Urker Dikkoek

Dikkoek. Kijk da’s nou nostalgie! Mijn familie komt van Urk en waar de Groningers Poffert hebben en de Friezen Boffert, hebben de Urkers Dikkoek. Het principe is hetzelfde: zelfrijzend bakmeel, rozijnen, melk en een ei. Maar bij dikkoek wordt er onderin de tulbandvorm een laag ontbijtspek gelegd en meegebakken. Heerlijk! De dikkoek moet lang garen: wel anderhalf uur. Daarom werd het vaak op een petroleum stelletje gezet. Echt pure nostalgie!

Toen ik laatst een wonderpan kreeg, was het eerste wat ik daarom wilde maken een dikkoek! Maar dan niet op basis van meel. Ik zal het originele recept hier wel delen, maar ik heb dit aangepast zodat het graanvrij is. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ondanks dat de graanvrije versie errug verrotte lekker was, het toch (uiteraard) niet zo smaakte als vroegah. Dus daarom mijn aanbeveling: als je geen serieuze aandoening hebt waardoor je echt geen graan en/ of melkproducten mag hebben, moet je een dikkoek gewoon maken zoals ‘ie hoort: met zelfrijzend bakmeel.

Dikkoek

Dikkoek - Graanvrij en Lactosevrij

Heleen Quantrill
Een goed gevulde dikkoek die je lekker ouderwets in een wonderpan maakt. Ik maakte hem zonder meel of melk, maar als het even kan, is het originele recept wel een aanrader!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Koek en Gebak
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 250 gram amandelmeel
  • 2 el psyllium vezels
  • 150 gram krenten rozijnen en stukjes abrikoos (in totaal)
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 bicarbonaat
  • 1 el appelcider azijn
  • 1 ei
  • Een flinke scheut rijstemelk amandelmelk, kokosmelk
  • Kokosolie om in te vetten

Instructies
 

  • Doe de droge ingrediënten in een kom en roer even om.
  • Doe het ei en de appelcider azijn erbij en schenk vervolgens net genoeg melk erbij totdat er een stevig beslag ontstaat.
  • Stort het beslag in de ingevette vorm.
  • Zet de wonderpan op het vuur en bak de dikkoek in ongeveer 60 minuten gaar.

Notities

Psyllium vezels vind je bij De Tuinen of een reformwinkel. Ze geven meer houvast aan glutenvrij meel zoals in dit geval de amandelmeel. Je kunt het achterwege laten. Het eindresultaat is dan kruimeliger.
Appelcider azijn heb je nodig om een reactie met de bicarbonaat te krijgen. Dit geeft het baksel een luchtiger structuur.

Met amandelmeel moet je altijd oppassen dat het niet te heet wordt vanwege de onverzadigde vetzuren die het bevat. In de wonderpan is dit duidelijk minder een probleem, omdat een soort ‘slow cooker’ is.

Wil je liever toch de ouderwetse smaak? Een dikkoek maak je op basis van zelfrijzend bakmeel en eieren. Onderstaand recept kreeg ik van een lieve Urker vriendin van me. We zitten samen in een Whatsapp groep en toen ze dit recept deelde, waren de reacties bijzonder uitgesproken! Met name vanwege de hoeveelheid en de soort ingrediënten. Dus als je er toch vanaf ziet om deze dikkoek zo te maken 😉 wens ik je evengoed veel leesplezier!

Traditionele Dikkoek

Heleen Quantrill
Traditionele Urker dikkoek! Serveer met custard!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Koek en Gebak
Keuken Urker keuken
Porties 16

Ingrediënten
  

  • 1 pak zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 750 ml melk
  • Ontbijtspek
  • Stukje spekvet
  • Handvol rozijnen
  • Snufje zout
  • Kaneel
  • Saus:
  • 1 liter melk
  • 2 pakjes roompudding of:
  • melk en stroop opwarmen en aanmaken met maizena.

Instructies
 

  • Kluts de eieren en voeg dan het meel, zout en kaneel toe.
  • Laat ondertussen de rozijnen even wellen, schenk ze af en roer ze door het beslag.
  • Bak het spekvet in blokjes ui en bedek hiermee de bodem van het blik/ tulband/ pan inclusief het achtergebleven vet.
  • Bedek dit met een laagje beslag.
  • Leg hierop een paar plakjes ontbijtspek en bedek dat weer met beslag.
  • Herhaal deze twee stappen tot het beslag op is.
  • Bak de dikkoek op 160 graden in 90 minuten gaar.
  • Serveer met custard of de aangemaakte melk met stroop.
  • Eet smakelijk!

Je kan zeggen wat je wil, maar de dikkoek is wel suikervrij! 😀

Fijn weekend allemaal!

Zelf experimenteren met de wonderpan? Als lezer van Eet Goed Voel je Goed krijg je € 10,- korting in de webshop van De Wonderpan. Gebruik de kortingscode ‘eetgoed‘ bij het afrekenen om te profiteren!

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gezondste granola
Gezond eten

De gezondste granola kies je zo

Granola lijkt gezond, maar schijn bedriegt soms. Veel mensen denken dat alle granola goed voor je is, omdat het haver en noten bevat. Maar als je goed kijkt, zit er vaak veel toegevoegde suiker, siroop of olie in. Daarom is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Lees verder »
Gezond eten

Venkel: gezond of niet?

Venkel is zo’n groente waar je niet direct aan denkt, maar zodra je het probeert, ben je verkocht. Het heeft een frisse, licht anijsachtige smaak die verrassend goed past in zowel salades als warme gerechten. Maar hoe gezond is venkel eigenlijk? Wat is venkel precies? Venkel is een knolgroente die

Lees verder »
leverworst gezond
Gezond eten

Leverworst gezond of ongezond? Uitleg + tips

Leverworst: je vindt het in veel Nederlandse keukens. Een smeuïg broodbeleg met een kenmerkende smaak. Maar is leverworst eigenlijk wel gezond? Als voedingsdeskundige krijg ik deze vraag vaker dan je denkt. In dit artikel vertel ik je precies wat leverworst is, wat erin zit, en of je het gerust op

Lees verder »