Pluk er de Vruchten van – Tips om Fruit in te Vriezen

Late zomer en herfst zijn dé momenten in het jaar dat fruit overvloedig aanwezig is. Bramen, bessen, appels, peren… Teveel om allemaal in je eentje op te eten. Maar probeer maar eens weerstand te bieden aan al dat lekkers! Een bezoekje aan een (boeren-) markt of wat connecties via werk of school leveren vaak veel meer op dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. En het nadeel van vers fruit is dat het zo snel verrot. Met name rood fruit is erg gevoelig voor schimmel. Snel verwerken dus! Met als bijkomend voordeel dat je er straks in hartje winter nog profijt van hebt!

Veel werk hoor ik je nu denken? Niet als je weet wat je moet doen. En als je kleine of grote helpers hebt, maak je er een aangenaam én nuttig weekend project van! Met deze tips gaat het je zeker lukken!

Voorbereiding

Elk voedsel gerelateerd project heeft ruimte nodig. Ruim dus eerst je aanrecht en andere afleg plekken op. Dit nodigt uit tot activiteit! Leeg je prullenbakken, of leg een groene container zak in de buurt. Ik heb altijd een grote voorraad van 20 liter composteerbare zakken in huis. Als je met verse producten werkt, kun je niet zonder!
Ruim vervolgens je gootsteen op en pak een grote kom waar je je rood fruit in kan doen. Doe hier een mengsel van 3 delen water op 1 deel (appelcider) azijn in en laat het rood fruit hier een kwartier in zitten. Dit vertraagt het schimmelproces. Erg handig als je niet zeker weet of je alles wel in één dag af kan maken. Hier kun je overigens ook je appels en peren mee wassen. Bron.
Zorg voor een scherp mesje, vriezerzakken of -bakken en een snijplank. Als je wil checken van wat voor soort plastic je vrieszakken gemaakt zijn, klik dan hier.

Tips om Fruit in te Vriezen!

Goed, je hebt je fruit en je gereedschap… aan de slag! Check allereerst je fruit. Overrijp fruit kun je beter diezelfde dag tot moes verwerken om zo te kunnen bewaren. Beschimmeld fruit gooi je uiteraard weg. Onrijp fruit leg je weer terug op de fruitschaal.
  • Appels en Peren: Was, schil (eventueel), verwijder het klokhuis en snij in parten. Besprenkel met citroensap om bruin worden tegen te gaan. Vries in porties in zodat je nooit meer ontdooit dan nodig is.
  • Abrikozen, Nectarines en Perziken: Gehalveerd of in parten gesneden (afhankelijk van de grootte), pit verwijderd en eventueel geschild.
  • Bramen, Bosbessen, Frambozen en Kruisbessen: Kunnen zo ingevroren worden.
  • Aardbeien: Wassen en kroontjes verwijderen.
  • Kersen: Voor gebruiksgemak eerst de pitten verwijderen voordat je ze invriest.
  • Bananen: Schil verwijderen. Puree met een beetje citroensap kan in porties ingevroren worden. Ook kunnen bananen heel of in parten, zonder schil, ingevroren worden.
  • Meloen: Snij in hapklare stukjes of maak meloenbolletjes.
  • Druiven: Verwijder pitten voor gebruiksgemak. Was goed voordat je ze invriest.
  • Citroenen en Limoenen: Snij in parten en vries in.

Tips

  • Gebruik verpakkingsmateriaal dat geschikt is om in te vriezen. Boterhamzakjes zijn niet geschikt.
  • Label de verpakking voordat het de vriezer ingaat. Voorzie van datum en eventueel de hoeveelheid.
  • Het meeste fruit is wat zacht als je het ontdooid. Hou hier rekening mee voor toekomstig gebruik. Bosbessen, bramen, kersen en kruisbessen ontdooien wel mooi.
Een lekkere en economische manier om fruit te bewaren, is door er eerst een taartvulling of saus van te maken en deze in porties in te vriezen. Ik maak zelf graag rode vruchtensaus voor over de pannenkoeken of appelmoes om later appeltaartjes mee te maken. Op deze manier maak ik gebruik van fruit dat in seizoen, en dus op z’n gezondst, is en scheelt het me tijd in de keuken!

Rode Vruchtensaus

250 gram rood fruit naar keuze
2 el water
Evt. een verdikkingsmiddel zoals arrowroot of maizena
Evt. zoet naar keuze zoals honing of oerzoet
  1. Doe het fruit in een steelpannetje met het water en breng het aan de kook.
  2. Laat het 10 – 15 minuten zachtjes pruttelen, net zo lang tot de bessen openbarsten.
  3. Laat de saus inkoken tot het de gewenste dikte heeft of strooi er een verdikkingsmiddel naar keuze overheen.
  4. Breng eventueel op smaak met wat zoet en roer goed door.
  5. Laat een half uur afkoelen en schenk het in een bakje geschikt voor de vriezer.
  6. Haal voor gebruik uit de vriezer en laat in een steelpannetje zachtjes warm worden.
Vries jij fruit in? Hoe doe jij dat? En slaag jij er ieder jaar in om grote hoeveelheden fruit te bemachtigen? Hoe doe jij dat?

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

2 pepers
Gezond eten

Hoe gezond zijn pepers?

Pepers zijn onmisbaar in keukens over de hele wereld. Ze geven gerechten pit, kleur en karakter. Maar zijn pepers ook gezond? En welke soort peper is dan het beste? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van chilipepers, hun gezondheidsvoordelen, mogelijke nadelen en de invloed van pittig

Lees verder »
sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »