Op zoek naar een lekker alternatief voor de boterham? Maak eens vegan groenterolletjes met een pittige tahin saus!
Vegan Groenterolletjes
In mijn voortdurende zoektocht naar alternatieven voor de brood lunch, kwam ik dit concept tegen op Pinterest: Vegan Groenterolletjes. In feite zijn het rauwe loempia’s en bestaan ze uit rijstpapier gevuld met groenten, vis of kip. Ze zien er ontzettend mooi uit en door er een heerlijke dipsaus bij te serveren heb je echt niet het gevoel iets te missen. Plus het is ontzettend leuk om te eten, want ze zien er prachtig uit en je kunt er in stoppen wat je maar wilt! In de zomer kies ik meestal voor verse kruiden, tauge, komkommer en tomaat. In de herfst kies ik voor bieten, wortels en kool. O en veel koriander uiteraard.
Stofje in Koriander
Heb ik al eens gezegd hoeveel ik van koriander hou? Ik eet het zelfs zo, los. Maar wisten jullie dat wanneer je niet van koriander houdt en het naar zeep of afwasmiddel vindt smaken, dat dit komt omdat je hoogstwaarschijnlijk een gen hebt dat ervoor zorgt dat je een bepaald stofje in koriander genaamd aldehyde, kan ruiken. En we weten allemaal dat smaak grotendeels door reuk bepaald wordt. Dus nee, er is niets mis met je als jij koriander walgelijk vindt en je partner het met bossen tegelijk eet (zoals ik dus).
Gelukkig kun je koriander heel eenvoudig vermijden. In recepten kun je het weglaten of vervangen door peterselie en als het een recept is gebaseerd op koriander, nou dan is dat dus een recept dat je niet gaat uitproberen!
Maar ik ben er wel erg gek op. We hebben een flinke bos in de achtertuin staan en een paar keer per week eten we curry of Mexicaans zodat ik mijn koriander-fix kan krijgen. Ik heb wel eens gehoord dat mensen helemaal kicken op chilipepers. Jamie Oliver heeft verscheidene keren gezegd dat het haast een soort verslaving of dwang is om hete pepers te eten. De reacties die hij krijgt op het zien van een peper en de verwachting er eentje te eten, stonden volgens hem gelijk aan een soort ‘verslavingsreactie’.
Favoriete Smaak
Onze dochter heeft ook zoiets maar dan met citroen. Ik heb om die reden eigenlijk altijd wel citroen in huis. Een partje afsnijden en dit als een sinaasappel opeten is voor haar niet raar. En als het gerecht het toe laat, moet zij er een stukje citroen bij voor de smaak. Als ze kon deed ze dit dagelijks, maar dat lijkt me geen goed plan met het oog op het tandglazuur. Maar de fascinatie en drang naar een bepaalde smaak of smaaksensatie (want in het geval van de hete pepers gaat het niet om de smaak maar de hitte) vind ik wel heel bijzonder. Helemaal omdat ik niet denk dat het te maken heeft met een bepaalde bevrediging zoals chocola dat doet voor sommigen. Volgens mij gaat dat weer over iets heel anders omdat chocola bepaalde ‘feel good’ hormonen activeert.
Of zou koriander dat ook doen? Dan teken ik daar voor! 😉
Vegan Groenterolletjes met Tahin saus
Hoe dan ook, terug naar het recept. Rijstpapier haal ik bij Asian Food Lovers. Je zou daar dus eerst kunnen kijken voordat je de reis naar de winkel onderneemt.
Om rijstpapier te gebruiken leg je een velletje eerst 10 tellen in warm, niet kokend, water. Het rijstpapier wordt zacht en dan kun je er rolletjes van maken. Het formaat van het rijstpapier bepaalt ook hoeveel vulling je er in kunt doen. Je moet er namelijk wel een mooi sluitend pakketje van kunnen maken. Je kunt de zijkanten open laten, maar dan valt de vulling er uit en is het minder handig om mee te nemen. Mooie, dichte pakketjes dus.
Vegan Groenterolletjes met Pittige Tahin Saus
Heleen QuantrillIngrediënten
- Tahin Saus
- 3 el tahin
- 1 teentje knoflook
- 2 cm verse gember geschild
- 1 tl kokosbloesemsuiker
- 2 el limoensap
- 1 el gedroogde chilivlokken of naar behoefte
- Eventueel wat water
- Vulling
- 100 gram witte kool geraspt
- 3 wortels geraspt
- 100 gram prei geraspt
- Lenteuitjes in kleine ringetjes gesneden
- Verse koriander
- En wat je verder graag in een groenterol wil stoppen
Instructies
- Maak de saus:
- Meng alles in een blender of magic bullet en proef of het goed op smaak is. De saus moet pittig zijn, maar niet branden. Het zoet is hier de tegenhanger van, dus laat dit niet weg. Dit balanceert de smaken mooi.
- Maak de rolletjes:
- Week een vel rijstpapier zoals hierboven beschreven.
- Leg het rijstpapier op een vochtige keukendoek en vul hem met net zoveel goodies als het aankan.
- Vouw de onderkant over de vulling heen, sla de zijkanten naar binnen en rol hem dan verder dicht. Net als een burrito.
- Herhaal totdat alles op is.
- Serveer met de dipsaus en geniet!
En jij? Heb jij een bepaalde smaak die je niet kunt weerstaan? Deel het hieronder!
2 reacties
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.
Oeps, ik vond de smaak van de saus echt helemaal niet lekker. De tahin maakte het erg bitter, al ervaar ik over het algemeen een sterke(re) smaak vergeleken met andere mensen die ik ken. Uiteindelijk de rolletjes gegeten met een sausje van Griekse yoghurt, kerrie en een klein beetje ahornsiroop. Dat was voor mij beter te doen 😉 En de koriander weggelaten, want ik ben één van de mensen bij wie het naar zeep smaakt haha.
Ik vroeg me af of je ook tips hebt qua makkelijke, snelle en tegelijk gezonde maaltijden. Ik kamp al een poos met vermoeidheidsklachten, angsten & darmklachten en herkende veel in jouw eigen verhaal. Ik mis alleen de energie om veel op te kunnen zoeken en uit te proberen. Met een maaltijd als deze groenterolletjes was ik al bizar lang bezig – koken kost mij net als heel veel andere dingen veel moeite. En op je website is het toch nog erg zoeken qua recepten en raak ik overweldigd door de hoeveelheid informatie. Alles lijkt wel stress te geven, heel ingewikkeld. Waar ben jij toentertijd mee begonnen qua anders eten? En hoelang duurde het voor je effect merkte?
Je zult wel hartstikke druk zijn, maar als je wilt mag je me direct mailen. Alle hulp is welkom en helaas heb ik niet het budget om bij goede, betaalde begeleiding aan te kloppen…