Late zomer en herfst zijn dé momenten in het jaar dat fruit overvloedig aanwezig is. Bramen, bessen, appels, peren… Teveel om allemaal in je eentje op te eten. Maar probeer maar eens weerstand te bieden aan al dat lekkers! Een bezoekje aan een (boeren-) markt of wat connecties via werk of school leveren vaak veel meer op dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. En het nadeel van vers fruit is dat het zo snel verrot. Met name rood fruit is erg gevoelig voor schimmel. Snel verwerken dus! Met als bijkomend voordeel dat je er straks in hartje winter nog profijt van hebt!
Voorbereiding
Tips om Fruit in te Vriezen!
- Appels en Peren: Was, schil (eventueel), verwijder het klokhuis en snij in parten. Besprenkel met citroensap om bruin worden tegen te gaan. Vries in porties in zodat je nooit meer ontdooit dan nodig is.
- Abrikozen, Nectarines en Perziken: Gehalveerd of in parten gesneden (afhankelijk van de grootte), pit verwijderd en eventueel geschild.
- Bramen, Bosbessen, Frambozen en Kruisbessen: Kunnen zo ingevroren worden.
- Aardbeien: Wassen en kroontjes verwijderen.
- Kersen: Voor gebruiksgemak eerst de pitten verwijderen voordat je ze invriest.
- Bananen: Schil verwijderen. Puree met een beetje citroensap kan in porties ingevroren worden. Ook kunnen bananen heel of in parten, zonder schil, ingevroren worden.
- Meloen: Snij in hapklare stukjes of maak meloenbolletjes.
- Druiven: Verwijder pitten voor gebruiksgemak. Was goed voordat je ze invriest.
- Citroenen en Limoenen: Snij in parten en vries in.
Tips
- Gebruik verpakkingsmateriaal dat geschikt is om in te vriezen. Boterhamzakjes zijn niet geschikt.
- Label de verpakking voordat het de vriezer ingaat. Voorzie van datum en eventueel de hoeveelheid.
- Het meeste fruit is wat zacht als je het ontdooid. Hou hier rekening mee voor toekomstig gebruik. Bosbessen, bramen, kersen en kruisbessen ontdooien wel mooi.
Rode Vruchtensaus
- Doe het fruit in een steelpannetje met het water en breng het aan de kook.
- Laat het 10 – 15 minuten zachtjes pruttelen, net zo lang tot de bessen openbarsten.
- Laat de saus inkoken tot het de gewenste dikte heeft of strooi er een verdikkingsmiddel naar keuze overheen.
- Breng eventueel op smaak met wat zoet en roer goed door.
- Laat een half uur afkoelen en schenk het in een bakje geschikt voor de vriezer.
- Haal voor gebruik uit de vriezer en laat in een steelpannetje zachtjes warm worden.
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.