Verband tussen smaakversterker E621 en overgewicht

Op de website van het Ortho Instituut zag ik vandaag het volgende bericht:


2011 – Consumptie van de smaakversterker MSG (mononatriumglutamaat) ‘“ ook bekend onder de naam Ve-Tsin en E-621 ‘“ leidt tot overgewicht.
Voor de studie werden gegevens gebruikt van de China Health and Nutrition Survey (CHNS), een prospectieve cohortstudie waaraan meer dan 10.000 gezonde Chinezen deelnamen. De deelnemers werden in de jaren 1991 tot 2006 geïncludeerd en hadden toentertijd een leeftijd van 18 tot 65 jaar. Informatie over het voedingspatroon werd verkregen met behulp van een inventarisatie van geconsumeerde levensmiddelen. Verder werd driemaal gevraagd om informatie over het voedingspatroon van de voorafgaande 24 uur te verstrekken. Er was sprake van overgewicht bij een BMI van 23 kg/m2 of hoger, gebaseerd op de richtlijnen voor personen van Aziatische afkomst.
De gemiddelde inname van MSG was 2,2 gram per dag en bleek gerelateerd aan een hoge BMI, ook na correctie voor beïnvloedende factoren. Personen met de hoogste inname van MSG (gemiddeld 5 gram per dag) hadden 33% meer kans op overgewicht in vergelijking met personen met een lage consumptie van deze smaakversterker.
Uit de resultaten blijkt dat MSG leidt tot een verhoogd risico van overgewicht, onafhankelijk van de totale energie-inname. Er zijn aanwijzingen dat MSG het verzadigingsgevoel beïnvloedt door een verstoring van de signalen van het eiwit leptine naar de hypothalamus. 



Bron

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

een bord het een orzo gerecht erop
Gezond eten

Orzo gezond: feiten en voedingswaarde

Orzo klinkt misschien exotisch, maar de kans is groot dat je het al eens gegeten hebt. Deze kleine pastasoort lijkt op rijst, maar is iets heel anders. In dit artikel duiken we in de vraag of orzo gezond is, wat het precies is, wat erin zit én of het beter

Lees verder »
aminozuren
Gezondheid Algemeen

Aminozuren: Essentiële bouwstenen voor je gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en spelen een cruciale rol in vrijwel elke functie van het lichaam. Ze zijn betrokken bij spieropbouw, herstel, energieproductie en zelfs je stemming. Maar wat zijn aminozuren precies, hoeveel zijn er, welke soorten zijn er en waar kun je ze uit halen? In dit

Lees verder »
zeekraal
Gezond eten

Is zeekraal gezond? Ontdek de voordelen en nadelen

Zeekraal is een uniek groentegewas dat vooral voorkomt langs kustgebieden en zoutmoerassen. Het staat bekend om zijn knapperige textuur en zilte smaak, maar is het ook echt gezond? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen, nadelen en voedingswaarde van zeekraal. Wat is zeekraal? Zeekraal, ook wel bekend als

Lees verder »