Oké, ik denk dat de titel jullie aandacht wel heeft zo vlak voor het weekend. 😉 Maar voordat we verdergaan eerst een waarschuwing. Als je namelijk bang bent voor verzadigde vetten, rauwe eieren en denkt dat je van vet dik wordt… Lees dan niet verder!
Maar wees je er dan wel van bewust dat je dan een kans uit duizenden misloopt…. 😉
Chocolademousse is niet vreemd op deze blog. Hoewel ik niet zo ver zou gaan en mezelf een chocoholic te noemen, er gaan soms weken voorbij eer ik weer een stukje chocolade in mijn mond stop, staat chocolade voor mij wel voor decadentie en echt genieten. En ja, dat heb je van tijd tot tijd gewoon nodig! Maar dan wel zoals het hoort: Met gezonde ingrediënten als biologische eieren en boter. Dus waar wacht je nog op? Haal gauw de benodigdheden in huis, maak deze chocolademousse en geniet dit weekend.
Geloof me, deze is 10 keer beter dan zijn voorgangers.
Traditionele Chocolademousse
Heel veel porties, want het is ontzettend machtig
100 gram pure, gehakte chocolade, minstens 70%, liefst meer (zie opmerking 1)
5 el kokend heet water
1 el vanille extract
60 gram zachte boter
4 biologische eieren, gesplitst (zie opmerking 2)
Extra zoet naar behoefte
- Neem een keukenmachine met messen of een krachtige blender en doe hier de chocolade, het water, vanille, boter en de eidooiers in.
- Meng dit grondig tot het een mooi geheel is. Stukjes chocolade zijn toegestaan.
- Klop in een ruime, schone kom de eiwitten tot ze stijve pieken vormen.
- Vouw het chocolademengsel hier voorzichtig in.
- Verdeel de mousse over kommetjes en laat in de koelkast opstijven.
Opmerking 1: De pure chocolade bevat inderdaad suiker. Maar hoe donkerder de chocolade, oftewel, des te hoger het cacaogehalte in de reep chocolade is, des te minder suiker bevat het. Ik heb deze mousse gemaakt met 83% cacao chocolade en vond dit prima. Ik kan hier echt niet veel van eten, dus ik denk dat een portie al met al erg weinig suiker bevat. De romige smaak en heerlijke textuur maken veel goed!
Opmerking 2: Als je het toch niet prettig vindt om rauwe eieren te gebruiken, kun je de eidooiers eerst kort koken nadat je de eieren hebt gesplitst. Breng daarvoor een pannetje met water aan de kook en doe de eidooiers hier 2 minuten in. Dit is voldoende om de meeste pathogenen te doden en toch de romige textuur van eidooier te behouden.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.