We zijn nu in de zesde week van de uitdaging, wat zou moeten betekenen dat het onbewerkt eten voor veel van jullie al aardig gewoonte begint te worden. Helemaal goed, want dat betekent dat het vanaf nu stukken makkelijker zal gaan worden. Je bent er misschien achter gekomen wat handig en lekker is voor lunch, wat de kinderen lekker vinden als tussendoortje en hopelijk heb je ook je repertoire voor wat betreft het avondeten uitgebreid. Blijf volhouden dus!
Maar ik kan me ook voorstellen dat er nog veel lezers zijn die moeite hebben met bepaalde dingen. En daarom dit artikel. Vandaag zetten we de puntjes op i. Wat zijn nog de punten waarop jullie zouden willen/ kunnen verbeteren? En waarom wil je dat onderdeel aanpakken? Hoe denk je dat te gaan doen?
Misschien is het wel een goed idee om de rest van de week weer even strak er tegenaan te gaan qua voeding. Toch nog een snoeper? Dan vanaf vandaag tot het weekend niks meer snoepen, ook niet maken! Lekkere trek? Kies dan voor iets hartigs of drink een kop thee. Iemand noemde tandenpoetsen als een goede remedie tegen de zoete trek!
Of heb je nog altijd honger tussen de maaltijden door? Wellicht is het een goed idee om eens heel kritisch te kijken naar de verhoudingen koolhydraten-eiwitten-vetten. Eet je soms teveel koolhydraten ten nadele van de eiwitten of vetten? Bekijk dat eens kritisch en eet de komende paar dagen ei of vis met salade en een lekkere dressing in plaats van (amandelmeel-) brood. Gewoon om eens te zien hoe je er op reageert.
Sommigen van jullie gaven aan dat het toch erg moeilijk blijkt om de rest van het gezin mee te krijgen. Gebruik dan de komende dagen om dit toch weer eens aan te pakken. Stel samen een weekmenu op, doe samen boodschappen en maak weer eens heldere afspraken over snacken en buiten de deur eten. Probeer alternatieven te vinden voor familie favorieten. Wist je dat Gekruid ook kruidenmengsels heeft voor nasi en bami? Misschien moet je een concessie doen en toch bami op tafel zetten, maar dan zonder MSG en met een heerlijke zelfgemaakte satesaus. Ik noem maar wat.
Anderen zeiden de tijdsindeling nog erg lastig te vinden. Wanneer heb en maak je tijd om bepaalde dingen voor te bereiden als je volledig werkt? Dat is al een uitdaging op zich! Neem de komende dagen dan tijd om te zien waar je het jezelf gemakkelijk kan maken (voorgesneden groenten?) zodat je toch goed en gezond kan eten. Wil je misschien te veel? Dat kan ook natuurlijk. Probeer helder te krijgen wat voor jou belangrijk is en focus daar op. Blijf realistisch over de tijd die je hebt, maar wees ook eerlijk. Ik zeg altijd: als je tijd hebt om op Facebook, Pinterest of Hyves te zitten, heb je ook tijd om iets voor te bereiden of te sporten. ๐
Ik pretendeer zeker niet de wijsheid in pacht te hebben en het zelf helemaal op rolletjes te hebben lopen, maar ik weet onderhand wel dat als je het echt heel belangrijk vindt om gezond te eten, je er tijd voor uit moet trekken. Hetzelfde geldt voor sporten. Daar moet je ook tijd voor maken, dat gaat niet vanzelf. Ik plan dat dus gewoon in mijn agenda in.
En het zal niet altijd vlekkeloos verlopen, maar daarom is eerlijkheid gewoon heel belangrijk. Blijf het idee en je ideaal dat je bij gezond eten hebt, testen aan de realiteit en pas het daarop aan. Blijf streven uiteraard, maar laat het niet een teleurstelling zijn als het je niet direct lukt. Hou dus vol!
Laat van je horen! Waar lopen jullie nu tegen aan? Of hebben jullie dit punt al gehad en zijn jullie er al door? Hoe was dat? Welk advies zou je andere lezers willen geven?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
annie zegt
Ik loop tegen nog teveel willen eten tussendoor en de drukke gestresste momenten. Soms met wat ik aan eten onderweg mee kan nemen. Al gaat het steeds wat makkelijker.
Groetjes Annie
Anonymous zegt
Hoewel ik niet “officieel” meedoe aan de 100 dagen uitdaging, ben ik wel serieus aan het kijken naar mijn eet-gewoonten. Eten uit pakjes en dergelijke deden wij al niet omdat ik daar zo’n last van krijg. Maar ik blijf me verbazen over wat er in producten zit die ik dacht dat redelijk puur en zuiver zijn. Ik leer dus elke dag bij (gelukkig).
