Een tijdje terug kocht ik een zak walnoten van een kennis die daar vandaan kwam. Leuk! De walnoten gebruikte ik vorige week al in de lauwwarme boerenkoolsalade, de repen werden verorberd en van de amaranth maakte ik een heerlijke pap met bosvruchten en room. En van de week maakte ik een pompoentaart met quinoa als bodem.
Vroeger en Nu
Vroeger at ik zo af en toe quinoa en dan weer gierst of bulgur of couscous, gewoon ter afwisseling van rijst. Het was toen helemaal niet zo bekend en veel recepten specifiek voor quinoa waren er ook niet te vinden en dus kookte ik het gewoon, net als rijst en gebruikte het ook als zodanig. Mijnheer vond het nooit zo’n succes, kinderen vonden gierst lekkerder, dus het verdween weer uit onze keuken en raakte in de vergetelheid.
De laatste tijd is quinoa razend populair -het zou namelijk heel gezond zijn- en zijn er recepten te kust en te keur, maar ik heb me ondanks die hype en beschikking over de vele recepten, me er nooit meer aan gewaagd, want Mijnheer vond het immers niet echt lekker en tja, de liefde van de man enzo, je kent het wel 😉
Pompoentaart met een Bodem van Quinoa
Uit de enorme hoeveelheden aan recepten die er momenteel te vinden zijn op het internet, waar quinoa de hoofdrol in speelt, sprong er voor mij één naar voren. Nu kies ik meestal iets uit dat ik zo kan maken, iets waarvoor ik dus geen of nauwelijks extra ingrediënten hoef te kopen. En dat was nu het geval met deze pompoentaart met quinoa bodem op de mooie site ‘What’s Cooking Good Looking‘, alleen al voor de foto’s moet je daar zeker gewoon even gaan kijken!
Zoals gewoonlijk heb ik het recept een klein beetje aangepast, al was het alleen maar om zoveel mogelijk fytinezuur te verwijderen. Het leuke is dat quinoa heel snel kiemt. Als je het gekookt hebt, zie je allemaal kleine kiemen!
Vegetarische Pompoentaart met Quinoa bodem
Ingrediënten
Voor de Bodem:
- 250 gr. quinoa
- een el. wei of kefir of appelazijn
- 500 ml. bouillon
- boter of kokosolie om in te vetten
- Keltisch zeezout
- Peper uit de molen
- 1 eiwit
- 1 ei
Voor de Vulling:
- 1 kleine pompoen
- 1 courgette
- 1 rode ui
- 1 tl. komijn
- olijfolie
- 6 blaadjes salie
- keltisch zeezout
- peper uit de molen
- 2 teentjes knoflook
- eventueel geraspte boerenkaas
Instructies
Maak eerste de quinoa klaar
- Doe de quinoa in een glazen kom en giet er zoveel lauw water bij tot deze ruim onderstaat. Roer er een lepel wei, kefir of appelazijn door en laat 8-24 uur op een warme plek afgedekt staan.
- giet de quinoa af en een fijne zeef en spoel deze goed af tot het water helder blijft.
- Doe de quinoa vervolgens in een pan met dikke bodem samen met de bouillon, breng aan de kook en laat deze op een laag vuur in een kwartier gaar worden.
- Roer de quinoa even goed door en laat wat afkoelen.
Voor de vulling
- Verwarm de oven voor op 190 graden C.
- Verwijder de pitten en zaadlijsten van de pompoen, schil deze en snijd 'm in blokjes.
- Was de courgette, verwijder de uiteinden en snijd deze ook in blokjes
- Pel de ui en snijd deze in dunne, halve ringen.
- Hak de salie fijn.
- Verspreid de groenten met de salie over een bakplaat, besprenkel met zout, peper en olijfolie en bak vervolgens zo'n 25 minuten in de oven tot de groenten gaar zijn.
De Quinoa bodem:
- Temper de temperatuur van de oven naar 160 graden C
- Vet een quichevorm in met boter of kokosolie
- Doe de gekookte quinoa met het eiwit, het ei en zout en peper in een kom en meng goed door elkaar.
- Bedek de bodem en de randen van de vorm met een gelijkmatige laag van het quinoa mengsel.
- Bak de bodem in ongeveer 30 minuten goudbruin en krokant.
De laatste stap:
- Hak de knoflook fijn, roer deze nog even door het groenten mengsel en schep het mengsel vervolgens op de taartbodem. Bedek eventueel met een laag geraspte kaas en laat nog zo'n 10 minuten door en door warm worden in de oven.
- Laat even rusten voordat je de taart serveert.
susanne zegt
Ziet er heelrijk uit; maar een vraagje
Heb je quinoa korrels gebruikt of de meel? Ik wist nl niet dat de mail ook moet spoelen.
Heleen Quantrill zegt
Ik gebruik alleen de korrels. Heb nog nooit de meel gebruikt, maar dat zou ik ook alleen als vervanger voor meel gebruiken en niet als een vervanger voor bijvoorbeeld rijst om je een idee te geven.
Groetjes!
Yvette zegt
Wat een heerlijke taart!! Die bodem! Echt geweldig, super bedankt voor dit lekkere recept!
Anita zegt
Dit ziet er lekker uit! Ga ik zeker een keer proberen. Leuk om ook eens een keer een andere bodem te kunnen maken voor taarten die ik regelmatig maak, zoals preitaart en knolselderijtaart! Ik heb het een keer met havermout geprobeerd maar dat was aardig smaakloos. Ben benieuwd hoe dit is!