Gezondheidsvoordelen van Gefermenteerd Voedsel

Voordat ik met mijn persoonlijke ‘reis’ naar een gezond voedingspatroon begon, was gefermenteerd voedsel totaal niet mijn ding. Zuurkool, yoghurt, zuurdesembrood… niet dat ik het vies vond ofzo, maar ik prefereerde saaie, beige koolhydraten!

Maar met dat mijn voedingspatroon veranderde (en dat is niet iets dat binnen een maand ofzo gedaan is), merkte ik dat mijn smaak veranderde en dat ik smaken die ik voorheen niet lustte, ineens wél lekker vond! Zuur, bitter en pittig werden meer en meer mijn voorkeurssmaken.

En toen ik uiteindelijk het belang van probiotica ontdekte en er achter kwam dat je die ook prima zelf thuis kan maken, was ik helemaal om en wil ik niet anders meer.

Wat is Gefermenteerd voedsel?

Traditioneel gefermenteerd voedsel zijn voedingsmiddelen die door middel van natuurlijke bacteriën (culturen) fermenteren. Die culturen eten het natuurlijk aanwezige suiker in voedsel op en produceren melkzuur. Dit proces maakt voedsel langer houdbaar en beter verteerbaar. De probiotica die door dit proces ontstaan, zijn gunstig voor de darmflora. En een gezonde darmflora betekent een goede gezondheid in het algemeen!

Wat heel bijzonder is bij gefermenteerd voedsel en wat ik net even aanstipte, is dat door fermentatie bepaalde voedingsmiddelen beter verteerbaar worden. Denk hierbij aan yoghurt of melkkefir, of zuurdesembrood. Wanneer je vermoed dat je een overgevoeligheid, maar geen intolerantie (belangrijk verschil!) hebt voor bijvoorbeeld melk of graanproducten, kan het interessant zijn om naar fermentatie te kijken.

In Westerse culturen is gefermenteerd voedsel grotendeels vervangen door fabrieksmatig aangezuurde alternatieven. De yoghurt en augurken uit de supermarkt smaken wellicht erg lekker, maar hebben niet dat traditionele proces van fermentatie ondergaan. Ze zijn aangezuurd of gemaakt met azijn. Dit heeft grotendeels te maken met het sneller kunnen produceren van voedingsmiddelen.

In andere culturen is gefermenteerd voedsel nog wel aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan traditionele yoghurts en melkdranken uit Scandinavië en Turkije, of Kimchi uit Korea.

Fermenteren = Gezonder

Traditioneel gefermenteerd is dus gezonder. Het lichaam verteert het gemakkelijker, de probiotica voeden de gunstige bacteriën in de darmen en een gefermenteerd bijgerecht helpt om de maaltijd in het algemeen beter te verteren. En zelf maken is echt de moeite waard, want:

  1. Probiotisch– Probiotica in je dagelijkse voedingspatroon opnemen is niet moeilijk. Melkkefir of waterkefir zijn rijk aan probiotica en vragen weinig aandacht of moeite. Klik hier om te lezen hoe je melkkefir maakt en hier hoe je waterkefir maakt.
  2. Budget Vriendelijk– Gezond eten kan best duur zijn, maar gefermenteerd voedsel is dat niet! De meest eenvoudige probiotische voedingsmiddelen maak je voor een paar euro heel eenvoudig zelf. Kwark is daar een goed voorbeeld van, maar ook gefermenteerde groenten maak je zelf en is echt niet duur! Door op deze manier probiotica in je voedingspatroon op te nemen, is het belang van een probiotica supplement goed ondervangen!
  3. Langer Houdbaar– Zelfgemaakte ketchup blijft maar een paar dagen goed in de koelkast. Gefermenteerde ketchup is wel maanden houdbaar! Dit geldt ook voor zuurkool en zure groenten. Melkzuurfermentatie maakt voedingsmiddelen langer houdbaar zonder dat je aan voedingswaarde inboet zoals bijvoorbeeld bij inmaken.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »
heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »