eten we graag met onze handen. Of om de overheerlijke jus van biefstuk uit de pan te halen. Met de vingers staat zo raar…
Het probleem dat ik met broodbeleg heb, is dat in de gewone supermarkt 90% van het beleg suiker en/ of geharde vetten bevat. De pindakaas is ranzig (onverzadigde vetten oxideren onder invloed van licht), de jam bevat minstens 40% suiker, hagelslag is niet altijd van cacao gemaakt en bevat naar verhouding veel te veel suiker, vleeswaren bevatten ook suiker (dextrose) en heel vaak smaakversterkers en ga zo maar door. Combineer dit met tarwebrood dat een beetje opgeleukt is, en je hebt een recept voor een bijzonder belabberd begin van de dag en/ of lunch.
Nu begrijp ik dat je je pubers niet op de fiets naar school kan sturen met een bakje yoghurt en een stukje kaas. Dat werkt niet. Brood is in dat geval veel praktischer en veel goedkoper. Gelukkig zijn er wel wat alternatieven voor broodbeleg en vaak komen die niet eens uit het gangpad van het broodbeleg. Wat denk je hier van:
- Gekookte ei met zout en peper
- Kaas met sla en tomaat
- Notenpasta (lekker met wat cacaopoeder, geprakte banaan of honing)
- Geprakte banaan of appel met kaneel
- Hele pure hagelslag van minstens 60% cacao (de Ruijter)
- Restjes vlees van wat je zelf gebraden hebt (ik noem dit koud vlees, ik heb het dan niet over vleeswaar!)
- Koudgeslingerde honing
- Jam van St. Dalfour. Deze is gezoet met druivensap, verder niks. Er zijn ook andere merken die 100% suiker- en zoetstofvrij zijn, maar St. Dalfour is in bijna elke reguliere supermarkt te koop.
Deze opties zijn over het algemeen een stuk voedzamer dan de meeste opties voor broodbeleg en bevatten nauwelijks suiker, zeker geen geharde vetten en al helemaal geen E621/ MSG!
Denk er ook eens over om zelf brood te bakken als je daar de kans voor krijgt. Op die manier ben je zelf in controle over wat er in het brood gaat en kun je veel doen om het brood extra voedingswaarde mee te geven. Vaak heb je dan aan 1 plak met grasboter al genoeg. Uiteindelijk bespaart dit je dus nog geld ook! Ik bak wel eens een broodje gewoon in mijn kleine oventje. Niks bijzonders. Geen broodbakmachine, geen speciale meelmixen waar al van alles aan toegevoegd is. Gewoon heerlijk speltmeel, zuurdesemcultuur, Keltisch zeezout, honing en appelcider azijn. Heerlijk! Bewaar in de koelkast om het langer vers te houden.
Wat voor soort brood kopen jullie? Wie maakt er nog meer regelmatig zelf brood en hoe doe je dat dan?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
St. Dalfour aardbeienjam bevat 52 gram suikers (“geconcentreerde vruchtensappen”) per 100 gram en De Ruijter hagelslag met 60% meer cacao bevat 48 gram koolhydraten per 100 gram. Niet echt goede alternatieven!
Anonymous zegt
Ik maak zelf chocopasta
Kim zegt
Wij hebben thuis al lang geleden de overstap gemaakt naar spelt. Zak bij de molen voor 10 euro en bakken maar! Ondertussen eten we eigenlijk zelden nog brood, maar soms nog wel als ontbijt. Dus er liggen meestal wel wat plakken speltbrood in de vriezer.
Beleg vind ik wel lastig. Ik ben vegetarisch en krijg ’s morgens geen hartig beleg zoals kaas of tartex weg. Notenpasta ook niet echt. Dus ik val nu vaak terug op roomboter met palmsuiker of bio honing. Ik heb wel suikervrije jam gekocht maar omdat ik weinig brood en dus weinig jam eet, was die binnen no time beschimmeld.
Olga zegt
Een promovenda van Wageningen heeft een lekker? glutenvrijbrood in elkaar geknutseld. Zie: http://www.wageningenuniversity.nl/nl/nieuwsagenda/archief/nieuws/2011/Rbrood110317.htm
Helaas nog wel even wachten totdat het op de markt komt.
Heleen Quantrill zegt
Als ik zelf brood bak, gebruik ik het standaard recept van Voedingswaar: http://www.voedingswaar.nl/bakken.htm
Spelt droogt snel uit, dus bewaar het in de koelkast!
