Deze tijgernotenmeel blondies hebben een heerlijke gezouten karamel topping op basis van dadels en kokosmelk. Dit is een geweldige combi en zelfs als je niet noodzakelijk lactosevrij eet, raad ik je deze caramel aan. De smaak is heerlijk zoet zonder extra zoet toe te voegen en de kokosmelk geeft die romige textuur die we allemaal graag willen! Door wat zeezout over de topping heen te strooien, krijg je die populaire gezouten caramel smaak.
Blondies of Brownies?
Blondies zijn brownies maar dan zonder chocola. Dus eigenlijk gewoon een stevige cake, want je hoeft niet per sé melk te gebruiken. Hoewel ik chocola erg lekker vind, is het niet iets dat ik dagelijks of zelfs wekelijks eet. Af en toe heb ik er best zin aan en dan eet ik een stukje goeie kwaliteit pure chocola en dan kan ik er weer even tegenaan. Voorheen bakte ik regelmatig een chocoladecake, maar die behoefte is inmiddels verdwenen, deels omdat Simon een ander voorkeur voor cake heeft. Maar dat wil niet zeggen dat er geen cake meer gemaakt wordt, natuurlijk!
Ik heb een prachtig receptenboek van Mary Berry (je weet wel, zij van Great British Bake-Off) en daarin staan een paar recepten voor een zogenaamde ’tray bake’. Dit houdt in dat je de cake niet in een cakevorm bakt, maar in een braadslee. De cake wordt dus niet hoog, maar leent zich wel uitstekend om allerlei toppings mee te bakken. Waar je met een plak cake alleen maar de bovenste rand met bijvoorbeeld nootjes of chocolade ganache hebt, heb je bij de tray bake dus een veel groter oppervlakte met lekkere toppings. Heerlijk!
Brownies en blondies zijn dus in feite tray bakes, alleen dan iets kleiner.
Tijgernotenmeel Blondies
Hoe dan ook, ik ben een beetje geobsedeerd geraakt door tijgernotenmeel. Sinds ik het een tijd terug ‘ontdekt’ heb als een geweldig alternatief voor dure en gevoelige amandelmeel en droge kokosmeel, blijf ik er steeds mee experimenteren. Al verschillende pannenkoekjes hebben de revue al gepasseerd en nu is cake aan de beurt.
De tijgernotenmeel blondies heb je binnen een paar minuten door elkaar gemengd en in de oven en daarna hoeven ze ook niet lang te bakken. Serveer ze bij de koffie of neem ze mee naar werk of school.
Tijgernotenmeel Blondies met Zoute Caramel
Ingrediënten
- 2 eieren
- 50 gram boter of kokosolie
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- 150 gram tijgernotenmeel
- 1/4 tl zeezout
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/4 tl vanillepoeder
- 100 gram dadels ontpit
- 50 ml kokosmelk
- zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Neem een klein bakblik of glazen ovenschaal en doe hier een velletje bakpapier in
- Doe de boter met de kokosbloesemsuiker in een mengkom van je keukenmachine en klop door elkaar. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook een handmixer gebruiken.
- Voeg één voor één de eieren toe en kluts nog even goed door.
- Doe nu het meel, zout, bakpoeder en vanillepoeder erbij en meng tot je een stevig beslag hebt.
- Verdeel het beslag in je bakblik en zet in de oven.
- Bak de tijgernotenmeel blondies in 20 - 25 minuten gaar.
- Maak ondertussen de caramel topping.
- Leg de dadels in heet water en laat 15 minuten weken zodat de schilletjes zacht worden.
- Giet het water weg en pureer de dadels met de kokosmelk fijn in je keukenmachine of met een staafmixer.
- Zet in de koelkast tot gebruik.
- Haal de blondies uit de oven en laat volledig afkoelen.
- Smeer de caramel topping op de blondies en bestrooi naar smaak met extra zeezout.
2 reacties
sorry, zie nu elders al iets staan met banaanmeel!
Je noemt diverse soorten meel, ik wist niet waar ik dit zou plaatsen dus daarom maar even onder dit bericht maar heb je wel eens iets gedaan met bakbanaanmeel? Is ook leuk om iets mee te doen! Gebruik het geregeld.
Succes met de site