Wil je iets lekkers serveren met de feestdagen (of op elk ander moment) dat je binnen no time klaargemaakt kunt hebben, zo nodig vegan of lactosevrij kunt maken of gewoon omdat je zelf zin hebt in iets lekkers, maar geen zin hebt aan ingewikkelde toestanden? (Zo, mond vol!) Dan móet je deze gevulde dadels eens proberen!
Dit is mijn go-to snack als ik ‘niks in huis heb’ (lees: echt geen zin heb om mijn fantasie te gebruiken). Dadels zijn heerlijk zoet, bevatten veel kalium en vezels en combineren prachtig met heel veel verschillende smaken. Kijk maar eens naar de noot-dadel balletjes waar ik eerder over heb geschreven. Dadels passen goed bij zowel zoete als hartige en zelfs zure combi’s.
Deze gevulde dadels geven ook minimaal afwas. Je hebt geen keukenmachine of veel kommen en gardes nodig. Gewoon een scherp mesje en een lepel om je vulling van de pot of het pakje te transporteren naar de dadels. Simpel!
Wanneer je dadels koopt, let er dan op dat je de zachte, verse dadels uitkiest. Je kunt ook gedroogde dadels krijgen, maar die zijn knoepers hard. Plus, er is vaak glucose-fructosestroop aan toegevoegd. Iets dat ik totaal niet snap, want dadels zijn al superzoet van zichzelf. Het zal wel met de houdbaarheid te maken hebben. Maar hoe dan ook. Verse dadels gaan niet lang mee in huize Quantrill. Ik serveer hapjes als deze ook bij de koffie of thee als ik bezoek heb. Ze zijn een perfect alternatief voor dat geijkte koekje bij de koffie.
Waar ik ook naar uitkijk is om deze ‘bonbons’ straks te maken tijdens de feestdagen. Heerlijk met een stukje oude kaas en een glaasje port. Als je de ingredienten van de vulling puur houdt, gaat dat prima samen.
Hieronder heb ik een flink aantal suggesties voor je die erg lekker zijn met dadels.
Vulling:
- Tahin
- Notenpasta of pindakaas
- Zachte geitenkaas
- Roomkaas
- Chocoladepasta
Toppings:
- Pure chocolade stukjes
- Cacaonibs
- Goji bessen of moerbeien
- Pecannoten, walnoten of amandelen
- Kaneel of gemberpoeder
- Kokosrasp
- Hennep- of chiazaadjes
- Rode chilivlokken
- Grof zeezout
Hoe ga je te werk:
- Neem een dadel en snijd hem gedeeltelijk open en haal de pit er uit.
- Gebruik een theelepel om je gewenste vulling er in te doen.
- Strooi er een lekkere topping op.
- Vul je mond, geniet en herhaal.
Probeer steeds een andere combi uit om te bepalen wat jouw favoriet is. Gefeliciteerd, je hebt zojuist een nieuwe gepersonaliseerde snack ontwikkeld! 😉
Dit zijn een paar van mijn favoriete combi’s:
- Notenpasta met kaneel
- Pindakaas met chocoladestukjes
- Chocoladepasta met grof zeezout
- Geitenkaas met walnoten
- Brokje santen (kokosboter) met chilivlokken
- Roomkaas met sinaasappelrasp
Welke smaakcombinatie zou jij graag willen proberen?
Eva zegt
Roomkaas met sinaasappelrasp lijkt me lekker!
Ik maak graag een variant met roomkaas en een spekje eromheen, even krokant bakken in de pan. Heel erg lekker. Ook voor kinderen.
Heleen Quantrill zegt
O dat is ook een lekker idee!