En rauwe melk is geen probleem als het van biologische afkomst is en de koeien gezond verklaard zijn. Hier kun je naar vragen bij de boerderij. Als het goed is, kunnen ze dit aantonen. Zo niet, of krijg je glazige blikken (van de boer zelf natuurlijk): maken dat je wegkomt!
Garnalen Hobby zegt
Wij eten brood van de warme bakker. Als ik hun mag geloven zitten daar alleen maar goede ingrediënten in. Volkorenmeel, roggemeel.
Heb je ook recepten om zelf brood te bakken? Ik heb 1 keer zelf speltbrood gemaakt, maar dat was karton haha.
Ik zou helaas niet weten waar je rauwe melk kunt halen, maar ik heb gelezen dat je daar ook goed mee op moeten passen ivm bacteriën. Of valt dat wel mee?
Heleen Quantrill zegt
Brood ‘Van Menno’ heb ik goeie verhalen over gehoord. Hoe smaakt dat?
@Herma: Bedankt voor je reactie! Leuk om te horen! Ze hebben niet een heel erg leuke foto gebruikt, maar het artikel zelf ben ik heel erg blij mee!
Je kan ook rauwe koeienmelk proberen. Dit is bij verschillende biologische boeren te koop. Dit maakt naar room en is erg lekker. En verder gewoon volhouden, hoor! Laat ze maar denken dat het weer feest is, dan laten ze je misschien met rust ๐
Als je echt heel erg trek hebt, kun je proberen meer eiwit in je dieet op te nemen. Kwark, yoghurt, kaas, eieren, noten… dit zorgt er voor dat je bloedsuiker op peil blijft (=minder stemmingswisselingen) en minder honger hebt. En verder, volhouden meid!
Anonymous zegt
Wij zijn over gegaan op spelt, zuurdesem nog een stapje te ver ( voor nu dan !)
Zelf heb ik ivm afvallen ( inmid. bijna alles er weer aan ) ruim een jaar geen brood op .
Ik leefde op eiwitpoeder met yoghurt.
Ik ben vegetarisch dus geen vlees of vis ect.
Huttekase met komkommer tomaat , of zwarte bes jam ( is denk ik niet oke ,……van de Lidl ) en kaas eet ik op brood .
Soms koop ik nu geitenmelkprodukten maar het is niet rauw zoals jij het zou doen.
het is gepasteuriseerd .
Is het wel ‘rauw’dan proef en ruik ik veelte veel de geit……..dat krijg ik niet weg.
enne ik heb al flinke afkicks,….ze dachten dat hier de rode loper weer uitlag…….stemmingswisselingen…en zzzzzzzzzzzzzzzzzooooooo trekkkkk.
Goud en Zilver zegt
Hoi Heleen,
Ik kwam je tegen in de gezinsgids leuk hoor om je van een andere kant te leren kennen.
Groeten Herma
Agnes zegt
Hmm, niet zo’n goeie dag voor mij; we hadden nog zo’n doos met celebrations staan. Je weet wel van die kleine twixjes, marsjes enzo…ik ging voor de bijl. Morgen beter! Brood eet ik vrij weinig, ook omdat ik het idee heb er niet goed tegen te kunnen. Omdat ik het af en toe wel lekker vind ben afgelopen zondag met een zuurdesemstarter begonnen om dat brood eens te proberen. Op naar morgen, een betere dag…
Puur en Groen zegt
Hier beviel vandaag twee van de suikerpauze erg goed! Het begint alweer vanzelfsprekend te worden en ik voel me er erg goed bij. Goed dat je gisteren al de Quality Street hebt afgeslagen en voor noten bent gegaan!
Ik eet biologisch zuurdesembrood, meestal dat ‘Van Menno’. Dat vind ik echt superlekker! Maar eet het ook niet heel veel, eigenlijk maximaal twee sneetjes op een dag. Ik eet ook graag andere dingen als maaltijd; yoghurt, salades of gewoon ‘warm eten’ als lunch bijvoorbeeld.
Jedidja zegt
Ik eet speciaal brood ( meer zuurdesem ofzo) Kaas erop. Weet niet of dat goed is. Ietsje verwarmd in de magnetron – heel lekker.
Vanmiddag moeilijk moment: ik had de kinderen aan het chocoladefonduen gezet. Ze boden me telkens wat aan. ‘Kijk eens mam, lekker!’
Het ging wel. Alleen de wiener melage was moeilijk. ( we hebben een automaat )