Een zonnetje op je bord, deze varkenshaas in kokos-kerriesaus! Heel kindvriendelijk en binnen een half uur klaar. De truc met dit betrekkelijk eenvoudige recept, is door elk component maximaal smaak te geven en slim gebruik te maken van kruiden en specerijen.
Met het zonnetje in aantocht is het weer tijd voor lichte en smakelijke recepten die snel op tafel staan. En dan het liefst aan de buiten-eettafel! Van een goeie kennis kreeg ik een doos vol groenten uit hun kas waarvan zij teveel hadden en dit resulteerde in een heerlijke, pittige rauwkost volgens dit recept. Het is een perfecte manier om een overschot aan groenten langer te kunnen bewaren. Als je ze echt langer wilt bewaren, kun je ze beter fermenteren, maar een snelle ‘pickle’ maken ligt binnen iedereens culinaire bereik 🙂
Zomerse Specerijen
Waar kaneel en kruidnagel typische najaar en winter smaken zijn, vind ik kerrie en munt echt iets voor de zomermaanden. Het pittige van het ene combineert erg goed met het frisse van het ander. Munt kun je prima zelf kweken – in een pot om woekeren te voorkomen – en goeie kerriepoeder koop je hier. Maar dille, gerookt paprikapoeder en lemonpepper zijn perfect voor de zomermaanden. Je brengt er vis en tzatziki mee op smaak, geeft groenten en kip die heerlijke rooksmaak en alle het andere een fris-pittige kick van citroen met peper.
Varkenshaas met Kokos-Kerriesaus
Op zoek naar een makkelijk idee voor avondeten dat niet al te zwaar op de maag zou liggen, stelde Marjanne voor dat ik iets met de kokosmelk zou doen die nog open stond. De combinatie met ananas en kerrie is natuurlijk klassiek. Normaliter zou je dat met kip combineren, maar het magere vlees van een varkenshaas werkt ook uitstekend. De truc is om het vlees in de saus te laten garen in plaats van te bakken om uitdrogen te voorkomen. De saus is licht-pittig en zoetig. Gegarandeerd een hit bij kinderen. Liever een iets volwassener versie maken? Voeg dan een theelepel chilivlokken en een eetlepel vissaus toe.
Dit recept is helemaal af met geurige basmatirijst. Voeg limoenrasp toe voordat je de rijst kookt, en maak de rijst daarna af met het sap van de limoen en wat fijngesneden muntblaadjes. Resultaat: rijst die nóg geuriger en smakelijker is. Houden je kinderen daar niet van? Schep dan eerst hun rijst op en voeg daarna het sap en de munt toe voor wie dat wel graag wil.
Varkenshaas in Kokos-Kerriesaus met geurige rijst en pittige rauwkost
Ingrediënten
Voor de rijst:
- 300 gram basmatirijst
- 1 limoen
- verse munt naar smaak
Voor de rauwkost:
- 1 komkommer
- ½ rode ui
- ½ paprika
- 100 ml water
- 100 ml appelcider azijn of rode wijnazijn
- 1 tl zout
- 1 tl vloeibare honing
- 2 tl hele kruiden peper, dille, chilivlokken, kruidnagel, naar smaak
Voor het vlees en saus:
- 1 varkenshaas ca. 300 gram
- 2 el olijfolie
- 1 el kerriepoeder
- 300 gram verse ananasstukjes of uit blik, op sap
- 200 ml kokosmelk
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de rasp van 1 limoen toe.
- Als de rijst klaar is, roer je er het sap van de limoen en fijn gesneden muntblaadjes door.
- De pittige rauwkost maak je door de groenten fijn te snijden en in een kom of glazen pot te doen.
- Meng het water en azijn met het zout, honing en kruiden en specerijen totdat het zout is opgelost. Schenk dit over de groenten en roer goed door. Zet apart.
- Snijd de varkenshaas in blokjes en snijd de ananas ook in blokjes.
- Bak het vlees kort in de olijfolie met de kerriepoeder om het rondom goudbruin te maken.
- Schenk de kokosmelk in de pan en voeg de ananasblokjes toe. Draai het vuur laag zodra het kookt en laat 15 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de rijst en het vlees met saus op het bord en schep de rauwkost er bij. Lekker met een koud witbiertje of een mocktail van ananassap, bruiswater en gembersiroop.
Laat een reactie achter