Cream Tea op dag van aankomst, een must! |
Deze week brengen we door bij de schoonfamilie in Engeland. Het is altijd gezellig om iedereen weer te zien en ons lekker te laten verwennen door schoonmams en -paps. Onze dochter is vandaag ook jarig en we maken er een gezellige dag van. Toch is het contrast qua gewoonten en gezondheid in dit gedeelte van Engeland levensgroot in vergelijking met Nederland. Dit was altijd al het geval, maar de laatste twee jaar valt het ons steeds meer op hoe ongezond het merendeel van de mensen er uit ziet. En dat zette me aan het denken over het belang van onbewerkte voeding.
Uiteraard speelt slechte voeding hier een enorme rol in. Als je zo eens om je heen kijkt in de gemiddelde supermarkt en ziet wat mensen in hun kar gooien, is het een wonder dat de meesten nog overeind staan! Want het is niet alleen het overgewicht dat je in toenemende mate in dit gedeelte van Engeland ziet, maar ook de ongezonde uitkijk van veel mensen. Dikke, donkere wallen onder de ogen, hele slechte huid, ongezond, touwachtig haar en rare plekken op armen en benen. Het valt me ook op hoe slecht veel van de kinderen er uit zien. Boze uitdrukkingen op het gezicht, overgewicht en donkere wallen… Geen prettig plaatje.
Ik liep eergisteren door een Asda en ‘volgde’ een moeder met een knulletje in de winkelwagen. Dat heb je wel eens dat je tegelijk de winkel in gaat en min of meer hetzelfde tempo aanhaalt. We hebben beiden de hele winkel doorgelopen en het jochie keek continu boos. Echt boos. Moeder leek ontspannen en lette niet zozeer op het kind. Ik kreeg niet de indruk dat hij net straf had gekregen ofzo. Het joch had gewoon een hele boze uitdrukking. Erg naar om te zien!
Wat ik een hele enge ontwikkeling in Engeland vind, is het feit dat veel producten die op kinderen gericht zijn zoals jelly, drankjes, koek en snoep en snacks voor naar school, allemaal suikervrij moeten zijn. En waar wordt die suiker door vervangen? Juist, door aspartaam. Plus, de vet-angst zit er aan de andere kant van de Noordzee nog dieper in als hier. Dus ook kinderen krijgen veelal vetarme producten te eten. En veel bewerkte, kant en klaar producten. Een recept voor ongezonde, slecht functionerende kinderen als je het mij vraagt. Kinderen moeten opgroeien en hebben daar gezonde bouwstoffen voor nodig. Geen chemisch bedachte rommel en vetarme yoghurt met aspartaam.
En als je dan een bericht leest dat vegetariërs minder kans op hart- en vaatziekten hebben en dat dat onderzoek in Engeland is gedaan, kan ik me in die omgeving me daar wel wat bij voorstellen! Het vlees dat gegeten wordt is over het algemeen sterk bewerkt en van heel slechte kwaliteit! Je kan je dus afvragen of zo’n onderzoek wel recht van gelden heeft.
En dat terwijl goede boodschappen doen helemaal niet zo moeilijk is. Het moeilijkste vind ik om mezelf in te houden niet teveel te kopen! De supermarkten zijn zo groot en bieden zoveel aan, dat ik me erg hebberig kan voelen!
Room van Jersey koeien bij Asda |
Maar bewapend met een boodschappenlijst, weekmenu en duidelijke verzoeken van schoonmoeder, is het heel goed boodschappen doen. Er ligt nog genoeg ‘Echt Eten’ in de koeling en schappen. Boter uit Ierland, volvette melk en yoghurt van Jersey koeien of van geiten, biologische groenten en fruit, biologisch vlees, verse vis, noten en een hele gang gewijd aan wereldgerechten waar je juweeltjes als grote zakken bruine rijst, blikken kokosmelk en specerijen kan vinden. Meer dan genoeg om te overleven 😉 Ik zou zelfs durven te stellen dat ze meer goed spul hebben als hier in de gemiddelde supermarkt. Dat wij die overdaad niet uit kunnen staan omdat we het niet gewend zijn/ Calvinistisch zijn/ Amerikaanse praktijken nog altijd argwanend vinden, wil niet zeggen dat er alleen maar rommel te krijgen is. Je moet alleen goed onderscheid weten te maken.
Voor |
Dus wij gaan ons hier te buiten aan heerlijke Kerrygold boter, ‘gold top’ melk van Jersey koeien, dikke Griekse yoghurt en heerlijke curry’s!
