Ik ben een beetje op een kokosmeel tour de laatste tijd. Steeds als ik iets wil bakken, grijp ik naar de kokosmeel en bedenk ik dan pas wat ik wil maken. Het beslag voor deze cake begon eigenlijk met de intentie om pannenkoekjes te maken. Maar door tijdgebrek besloot ik het beslag iets dikker te maken en in een cakevorm in de oven te zetten. Het resultaat is een licht-zoete, sponzige cake die ik serveer met vers fruit, boter en een kop thee. Op zo’n moment is het leven erg mooi 😉
Het voordeel van kokosmeel vind ik, dat je er niet zo heel veel van nodig hebt. Het zuigt namelijk nogal wat vocht op, maar zorgt juist daardoor voor structuur en volume. Vervang dus nooit het kokosmeel voor een ander meel of vice versa. De verhoudingen zijn gewoon niet hetzelfde en het resultaat zal ook niet hetzelfde zijn. Mijn advies is dus om gauw een zak kokosmeel te kopen en het zelf uit te proberen.
Vanille Kokosmeel Cake
14 plakjes
4 eieren
250 ml melk naar keuze
2 el zoet naar keuze
1 el appelcider azijn
1 el vanille extract
90 gram kokosmeel
1 tl bicarbonaat
1/4 tl zeezout
1/4 tl kaneel
- Verwarm de oven voor op 170 graden (elektrisch)
- Neem een ruime kom en meng hier de natte ingredienten in.
- Zeef de kokosmeel om klontjes te verwijderen en voeg dit, samen met het zout, bicarbonaat en kaneel toe aan het ei-melk mengsel.
- Roer goed door, zorg dat er geen klontjes meer zijn en dat alle kokosmeel is opgenomen. Gebruik eventueel een keukenmachine of handmixer hiervoor.
- Stort het beslag in een cakeblik met bakpapier.
- Bak de cake in 30 minuten gaar of tot hij goudbruin is en terugveert als je er op drukt.
Tip: Laat het beslag een paar minuten staan voordat je het in het blik stort. Het beslag moet dik zijn, maar moet nog wel ‘lopen’. Als dit niet het geval is, voeg dan wat water of meer melk toe.
Tip 2: Voeg stukjes peer of rood fruit toe.
Bewaar deze cake in een luchtdichte doos in de koelkast. Maak hem binnen twee dagen op, hij wordt snel droog. Of rooster een plakje en besmeer het met wat boter of kokosolie mocht de cake toch snel droog zijn.
Tip 3: Maak wentelteefjes! Kluts een ei met wat melk, zoet en een snufje zout, los. Week een aantal plakjes kokosmeel cake hier in en bak ze in de koekenpan met wat boter of kokosolie.
Eet smakelijk!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
23 reacties
Heb de cake nu 2 x gemaakt. De oventemperatuur klopt echtt niet. Half uur op 170 gr is het nog steeds beslag . 2e keer meteen op 200 gr. dan 3 kwartier. Kan niet zeggen dat ik het erg lekker vind. Het rijst nauwelijks e is nogal sponzig.
Helma
Kun je m ook invriezen? Hij staat nu in de oven, met stukjes peer, ruikt heerlijk… benieuwd!
Dank je wel.
Ik heb geen appelazijn. Kan ik dit weglaten of door iets anders vervangen?
Je kunt het vervangen door evenveel citroensap of een eetlepel yoghurt. Het zuur reageert namelijk met de bicarbonaat waardoor je een mooie luchtige cake krijgt.
Heerlijk!!!
Ik heb wel wat dingen aangepast en wel het volgende:
2el zoet en 1el vanille vervangen door 4el zelfgemaakte vanille-oerzoet.
De kaneel heb ik vervangen door citroenrasp.
De temperatuur van de oven moest iets hoger, want cake niet gaar na 30min. Daarom, na volgens recept nog 10 minuten op 200 klein nulletje C.
Bakgroet,
Annemieke
Ik gebruik altijd kokosbloesemsuiker als zoet 🙂
Thx ziet er lekker ut ,maar wat raad je aan voor ”zoet” te gebruiken?
De cake staat nu in de oven maar het blijft beslag…? Nou had ik wel een klein foutje gemaakt door de appelcider azijn bij de ‘droge’ ingrediënten te doen, bovenop de bicarbonaat. Wat overigens erg begon te schuimen. Kan dit verklaren waarom de cake geen cake wordt?
