Tafelzuur maken: Zo geniet je langer van je groenten!

Zelf groenten inleggen oftewel tafelzuur maken is een perfecte manier om overgebleven groenten te verwerken. Ingelegde groenten zijn erg lekker bij de barbecue, op brood, door de salade of bij pittige gerechten. En het leuke is, dat je helemaal zelf kunt bepalen wat voor smaak je er aan geeft!

Tafelzuur maken met overgebleven groenten

Tafelzuur is ook een erg leuk cadeau of om mee te nemen naar een feestje toe. Of om bij een kaasplank te serveren bijvoorbeeld. Het is supersnel om te maken en je kunt er al van eten zodra het is afgekoeld. Niet eindeloos wachten tot iets gefermenteerd is (wat overigens wel erg lekker en gezond is!). Nee, we gaan nu voor snelheid en gemak! En het leuke is dat bijna elk soort groente wel geschikt is om in te leggen:

Suggesties voor Zure Groenten

Kies wat je zelf lekker vindt! Bijvoorbeeld: bietjes, wortels, asperges, komkommer, (paarse) bloemkool, courgette, rode ui, radijs of sperziebonen. (Tip: blancheer de bonen en de radijsjes even kort om de kleur te behouden.) Maar ook appels, peren, bessen en kersen zijn erg lekker als je ze in azijn inlegt. Slasoorten of vruchten met veel zetmeel als banaan of avocado zijn niet geschikt om te leggen. De textuur wordt er heel naar van.

Dit heb je verder nodig om Tafelzuur te maken:

  • verse kruiden, bijvoorbeeld tijm, rozemarijn en dille
  • 2-4 teentjes knoflook, geplet
  • 1 tl zwarte peperkorrels en
  • 1 tl korianderzaad of
  • 1 tl komijnzaad of
  • 1 tl mosterdzaad of
  • 1 tl gebroken chillies (optioneel)
  • 900 gram vers fruit en groente (zoals hierboven genoemd)
  • 500 ml appelcider azijn 
  • 500 ml water
  • 50 gr zeezout
  • 3 el honing of suiker (ik gebruik ruwe rietsuiker)
  • 3 of 4 grote glazen potten met deksel, schoon gewassen in de vaatwasser.

Zo maak je Tafelzuur

  1. Neem een keukenmachine met een accessoire om plakjes te snijden. Snijd de groenten die je gekozen hebt in stukken en verwijderen eventuele nerven en pitten. Snijd de groenten met de keukenmachine fijn en gelijkmatig. Dit kan je ook met een mandoline doen. Pas dan wel heel erg goed op je vingers!
  2. Verdeel de kruiden en hele specerijen en de groenten over de potten en druk even goed aan.
  3. Doe de azijn, het water, zout en suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Kook totdat het zout en suiker opgelost zijn.
  4. Schenk de azijn over de groenten totdat ze onder water staan.
  5. Draai de potten goed dicht en zet ze op de kop op een theedoek. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze verder in de koelkast bewaart.
  6. Zodra de ingelegde groenten afgekoeld zijn, kun je ze eten. Maar hoe langer je wacht, des te lekkerder worden ze. Zelf vind ik het na drie dagen erg lekker. Bewaar tot 8 weken in de koelkast.

Tips en Opmerkingen

Dus heb je een groentela met restanten bloemkool, komkommer en een vergeten ui? Maak er tafelzuur van! De azijn- en zoutoplossing zorgt er voor dat het niet snel bederft als je maar zorgt dat de groenten altijd onder water staan. Dit is ook de reden waarom de potten niet gesteriliseerd hoeven te worden. Vind je dit toch een beetje griezelig? Steriliseer je potten en deksels dan door ze 15 minuten in kokend water te zetten. Haal ze met een tang uit het water en laat ze aan de lucht drogen.

Bietjes zijn erg lekker om in te leggen, maar alles kleurt er rood van. Wil je dat niet? Gebruik ze dan niet of maak een pot rode ingelegde groenten met bijvoorbeeld rode ui, rode paprika, paarse bloemkool en bietjes. Mooi om te zien en erg lekker!

Afhankelijk van hoeveel groenten je hebt, kun je dit recept eenvoudig verdubbelen of zelfs verdriedubbelen. Pas de hoeveelheid water, azijn, zout en suiker daarop aan en voeg meer kruiden en specerijen toe voor een lekkere smaak!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »