Vanille Extract

Lang leve Blogger! Waarbij berichten en instellingen automagisch veranderen en verdwijnen. Dus hoewel het artikel over vanille extract wel degelijk bestaat, is het totaal onvindbaar. Vandaar dus een kort berichtje, dat hopelijk voorlopig zichtbaar en vindbaar blijft.

Ja, ik weet het, Blogger is gratis. Ik krijg waar ik voor betaal 😉

Maar even serieus nu. Vanille extract is erg makkelijk om te maken. Het is op basis van wodka, dat verdampt als je er mee bakt. Wat blijft is een pure, ongekunstelde vanillesmaak.

  1. Koop een fles wodka van 700ml.
  2. Doe hier 3 vanillestokjes in. Geopend en de zaadjes eruit geschraapt. Deze doe je er ook bij uiteraard.
  3. Zet de fles in de kelder of op een donkere plek en na een week heb je heerlijke vanille extract.
  4. Laat de peulen in de wodka zodat de smaak intenser wordt door de tijd. 

Je kan kleinere flesjes maken, maar een fles wodka is noodzakelijk en ik drink het verder niet, dus ik vind het praktischer om daar dan de vanillestokjes in te doen.

Klik hier om goed geprijsde vanillestokjes te kopen. 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

18 reacties

  1. Nal Pool schreef:

    Hallo,

    Rare vraag misschien maar waar je kun je het allemaal voor gebruiken?
    Ik maak namelijk vaak chiazaad koekjes en deze gaan niet in de oven.
    Kun je het ook toe voegen zonder dat het de oven in gaat?

  2. Phineke Berger schreef:

    Hoi heleen,

    Ik lees nu al een tijdje mee op je blog en gebruik ook meer kokosolie.

    Hoe lang is de fles met vanillie extract houdbaar?

    Groetjes Phineke

    1. Erg lang. Door de alcohol blijft het haast oneindig goed. Bewaar het wel op een koele plek. In de zon/ warmte zal een deel van de alcohol verdampen.

  3. Uit een boek heb ik het recept 200 ml wodka en 1 vanillestokje. Op internet staan altijd veel meer stokjes bij de recepten voor vanille- extract. Moet ik meer stokjes gaan halen?

    1. Hoi Naomi,

      Het gaat om de verhouding. Eén vanillestokje, opengesneden en leeggeschraapt en dan alles op 200 ml wodka is in principe voldoende. Je moet het natuurlijk wel even laten staan om te trekken. Maar het is geen exacte wetenschap, hoor! Het gaat er uiteindelijk om, om de smaak van de vanille in de wodka te krijgen. Op deze manier is mij dat tot nu toe prima gelukt 😉

      Groetjes
      Heleen

    2. Ha Heleen,
      Dank voor de snelle reactie. Het staat nu idd lekker te trekken en ik probeer het dus voorlopig met 1 vanille stokje.

  4. Saïda schreef:

    De stokjes zijn binnen en de 0,5 liter fles staat al weken klaar. Dus ‘hop’ stokjes in de fles en wachten maar. Hoop dat ’t beter bevalt dan vanillepoeder. In elk geval beter geprijsd! 🙂

  5. Heb het ook gemaakt, de verwachting was hoog tijdens het bakken van vanillekoekjes, maar ik vond de smaak heel erg tegenvallen, lees: vies 🙁
    Ik heb het trouwens met jenever gemaakt.

  6. Anonymous schreef:

    Moet het beslist wodka zijn of kan het ook met jenever (ivm mogelijke bijsmaak)?
    Ik heb nog wat jenever staan namelijk.
    VeggieMo

  7. Anonymous schreef:

    Ik heb afgelopen week het bericht over zelf maken van vanille essence gelezen en iemand maakte de opmerking of mensen met glutengevoeligheid wel wodka kunnen drinken. Volgens het coeliakieforum is wodka veilig.

    Groetjes, VeggieMo (die geen alcohol drinkt, maar waarschijnlijk wel de essence gaat maken)

  8. Annelieke schreef:

    Vind dit inderdaad een fijne methode om vanille extract te maken (en natuurlijk een stuk goedkoper dan die kleine flesjes kopen)
    Ik heb mijn vanille extract in december gemaakt, maar naar mijn smaak was hij de eerste 2 maanden niet sterk genoeg qua vanille smaak, maar dat kan persoonlijk zijn natuurlijk.

    1. Welke verhoudingen heb je gebruikt en heb je de vanillestokjes ook opengesneden en de zaadjes ook in de wodka gedaan? Dat maakt echt een verschil namelijk.

    2. Anonymous schreef:

      Volgens mij heb jij grotere vanillestokjes dan wat standaard in de winkel ligt. Die ik vandaag gekocht heb zijn iig ook een stuk kleiner. Ik doe vier stokjes in de wodka en ik heb nog wat biologische vanillepoeder liggen die ik erbij doe.

      Ik was vanochtend bij de Xenos in Emmeloord en vroeg daar of ze de Roi Thai kokosmelk in het assortiment zouden houden, maar dat is niet het geval want het is een partijverkoop. Dus als je nog even flink wilt inslaan…

      Groetjes, VeggieMo

    3. Ik ga morgenochtend heen. Eerst over de markt en dan inslaan! Het is erg lekkere kokosmelk, dus dat heb ik er wel voor over! 😉

      Groetjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

file americain op toast
Recepten

Zelf filet américain maken? Zo doe je dat!

Filet Américain is een heerlijk smeerbaar broodbeleg dat geliefd is in veel huishoudens. Zoals je misschien weet, staat het bekend om zijn romige structuur en hartige smaak. Hoewel het gemakkelijk te koop is in de winkel, raad ik je aan om het zelf te maken. Het is niet alleen verser,

Lees verder »
heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »