Bij deze een lijst met zomergroenten en -fruit die in seizoen zijn deze zomer en daarom niet gemist mogen worden! Groenten en fruit dat in seizoen is, bevatten meer voedingsstoffen, hebben minder tot geen pesticiden nodig en smaken heerlijk! Wanneer je voor biologisch kiest, worden ze helemaal niet bespoten en heeft een plant meer werk moeten doen om gezond en groot te worden. Resultaat daarvan is dat ze meer voedingsstoffen bevatten en daarmee nog gezonder zijn. Dus steun je lokale biologische boer of leg een groentetuin aan!
1. Rucola
Als een vast onderdeel in menig restaurant salade, is rucola een goede bron van foliumzuur, vitamine C en calcium. Hoewel rucola over het algemeen mild van smaak is, zijn de grotere bladeren pittiger van smaak en kunnen ze zelfs bitter smaken (let op: bittere groenten zijn heel goed voor de lever!). Zelf rucola kweken kan ook, leuk is het om dat in potten te doen zodat ze direct snijklaar zijn. Rucola smaakt het best in een salade met olijven, hard gekookte eieren, uien en oude kaas. Met een dressing op basis van een zuur en een glas stevige rode wijn erbij, smaakt het uitstekend!
2. Avocados
Hoewel ze het hele jaar door wel te verkrijgen zijn, zijn Hass avocado’s (de donkere soort) op hun best in de zomer! Avocado’s zitten tjokvol met gezonde, onverzadigde vetzuren, maar zijn ook een goeie bron van kaliem, foliumzuur en vitamines C en B6. Daarnaast bevatten avocado’s ook een stofje dat ervoor zorgt dat caretonoiden in andere groenten beter wordt opgenomen. Een prima aanvulling in de salade dus! Rijpe avocado’s herken je aan een gelijkmatige donkere kleur zonder plekken. De vrucht moet stevig, maar niet week aanvoelen als je licht op de schil drukt.
3. Blauwe bessen
Ah, de nederige blauwe bes. Volop te krijgen op het moment en o zo lekker. Zoet, zuur en knapperig. Eet ze rauw, verwerk ze in smoothies of vries ze in om op een later moment (winter?) nog een keer profijt te hebben van deze vitamine-bommetjes. Blauwe bessen zitten namelijk boordevol antioxidanten die beschermen vrije radicalen waar we dagelijks mee te maken hebben. Verder bevatten blauwe bessen zeer veel vitamine C en natuurlijke vezels. Als je blauwe bessen koopt, let er dan op dat het velletje egaal is, diepblauw van kleur zijn en in doosjes worden verkocht die ervoor zorgen dat ze langer vers blijven (karton of met ‘luchtgaatjes’). Bewaar ze op een koele plaats en was ze pas vlak voordat je ze eet, omdat het water het rottingsproces versneld.
Lekker: Blauwe bessen met slagroom 😉
4. Komkommers
Komkommers zijn familie van de pompoen en bevatten zeer veel water waardoor het een verfrissende groente is in deze tijd van het jaar. Hoewel het zoveel water bevat, is een komkommer rijk aan vitamine C en silicium, een spoorelement dat belangrijk is voor de stevigheid van de huid. Verder is de schil van de komkommer een goeie bron van vezels, kalium en magnesium. Helaas worden reguliere komkommers ook veel bespoten. Het is daarom beter om altijd voor biologische komkommers te kiezen of om ze zelf te telen. Zo smaakt een komkommer niet alleen beter, je hebt veel meer profijt van al dit goeds!
5. Aubergine
Hoewel algemeen aangenomen wordt dat aubergines alleen maar in prachtige diep-paarse kleuren te verkrijgen zijn, kunnen aubergines kleuren hebben van diep-zwart tot haast doorschijnend (en elke kleurschakering daar tussenin!). Aubergines worden gewaardeerd vanwege hun geweldige hoeveelheid vezels en de hoeveelheid fytonutrienten die een belangrijke rol spelen in het antioxidanten verhaal. Hoewel het kiezen van een aubergine eenvoudig is – kies er eentje met een gave schil – kan koken iets ingewikkelder zijn. Als de aubergine vers is, is de schil eetbaar. Als de aubergine al een tijdje meegaat zogezegd, kan de schil bitter zijn. In dat geval kun je de aubergine in plakken snijden en met wat zout besprenkelen. Dit trekt de bittere sappen uit de groente. Vervolgens is aubergine erg lekker op de grill of in stoofschotels en soepen.
6. Chilipepers
Chilipepers schijnen een ‘superfood’ te zijn. Nou, het zal… Toch hebben deze hete rakkers heel wat noten op hun zang. De grootste daarvan is hun grote hoeveelheid capsicum, het stofje waardoor chilipepers zo heet zijn. Capsicum kan symptomen verlichten van migraine hoofdpijn, artritis, ontstekingen, darmklachten, kankercellen tegengaan en de bloedsomloop versnellen waardoor warmte terug kan komen in winterhanden en -voeten. Verder zijn chilipepers rijk aan antioxidanten en bevatten ze tweemaal zoveel vitamine C als sinaasappelen. Vanwege de intense smaak kun je ze het beste gebruiken om soepen, stoofschotels, chili schotels, roerbakschotels en salsa’s ‘op te leuken’.
Tip: Koop een grote zak vol op de markt of bij de Turk en vries ze in! Even ontdooien voor gebruik uiteraard.
7. Koolrabi
Deze groente heeft wat weg van een radijs op steroïden. Als je koolrabi koopt, kies dan de kleine, stevige knollen, kleiner dan 8 cm in diameter. Als ze groter zijn, kunnen ze houtachtig van structuur zijn en zanderig smaken. Dus waarom zou je ze dan toch kopen? Allereerst is koolrabi een prima bron van vitamine C en kalium. Rauw kan het aan salades toegevoegd of als rauwkost met een dip geserveerd worden. Als je het wilt koken, kan de koolrabi toegevoegd worden aan stoofschotels, of uitgehold en gevuld met gehakt of groentevulling en in de oven gebakken. Min of meer als een gevulde paprika.
8. Paddestoelen
Hoewel er verschillende soorten paddestoelen het hele jaar door te verkrijgen zijn, is de zomer de tijd voor cantharellen en porcini soorten. Paddestoelen zijn uitstekende bronnen van vezels, B-vitaminen en kalium. Perfect dus om groenteschotels extra bulk te geven. Als je paddestoelen koopt, moeten ze stevig en droog zijn. Bewaar paddestoelen in een papieren zak in de koelkast om ze langer vers te houden. Maak paddestoelen schoon met een stukje keukenpapier of een licht vochtig doekje. Niet afspoelen, omdat ze het water opzuigen en daarmee hun smaak verliezen.
9. Sjalotten
Van alle groenten in de ui- en preifamilie, hebben sjalotten het hoogste gehalte aan antioxidanten. Daar komt bij dat ze sterk anti-bacterieel, onstekingsremmend en anti-histamine zijn. Hierom zijn sjalotten gelinkt met het terugbrengen van het risico op verschillende kankers, waaronder lever- en darmkanker maar ook hartaandoeningen en diabetes. Als je er over zit te denken om je gewone ui om te ruilen voor de sjalot, kies dan diegenen die stevig en droog zijn. Gebruik sjalotten in de keuken als basis voor saus, of om stoofschotels, roerbakschotels en andere gerechten meer structuur en smaak te geven.
10. Courgette
Iedereen die zelf courgettes kweekt, weet dat ze in de tijd van het jaar je tuin overnemen, tenzij je er op tijd bij bent. Courgettes zijn rijk aan vitamine C en vezels, magnesium, vitamine A, kalium, koper, foliumzuur, fosfor, omega-3 vetzuren, proteine en verschillende B- vitamines. Kies in de winkel de courgette die op komkommers lijken met een gladde schil. Courgettes hebben een hele milde smaak en zijn daarom geschikt in heel veel verschillende gerechten op heel veel verschillende manieren. Het geeft bulk aan saus, maar is ook als spaghetti te gebruiken als je een juliennesnijder hebt! Over het algemeen valt de courgette goed in de smaak bij kinderen, dus neem het er van!
Uiteraard is dit maar een zeer beperkte greep van al het lekkers dat er momenteel te krijgen is, maar wie goed opgelet heeft, zal gelezen hebben dat alle groenten en fruit veel vitamine C en vezels bevatten. Deze twee componenten versterken het lichaam in de strijd tegen virussen omdat ze zowel het immuunsysteem versterken als de darmflora ondersteunen. Dus mijn advies voor de komende tijd is: Eet je klem aan groenten en fruit uit het seizoen!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anke zegt
Waar koop je bosbessen? Ik kom enkel blauwe bessen tegen, en dat is echt anders…
Heleen Quantrill zegt
Daar zeg je zowat. Ik noem ze namelijk altijd bosbessen omdat mijn moeder en oma ze ook zo noemen en wij die altijd op de hei plukten. Maar ik bedoel toch echt blauwe bessen! Ik zal het even aanpassen om verdere verwarring te voorkomen.
Bedankt voor je opmerking!
Anke zegt
Waar koop je bosbessen? Ik kom enkel blauwe bessen tegen, en dat is echt anders…
Anonymous zegt
Ik heb helemaal geen groene vingers, maar fruit uit eigen tuin lukt hier zelfs 😉
Dit jaar veel zwarte bessen en de frambozenoogst zal helemaal groot worden. Van de zwarte besssen is veel ingevroren om door fruitsalades te doen. Ik denk dat de frambozen ook veel puur gegeten gaan worden.
Bramen beginnen het nu ook goed te doen. Iets te goed want hij wordt erg groot.
En eenmaal pruimen van je eigen boom gegeten dan hoef je ze niet meer uit de winkel.
Zo lekker om alles versgeplukt te eten.
Frambozen zijn als struik heel voordelig. Je hebt er niet veel van nodig want ze verspreiden zich vanzelf. Wel handig om de herfstframbozen te kiezen. Die zijn iets later maar dragen meer en langer.
Groetjes, VeggieMo
Heleen Quantrill zegt
Hahahaha die is leuk!
Nou, je kan m zonder bodem maken. Gebruik dan wel bakpapier om plakken te voorkomen. Of laat hem heel langzaam garen in de koekenpan. Alleen bladerdeeg weglaten, verder niets. Of een bodem van amandelmeel maken en dan in de oven doen. Bodem eerst voorbakken, vulling erop gieten en nagaren in de oven.
Groetjes!
Silent Lucidity zegt
Of een bodem van lijnzaad en parmezaanse kaas, ook erg lekker!
Anonymous zegt
Courgette quiche gemaakt , met bladerdeeg
Knoflook en gesnipperd uitje , vulling van 3 ei , slagroom en kaas
Hoe zou jij hem eetjegoedvoelgoed proef maken ;))