Al jaren wordt ons voorgehouden dat (verzadigd) vet de grote boosdoener is voor een te hoog cholesterol gehalte. Een te hoog cholesterol gehalte wordt in verband gebracht met o.a. hart- en vaatziekten. Dit heeft tot gevolg gehad dat men al decennia lang vetarm probeert te eten en dat overheden regelmatig waarschuwen voor (verzadigd) vet.
Maar is dit wel terecht?
Recente studies wijzen namelijk steeds meer in dezelfde richting, die van suiker! Lees het bericht hier. Dit is heel interessant, want ga maar na: Je lichaam heeft (verzadigd) vet nodig om optimaal te kunnen functioneren. Immers, je hersenen, longen, darmen en lever bestaan uit een goed deel uit verzadigd vet. Hormonen, en met name geslachtshormonen (o.a. testosteron en oestrogeen) kunnen alleen maar goed werken met cholesterol. En waar zit veel cholesterol in? Juist, verzadigd vet. Als je het niet zelf naar binnenbrengt, maakt je lichaam het zelf wel aan, zo belangrijk is het.
Dus om te stellen dat verzadigd vet je cholesterol omhoog stuwt, is eigenlijk onzin. Wat daar wel verantwoordelijk voor is, is suiker. Een te hoog bloedsuikergehalte, wat veroorzaakt wordt door een dieet dat rijk is aan (bewerkte) koolhydraten en dus suiker, veroorzaakt ontstekingen in de bloedvaten. Cholesterol is er om te zorgen dat deze ontstekingen weggenomen worden, maar suiker werkt dit proces tegen. Hierdoor blijft de ontsteking (beschadiging) in de bloedvaten bestaan en hoopt cholesterol en dan met name de LDL, zich op aan de binnenkant van de vaten. Hierdoor worden bloedvaten nauwer en loop je dus het risico om hart- en vaatziekten te krijgen.
Een teken hiervan kan inderdaad een hoog cholesterol gehalte zijn (wat overigens niet standaard is!). Het lichaam zal namelijk cholesterol blijven produceren om de beschadiging op te lossen, want wat er ook gebeurd, je lichaam zal er Alles aan doen om in leven te blijven! Dat is de eerste prioriteit. Dat we daardoor dik worden, een candida infectie hebben of een te hoog cholesterolgehalte, maakt het lichaam niks uit. Als het maar weer zo snel mogelijk normaal kan functioneren. Helaas zorgt suikerinname er voor dat dit dus niet gebeuren kan! Waardoor meer beschadigingen optreden, meer noodoplossingen plaatsvinden en we meer honger krijgen, dikker worden en zelfs diabetes ontwikkelen.
Dus is het wel zo verstandig om te wijzen naar verzadigd vet en cholesterol? Als we cholesterol zo hard nodig hebben, waarom zou het dan slecht zijn om dierlijke vetten te blijven eten? Dit is een vet waar we al eeuwen op vertrouwen om ons energie en kracht te geven. De suikerconsumptie daarentegen is in de laatste 100 jaar sterk toegenomen. Welvaartsziekten zijn ook in die periode flink toegenomen. Dit is nog verergerd nadat zo’n 60 jaar geleden bewerkte oliën, bewerkte koolhydraten en nog meer suiker geïntroduceerd werden. Hart- en vaatziekten, kanker en diabetes zijn sindsdien flink toegenomen.
Toeval? Ik denk van niet. Wat denk jij?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.