Afgelopen zondag de cake gemaakt, supersnel klaar, iets minder van smaak. Ik kan niet goed zeggen waar het nu precies naar smaakt maar dat komt misschien omdat ik voor het eerst kokosmeel gebruikte. Ik doe er dus maar een laagje roomkaas en bramengelei op. Heerlijk!
Welk zoetmiddel raden jullie aan? Ik had oerzoet gebruikt, maar de cake had weinig tot geen smaak…
Mijn man en ik zijn veganisten en ik hou van lekker bakken. Zou dit recept ook lukken zonder eitjes maar die te vervangen door een rijpe banaan? Voor de melk ga ik rijstmelk of amandelmelk gebruiken.
Alvast bedankt voor dit recept.
Woensdag op verzoek van de kids weer de kokos-vanille koekjes gemaakt met rozijnen er door. Het moesten wel die zachte zijn, dus die met kokosmelk 😉 Het was weer even geleden, maar echt ze zijn weer heerlijk. Dit recept is handig als cake basis, ik denk ook lekker met een appeltje erdoor! Thanks.
Staat dat koekjesrecept hier ook op de site?
ja, het staat in de receptenlijst bij de koekjes. Ik geloof Vanille-kokosmeel of andersom. In ieder geval onder het kopje koekjes!
Klinkt goed! Ik hou zo van bakken maar wordt van al die recepten met amandelmeel (super lekker… maar zo duur!) soms echt een beetje triest. Deze ga ik gelijk proberen!
Ok, niet helemaal gelukt… Mijn beslag was echt super vloeibaar (te grote eieren, kokos niet fijn genoeg (ik had het geprobeerd met geraspte kokos die ik zo fijn mogelijk heb gemalen). Aan het eind wat amandelmeel toegevoegd om het wat beslag-achtiger te maken.
Uit de oven na 30 minuten, zag er super mooi uit… Tot ik de cake uit de vorm haalde – de bovenlaag is cake, de onderlaag is zoete omelet geworden. Wat kan dat verklaren? 🙂
Het lukt niet met geraspte kokos. Kokosmeel is een ander product met andere eigenschappen. Jammer dat je cake mislukt is.
Dat klopt inderdaad. Ik maakte die vergissing eerst ook, maar kokosmeel is echt heel iets anders. Jammer inderdaad dat je cake mislukte!
Bedankt voor de reacties!
Het rare blijf ik vinden dat het echt twee lagen waren 🙂 Gelukkig is de bovenkant wel echt cakeachtig en lekker (ook heerlijk zoet, ik had er honing in gedaan) dus die eet ik lekker op. Het ei gedeelte gaat naar de vogeltjes.
Dank hiervoor! Ik heb twee weken geleden ook kokosmeel gekocht, ik word helemaal gelukkig als ik zie hoe weinig ik voor een recept nodig heb! 35 gram voor 9 cupcakes bijvoorbeeld.
Ik heb al drie keer die paleo chocolate cupcakes gemaakt van elena’s pantry, en hoewel de structuur fluffy is, blijft de kokos zo droog, zodat doorslikken toch nog moeite kost. Toen mijn zoontje stiekem een bekertje water toe had gevoegd (want hij wilde ‘watercakejes’ :() hebben we het beslag gered door wat rijstmeel toe te voegen en er een brownie van te maken. Toen was het helemaal niet droog! De keer erna heb ik het beslag expres 15 minuten laten staan, zodat het vocht in de kokos kon intrekken, maar dat heeft niet echt geholpen.
Ik ga dit recept nu proberen, want hier zit extra vocht in, in de vorm van die melk. Als dit niet droog blijft, weet ik waar het aan ligt!
Lekker! Dat ga ik gauw proberen.
Ik doe “Grip op Koolhydraten” en dit is best wel laag in de kookhydraten zodat dit goed in het dieet past.
Het zoet wordt in mijn geval Stevia.
Vraagje: Hoe groot is het bakblik waarin je het bakt?
Het is een gewoon cakeblik formaat. Niet een broodbakblik, want die zijn flink groter. Ik schat in dat het ongeveer 24 cm lang is.
Ik hou overigens zelf niet bij hoeveel kh oid er in een recept zitten. Dus als je het zeker wil weten, zou je dit recept even moeten checken in My Fitnesspal of iets dergelijks.
Succes!
Heleen