Tijdens/ Na de aanslag van onze dochter op de boter |
En wat ook erg leuk is, is dat ik een leuk vooruitzicht heb op een uitje naar een boerenmarkt hier niet ver vandaan! Want hoewel de grote supermarkten er hier alles aan doen om zoveel mogelijk klandizie naar zich toe te trekken zijn er nog genoeg boeren hier in Suffolk die trouw blijven aan het echte boeren en de heerlijkste en gezondste dingen verkopen.
Norwich markt en kathedraal |
Verder gaan we deze week naar Norwich om Nederlandse wortels te vinden. Wie de serie ‘De Gouden Eeuw’ heeft gevolgd, zal zich de episode waarin de presentator naar Norwich ging, kunnen herinneren. Aangezien dat nog geen uur rijden hier vandaan is, wil ik dat ook graag eens bekijken. Beetje cultuursnuiven en een dag lang slenteren door een mooie stad. Zo verenig je het nuttige met het aangename!
Mijn ervaringen en gevoelens over mijn tweede thuisland zijn dus heel gemengd. Enerzijds vind ik het een prachtig land met een rijke historie en heel vriendelijke mensen, aan de andere kant zie ik een kant die steeds grimmiger en verontrustender wordt. Ik weet dat dat in Nederland ook aan de hand is, maar de achtergestelde gebieden in ons land beperken zich voornamelijk tot delen in een grote stad en niet zozeer tot halve provincies zoals dat hier het geval is. Het land is wel groter, maar ik kan me zo voorstellen dat de verhoudingen dan nog uitslaan ten nadele van Engeland. En dat is heel erg jammer.
Begrijp me niet verkeerd, ik blijf het een heel mooi en plezierig land vinden. Ik heb het nu puur over gezondheid en betrekkelijke armoede, zeker hier in noord Suffolk.
Wat zijn jullie ervaringen met GB? Wie heeft er nog meer een kijkje in de keuken gekregen en wat waren jouw gedachten en ervaringen? En wat halen jullie het liefst in de supermarkt als je in GB bent?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Ik heb ruim 10 jaar geleden een paar jaar in een klein dorp in Suffolk gewoond en herinner me van toen al de somberheid. Ik was gewend aan zaterdags de stad in en de markt op, mensen ontmoeten, gezelligheid en blije gezichten. In Ipswich zag ik sjacherijnige gezinnen die zich de zaterdagse verplichtingen door sleepten.
Qua eten vond ik dat het bij mensen thuis vaak wel erg goed was. Men was juist erg met gezond en puur natuur bezig, eigen groenten kweken enzo. Maar uit eten gaan was een ramp. Ik herinner me de pub/restaurant maaltijden als een vette en zoute hap.
De supermarkten liepen daar volgens mij wel voor op ons met biologische producten. Alleen vond ik alles vreselijk duur. Het alternatief was om je groenten op een lokale veiling te kopen. Erg leuk ook op je pondje tomaten bieden. Daar zijn er tegenwoordig alleen steeds minder van, heb ik begrepen. Mijn veiling was onderdeel van een kleine dierenveiling/slachterij. Met de EU regelgeving voor de slachterijen is echter een groot deel van die kleintjes gesloten en daarmee zijn vaak de groenten veilingen helaas ook verdwenen.
muizenoren zegt
Don’t get me started. Wij gaan minstens een keer per jaar naar Engeland. Vroeger viel me op dat het zo moeilijk was om ergens onderweg gewoon een flesje water te kopen: nergens hadden ze iets anders dan limonades of bier. Het is erg moeilijk om iets te eten te vinden dat niet bewerkt is, vol met suiker of zoetstoffen zit (zelfs de soep moet er aan geloven), of met plantaardige olie gemaakt is. Er is erg veel brood, cake en dat soort dingen te vinden. Pies langs hier, scones langs daar, cakes langs achteren en puddings langs voren. De fastfood restaurants hebben die walgelijke ranzige geur die tegenwoordig hier ook hangt – vroeger roken restaurants lekker naar knoflook of gebraad. Met de vetfobie is het erg gesteld: ze zien de traditionele full English breakfast tegenwoordig als a heart attack on a plate, en vreten gesuikerde ontbijtgranen. Natuurlijk is er nog goed, vers eten te vinden, maar je bent al bijna verplicht om het zelf klaar te maken en dat is een beetje onhandig als toerist :-). Ik ben nostalgisch naar het oude Engeland toen ze ’s morgens nog eieren, devilled kidneys en kippers aten en de mensen er beschaafd en rather jolly waren. Ach, ik moet niet dromen.
Mirjam zegt
Ken jij die aflevering van Jamie Oliver, waarbij hij een week lang gezond kookt voor een ‘moeilijk gezin’? De kinderen waren hyper-actief, lette niet op op school, luisterden nooit. Na 3 dagen gezond eten, werden het normale kinderen. 3 dagen!
Ik vond het een openbaring…
Pia zegt
4 jaar geleden waren we in GB, in Doncaster.(zo’n beetje begin van het noorden denk ik?) We waren er 30 jaar niet geweest en ik schrok net als jij van hoe de mensen er bij liepen. Ik vond iedereen er vooral heel gesloten en ongelukkig uitzien. Heel slechte gebitten, ongelooflijk veel tattoos. Wij vonden wel dat er nu grote supermarkten zijn waar je meer echte groenten kunt krijgen dan wij ons van lang geleden herinnerden. Ik weet nog hoe verbaasd ik was dat de mensen nog even aardig reageerden als “toen” ; ze zagen er nu inderdaad veel bozer uit. Kort geleden heb ik de serie “school dinners” van Jamie Oliever nog eens gezien……..dat zegt echt genoeg……vreselijk!!
Liesbeth zegt
Ken je dit verhaal?
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2092071/Stacey-Irvine-17-collapses-eating-McDonalds-chicken-nuggets-age-2.html
Liesbeth zegt
Toen ik afgelopen zomer in Amerika was, schrok ik ook heel erg van het overgewicht, vooral bij het Afro-Amerikaanse deel van de bevolking. Die zijn het armst, en kunnen zich gezond voedsel minder veroorloven. Want zo is het echt, in de supermarkten is het bewerkte voedsel altijd veel goedkoper. Een paar dollar voor een gigantische pak ijs van 5 liter, terwijl verse groenten en fruit schreeuwend duur zijn.
Ik ga vanaf september 8 a 9 maanden in Oxford wonen en ben al een beetje nerveus over hoe ik aan gezond eten ga komen! De vorige keer dat ik er was, was ik echt geschokt over de hoeveelheid mensen die met een zak junkfood van de mac (en andere ketens) etend over straat liepen. Engeland is meer een klassemaatschappij dan Nederland, en hoewel Oxford tot een van de rijkste regio’s van Engeland behoort, is ook daar het verschil tussen de mensen gigantisch. Wij logeerden in een rijk gezin en aten elke dag groenten en heerlijk lamsvlees enzo. Tragisch dat gezond zijn een luxe is geworden.
Anonymous zegt
Gefeliciteerd! Wat een hoop verjaardagen vlak bij elkaar!
In de jaren 70 (oeps) heb ik een zomer doorgebracht op het platteland bij Bath in de buurt, Somerset. Heerlijk gegeten, er klopte niets van de verhalen over het slechte engelse eten, dat is een veralgemening. Net als in Nederland zijn er erg veel mensen die ongezond eten, maar met de recepten en traditionele producten is naar mijn mening niets mis! De boerin waar ik logeerde kweekte veel zelf, het vlees was van eigen dieren, de melk van haar zoon, etc. Zij maakte ook elke dag de “pudding” zelf.
In Norwich ben ik 2 keer geweest, de kerk is fenomenaal en de vaste markt heel gezellig. In de kleine winkelstraatjes heb je het echte-oude-engeland-gevoel te pakken.
Hopelijk genieten jullie!!
P.s. hier zie ik ook vaak van die kinderen met oude koppen, ontevreden en verbeten uitdrukkingen. Geen wonder als je ziet wat vele kinderen te eten krijgen, of liever wat ze niet te eten krijgen en wat ze aan rotzooi moeten verwerken…
Zie ik in de verte kinderen lekker buiten spelen; denk ik: gelukkig, die zitten niet de hele dag achter een schermpje; kom ik dichterbij, hebben ze zakken met chips, snoepgoed en blikjes fris/R. Bull e.d., zelfs lagere schoolleeftijd!
Marjolijn.
Anonymous zegt
ik heb een tijdje in Manchester gewoond en het viel me op dat bij het kleinste zonnestraaltje veel mensen er gelijk heel zomers bijlopen; korte rokjes/broeken, hempjes.. ookal vriest het nog zowat! Ik ging een keer in de week naar de Tesco, me vergapen aan al die bakprodukten en al die andere leuke en lekkere dingen zoals scones en cheesecakes, mmm…
Armoede of Rijkdom zegt
Ik ben nog nooit in G.B geweest, maar als ik hoor en zie wat ze daar eten kan ik me goed voorstellen dat ze er niet gezond uitzien.