De ‘R’ zit weer in de maand! Dus snotneuzen, griep en verkoudheid komen er weer aan. Als jij of je kind ooit eens flink verkouden is geweest, weet je hoe ellendig dat is en hoe je je dan voelt. En er is niks ergers dan je kind ziek te zien. Een goed middel om dan in te zetten, maar ook om ter voorkoming dagelijks een beetje van te geven, is vlierbessensiroop.
Vlierbessen zijn nu volop te vinden aan de struiken, dus nu is je kans om hiermee aan de slag te gaan! Vanaf morgen wordt het weer goed weer, dus neem mee die emmers en een schaar en ga je buurt eens langs.
Vlierbessen bevatten grote hoeveelheden vitaminen A, B en grote hoeveelheden antioxidanten genaamd anthocyanen die het immuunsysteem op een goeie manier stimuleren. Pas wel op! Je kunt vlierbessen beter niet rauw eten, ons verteringsstelsel is daar niet op ingesteld. Lees meer over vlierbessen hier.
In de opmerkingen kreeg ik wat vragen over vitamine C. Dit gaat grotendeels verloren tijdens het koken, maar waar vlierbessen ook erg rijk aan zijn, zijn bioflavonen en antioxidanten. Die helpen ook om de weerstand een boost te geven en dat zijn de werkzame stoffen in deze siroop.
Je kan online en in winkels ook wel vlierbessensiroop vinden, maar vaak zijn die erg prijzig. Dit recept maakt gebruik van wat de natuur op dit moment volop biedt en behalve mogelijk de honing, zul je de andere ingrediënten waarschijnlijk al in huis hebben. Dit recept levert een halve liter op.
Vlierbessensiroop
Ingrediënten
- 100 gram vlierbessen
- 750 ml water
- 2 el verse gember
- 1 tl kaneelpoeder
- 100 gram honing
Instructies
- Doe alle ingrediënten behalve de honing in een steelpan en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat drie kwartier tot een uur zachtjes pruttelen totdat het vocht gereduceerd is tot de helft.
- Laat iets afkoelen en zeef de vlierbessen en gember uit het sap.
- Laat verder afkoelen tot lauwwarm. Roer dan de honing er goed door.
- Schenk de siroop over in een fles en zet in de koelkast. Je hebt zojuist vlierbessensiroop gemaakt!
- Geef dagelijks een halve tot een hele theelepel aan je kids en een halve tot een hele eetlepel voor volwassenen. Als je toch geveld bent door griep of verkoudheid, geef of neem je deze dosis elke drie uur tot de symptomen verdwijnen
Notities
Heb jij wel eens vlierbessen ingezet bij ziekte? Hoe is jou dat bevallen?
Frank zegt
Hoi
Een vraagje waarom mag een kind geen vlierbessensiroop nemen ?
MVG
Frank
Heleen Quantrill zegt
Hallo Frank,
Ik denk dat je iets verkeerd hebt gelezen, ik noem namelijk twee keer dat het ook aan kinderen gegeven kan worden. Wel moet je oppassen dat kids de besjes niet rauw eten, maar dat is het enige.
Groeten,
Heleen
Wil v.d. Berge zegt
Zit in vlierbessensiroop vitamine K in. Ik slik n.l bloedverdunners..
Heleen Quantrill zegt
Wat ik zo kan vinden bevat het geen vitamine K.
Kim zegt
Heleen Quantrill,
Ja, klopt, de Vlaamse oma 😉
Heleen Quantrill zegt
Dat dacht ik al! Mijn kinderen noemen mijn oma ‘omi’. Ik vind dat echt iets vertederend hebben. Net als mijn Engelse eega die oma dus ook gewoon ‘oma’ noemt, want ja, ze is toch oma?!
Ik heb iets met grootmoeders, dat merk je denk ik wel 🙂 Fijne dag Kim!
Kim zegt
Mijn bomma maakte dit vroeger altijd, die is pure nostalgie. Tijd om het een keertje zelf te maken.
Heleen Quantrill zegt
Terug naar vroeger zeggen ze wel eens 🙂 Leuk zoals jij je oma (toch?) noemt.
Rosie zegt
Heleen Quantrill,
Oke, dat van rauw eten wist ik niet…. Best wel eens gedaan…. Oeps,…. Bedankt!
elly zegt
Ik ben, net als Rosie, ook benieuwd waar je die percentages vandaan haalt. Want inderdaad, vitamine C kan juist helemaal niet tegen verhitten. sommige vitamines gaan pas kapotbij 100 graden of meer, maar vit C juist al veel eerder en is een klein beetje verhitten al funnest.
rosie zegt
Euh…..,???? Juist vitamine C is erg gevoelig voorhoge ttemperaturen! NS zo’n tijd verhitten is ongeveer 80% vergaan. Nogmaals, een lekker recept. Maar geen hulp tegen verkoudheid. Dan kan je de vlier bessen beter onverhit verwerken en eten.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Rosie,
Vlierbessen moet je koken, rauw bevatten ze stoffen die niet geschikt zijn voor de mens. En naast vitamine C bevatten vlierbessen erg veel antioxidanten die sterker zijn dan vitamine C. Dus al met al kun je vlierbessen beter koken en dus bijvoorbeeld sap van maken, en kun je die sap wel degelijk inzetten bij verkoudheid. Ik zal dit direct in het artikel aanpassen, bedankt voor je feedback!
Groeten
Heleen
Rosie zegt
Klinkt lekker! Maar is er nog wel een vitamine te vinden in de siroop als je het 3 kwartier kookt?/prutteld?
Heleen Quantrill zegt
Jawel hoor, niet alle vitaminen en mineralen gaan 100% verloren tijdens het koken. Bij vitamine C moet je uitgaan van 22% tot 40 % verlies afhankelijk van het soort groente of fruit dat je kookt.
rita zegt
hoi Heleen,
Interessant stukje, gelijk maar aan de slag gegaan.
heb nu 2 flessen in de koelkast staan, de rest in de diepvries om later weer siroop te maken.
Even een paar vraagjes:
Hoelang kan ik het goedhouden in de koelkast?
en hoeveel mag je maximaal per dag? Kids vinden het hier super lekker, wilde wel een scheut in hun glas. vinden het naar de sap van stoofperen smaken…
Is het een probleem als je dit na het avond eten geeft, kids eten een schaaltje yoghurt toe, is dat soms een slecht combi, ivm opname van de vlierbessen.
Bedankt weer.
groetjes rita
Heleen Quantrill zegt
Goeiemorgen Rita,
Leuk om te horen! Je kunt vlierbessensiroop wel een aantal maanden goedhouden in de koelkast. Ik heb genoeg voor twee maanden hier en het blijft ook echt zo lang houdbaar. Als je sap maakt zonder honing, denk ik dat dit een stuk korter zal zijn.
Groetjes
Heleen