Belangrijkste voor mij is dat ik sinds 4 weken geen tarwebrood meer eet. Ik at me daaraan echt ongans en had de hele dag honger. Nu ben ik aan het experimenteren met smoothies, salades, amandelbrood en boekwijt/amandelbrood met banaan. Allemaal even heerlijk en…. geen honger meer!! Bijkomend voordeel is bergen meer energie en bijna geen donkere kringen meer onder mijn ogen. Wel blijft het nog veel tijd kosten om te zorgen voor de lunch. Ik ben ’s ochtends al om 19.15 u de deur uit en kom ook laat thuis, dus mijn avonden zijn kort. Maar gezien de duur van deze ontdekkingstocht en het behaalde resultaat, ben ik eigenlijk al heel erg tevreden ;-).
Groetjes, Chantal
Anonymous zegt
Ik zie nu dat ik een typfoutje heb gemaakt. Ik ben natuurlijk ’s morgens om 7.15 u weg ipv 19.15u…hihi
Jessica zegt
Heleen, mijn complimenten over je site. Ik ben een trouwe meelezer, maar heb zeker nog niet alles op een rij. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vast geloof dat je goed bezig bent, maar voor mezelf doe ik het echt stap voor stap. Mijn gezinsleden zijn nogal kritisch voor wat betreft de noodzaak van wijzigingen. Dus als het heel lekker is, is het prima anders levert het veel commentaar op ๐ Ben nogal creatief met koken, daar heb ik veel plezier van. En ik ben inmiddels fan van gekruid.nl. Op dit moment ben ik vooral bezig met het avondeten. Zijn aardappelen nu wel goed of juist niet?
debbyvanb zegt
Hier gaat het eigenlijk wel goed. Wij aten al heel lang zonder pakjes en zakjes. Hier wordt door man en kinderen wel nog steeds brood gegeten. Zelf eet ik geen tarwe meer. Geraffineerde suiker is hier echt verbannen. Wel heb ik de afgelopen tijd heel veel van je recepten gemaakt. De kokoskip is hier favoriet. Ook maken we de lekkere snoepjes. Vinden de kinderen hier heerlijk.
Nasi en bami maak ik echt helemaal zelf enkel de pindasaus komt hier uit een zak van de winkel. Dat is denk ik echt een van mijn “zondes”. En ach als het daarmee blijft vind ik het prima. Ga zo door Helen ik lees je blog echt iedere dag en hier komen dagelijks recepten van jouw voorbij uit de oven!
Anonymous zegt
Er zijn twee dingen die ik moeilijk vind: de eerste is tijd maken om gezonde dingen te maken en het plannen van mijn maaltijden. Ik ga om 8 uur de deur uit, en kom 3 tot 4 dagen per week na 21.00 uur weer thuis. [internetten doe ik onderweg, lang leve Android :)] Ik bak vaak scones of een banenbrood, salade, groene smoothie met chia zaad, gekookte eieren, makkelijk mee te nemen. Nadeel is dat ik niet beschik over een koelkast dus het groenvoer moet snel op.
En dan kom ik op probleem 2: ik vind het zo moeilijk om te portioneren. Ik eet met veel plezier mijn meegenomen eten op, maar vaak is dat tegen 16.00 uur al op waardoor ik na 21.00 uur een vreselijke snack-trek krijg. Als ik eenmaal begin met eten ben ik moeilijk te stoppen. Heeft iemand daar nog een tip voor?
wilma zegt
Je kan wat verse dadels (wel uit natuurvoedingswinkel ivm niet suikerlaagje) meenemen om een dipje tegen te gaan? Dat helpt mij geregeld de dag door.
Groetjes WIlma
Karin zegt
Het klinkt ideaal, de puntjes op de i, heldere afspraken met je gezin en concessies doen. Maar mijn kids zijn 24, 21 en bijna 17. Helaas die krijg ik echt niet meer mee… ik eet inmiddels bijna 5 jaar zonder suiker, pakjes en zakjes, maar ze doen wat dat betreft hun eigen ding. En ik kan praten als brugman.
Lot zegt
Ik doe mijn best, meer kan ik op het moment niet met een spannende tijd ivm mijn nieuwe huis aankoop. Ik ben ook voorraadkasten aan het legen in oude huis en daar kom ik nog wel wat tegen wat kant-en-klaar is. Zo heb ik nog ragout en pasteitjes die we het weekend gaan opmaken. Verder snoep/koek/taart ik niet, dat is mijn valkuil als het er is moet het op, en dan is niet aanschaffen of zelfs met jouw recepten zelf maken de beste optie voor mij. Ik maak wel zelf elke week een ontbijtkoek met als zoet 2 el appelstroop en 2 el honing in totaal dat kan net en dan moet ik nog oppassen dat ik niet een extra plakje neem tussendoor. De rest gaat prima gelukkig, maar het is ook veel makkelijker als je alleen woont voor het grootste deel van de tijd.
annie laumen zegt
Kinderen zijn niet meer in huis
De oudste 31 is al 5 jaar uit huis
De jongste 27 van vorig jaar maart
Dus dat is een stuk makkelijker allemaal
Het volkoren brood (amandel) maak ik iedere week
en smaakt heerlijk
Wel komen ze af en toe eten en pas ik het beetje aan
Ik kook dan meestal lowcarb recepten
Voor de liefhebber frite en of spaghettie rijst erbij