Ik wilde vandaag iets positiefs doen, maar ook iets dat niet al te veel tijd in beslag zou nemen. Donderdag heb ik op de markt twee vanillebonen (1,95 per stuk) en een zak tweede keus appels gekocht. De appels waren niet echt lekker. Melig en (zoals verwacht) onder de bruine plekken. Maar ja, 4 kilo voor 2 euro… dat laat ik niet liggen! Ik kwam via een Amerikaanse blog op het idee van apple butter. In feite is dat zeer sterk gereduceerde appelmoes. Dit wordt eigenlijk altijd gemaakt met veel suiker, maar ik vond dat het tijd werd voor een suikervrije optie. Ook wilde ik een fatsoenlijk vanille extract hebben. De vanille essence die ik in de winkel haal, smaakt niet lekker. Echt chemisch. Ook hier zag ik een idee van op een Amerikaanse site waar ze bourbon gebruikten.
Appelboter
2 kilo appels, klokhuis verwijderd, niet schillen, in stukjes
1 kaneelstokje
1 el honing
Kook de appels in een ruime pan met 1 bekertje water totdat ze zacht zijn als appelmoes. Zet de staafmixer er in totdat alles glad is. Hierom maakt het niet uit dat de schillen meekoken. Ik denk zelfs dat je hierdoor meer voedingswaarde behoudt! Kook vervolgens nog verder in op een heel klein pitje. Af en toe roeren. Ik haalde het van het vuur toen het steeds bleef aankoeken. In een schone pot doen, lucht er uit schudden, op de kop zetten en klaar! Het potje is nu vacuum dus ik denk dat dit wel een paar weken houdbaar blijft. Lekker bij varkensvlees, op brood, in de yoghurt, zo en bij pate.
Vanille Extract
2 vanillepeulen
0,7 l wodka
schone flesjes
Op een snijplank heb ik de vanillepeulen in de lengte doorgesneden en de binnenkant er uit geschraapt. Vervolgens de peulen doormidden gesneden zodat ik vier stukken had. Dit allemaal in een flesje gestopt en aangevuld met wodka. Omdat dit moet extraheren, laat ik dit een week staan, minstens.
Totale kosten:
krap 5 euro voor 200 ml wodka
1,95 voor de vanille
Totaal 6,95 voor 200 ml vanille extract.
Voor een flesje van 38 ml vanille betaal je in de winkel al bijna 2 euro…
Niet slecht voor een zaterdagmiddag! En ik heb nog wodka over. Heeft iemand nog een idee wat ik daarmee kan maken (ik vind het heel vies, dus suggereer asjeblieft niet ‘opdrinken’!)
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anna zegt
Amandelextrakt!! Dat kun je maken met de overige wodka.
Een stuk of tien witte amandelen in stukjes snijden en in 200 ml wodka in een flesje.
Heerlijk ik gebak!
Rob zegt
Heleen Quantrill,
In principe is natuurlojk alles chemisch, maar wodka is wel zo wat de zuiverste sterke drank die er is.
Het is alleen maar een mengsel van alcohol en water zonder verdere toevoegingen.
Rob zegt
Yvonne,
Na het extraheren kun je het extract verhitten tot 78 graden celsius, bijv. Au bain marie, de alcohol zal dan verdampen.
Ik weet niet wat dit met de smaak gaat doen, ik gebruik de alcohol variant.
Houd het geheel op de genoemde temperatuur totdat je net iets meer dan de helft over hebt, dan is alle alcohol er uit.
anticky sandy zegt
Wodka is toch ook chemisch!
Heleen Quantrill zegt
Hoezo?
Marlonn zegt
Hoi Heleen,
Ik lees in je boek ‘lekker gluten en suiker vrij’ dat je in sommige recepten vanille essence gebruikt. Is dit hetzelfde als vanille extract?
Heleen Quantrill zegt
Ja, dat klopt.
Groeten
Heleen
Yvonne zegt
Dat zou echt super zijn Heleen. Mijn man zei inderdaad ook al dat de alcohol snel weg is zodra je gaat bakken, maar inderdaad: met rauwe recepten niet. Nu heb ik ook nog geen echt rauwe recepten, maar wat niet is kan natuurlijk altijd nog komen… als je wat kan vinden zou dat super zijn 😉
Alvast bedankt voor de moeite!
Groetjes!!
Yvonne zegt
Ik heb de boontjes gekocht. Als het goed is krijg ik ze morgen binnen. Nu gebruik ik zelf geen alcohol, maar hoe zit dat als ik deze essence maak met wodka? Blijft die alcohol dan wel gewoon in takt, of?? Zijn er ook manieren om het te maken zonder alcohol, of bestaat dat gewoon niet?
Heleen Quantrill zegt
Dat wordt lastig, want dan zou je het met glycerine kunnen doen, maar daar heb ik nog geen knap recept voor gevonden. Wel heb ik gemerkt dat de alcohol vervluchtigd als je gaat bakken. Uiteraard blijft het wel intact bij ‘rauwe’ recepten.
Ik zal nog eens kijken voor een alcoholvrij recept voor vanille extract. Wie weet!
Groetjes!
Anonymous zegt
Valappels zijn op het ogenblik erg goedkoop en je kunt er veel mee. Bruine plekken afsnijden maakt alles wel lekkerder dan dat je het niet doet. Een andere manier om butter te maken is jouw recept volgen, zo gauw het gestaafmixerd is uit laten lekken (niet aandrukken als je helder sap wilt), van het sap gelei maken en de prut uit de uitlekzak nog even met iets water tegen aanzetten inkoken en je hebt applebutter. De gelei maken met verdikkingsmidel(pectine) naar eigen keuze en heet in potjes doen, zie jouw recept. Nou vind ik dat vrijwel alle fruit dat je kookt oppept van iets limoensap en een stukje verse gember en alle blauwe fruit kan volgens mij niet zonder een kruidnagel. De beukenootjes liggen nu voor het oprapen, wrijf wel het velletje er af, hier zit een zuur in dat net zo werkt als het rode vliesje van pinda’s (of is dit ondertussen ook een oude wijven praatje gebleken?)
Saskia zegt
Nog een hele late reactie. Heb de vanille extract vaak gebruikt. Prima optie en alternatief voor wat in de winkel ligt. Alleen.. wodka wordt soms van aardappels of mais gemaakt, en andere keren weer van granen. Er gaan verschillende verhalen rond, maar na mijn buikpijn de laatste keer hou ik toch maar deze versie aan: http://celiacdisease.about.com/od/glutenfreefoodshoppin1/f/Is-Vodka-Gluten-Free.htm
Misschien een aandachtspunt voor de glutengevoeligsten onder ons.
wille-mijntje zegt
Wat een goed idee. Ik ga dit ook maken. Wodka staat nog in de kast en de peulen heb ik gekocht. Bij meer dan 200ml heb je waarschijnlijk ook meer peulen nodig of niet? Ik heb namelijk geen 200ml flesjes, dus dacht dan maak ik meteen maar wat meer. Bewaar je het koud of maakt dat niet uit?
Alvast bedankt,
Hartelijke groet,
WIllemijn
Heleen zegt
Hoi,
Als je mijn eerdere uitleg leest, zul je zien dat ik een flesje van 200 ml heb gebruikt. En de zaadjes schraap ik eruit zodat die mee gegoten worden als ik het ergens indoe. Extra smaak. Maar inderdaad, als het zolang staat, hoeft dit in principe niet.
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Hoe komt het dan dat je nog wodka over hebt als je een fles had van 700 ml en je die 700 ml hebt gebruikt? En is het nodig om eerst het merg er uit te schrapen als je de peulen al doormidden hebt gesneden en alles toch minimaal een week laat trekken?
Anonymous zegt
Super, dan weet ik hoe ik te werk moet gaan. Ben erg benieuwd. Dank voor dit recept 🙂
Heleen zegt
Ik verdeel de wodka over de verschillende flesjes a 200ml. Dit was iets impromptu en ja, daar had ik een fles van 700ml wodka voor! 😉 Je verliest in principe dus geen alcohol. Succes!
Anonymous zegt
Perfect, een simpel en natuurlijk vanille-extract. Alles in huis, maar ik snap 1 ding niet. Je schrijft dat je 0,7 l wodka (een hele fles) nodig hebt, én je zegt dat je 200 ml extract krijgt. Waar blijft die 0,5 l?