Rundvlees is een populair stukje vlees in Nederland. Gehakt, biefstukjes en stoofvlees zijn zeer bekend, maar ook lekkere stukken vlees als jodenhaas en bavette winnen aan populariteit. Deze zogenaamde vergeten vleessoorten zijn vaak heel budgetvriendelijk en net zo smakelijk als ons geliefde biefstukje. Wanneer je rundvlees koopt, kies dan het liefst voor biologisch en/ of grasgevoerd vlees. Dit soort vlees bevat de meeste gezonde vetzuren en is een stuk duurzamer dan vlees van stalkoeien.
Soorten Rundvee
Je hebt vleeskoeien en melkkoeien. Ik neem aan dat het verschil hiertussen voor jullie wel duidelijk zal zijn. Maar melkkoeien kunnen ook uiteindelijk gebruikt worden voor hun vlees. Dit is zogenaamd dubbeldoel vlees. Hier zit een erg leuk verhaal achter, klik hier om het te lezen. Wat je soms leest is dat dit vlees van mindere kwaliteit is, maar dat hoeft dus niet. Ook dubbeldoel koeien kunnen nog heerlijk vlees geven!
Soorten Rundvlees
Van een rund wordt heel veel verschillende soorten vlees gehaald. De plek bepaalt hoe mals het vlees is. Mager spiervlees als biefstuk, ossenhaas, entrecote, kogelbiefstuk en côte du boeuf zijn hier voorbeelden van. Hoe minder bindweefsel des te malser het vlees is. Vlees dat langzaam moet garen is niet minder smakelijk trouwens. Stoofvlees als sukade- en riblappen, runderwangen en schenkel zijn bijzonder smakelijk, maar hebben gewoon meer tijd nodig. Dit soort vlees heeft mijn voorkeur juist vanwege die smaak en het boterzachte eindresultaat. Check mijn recept voor Beef Rendang bijvoorbeeld!
Rundvlees Kopen
Rundvlees kun je overal kopen, in de supermarkt, de slager of online. In de supermarkt vind je over het algemeen de reguliere stukken vlees. Wil je iets aparts, dan kun je beter naar je slager toe gaan. Wat ik daar wel veel zie is dat er vaak met marinades gewerkt wordt. Dit vind ik jammer want het verbloemd de heerlijke smaak van goed vlees (of verbloemen ze wat anders?). Niet alle slagers doen dit, blijf dus kritisch, maar als je een goeie hebt, blijf hem dan trouw! Want een goeie slager kan je vertellen waar het vlees vandaan komt, denkt met je mee als je iets speciaals zoekt en weet wat goeie kwaliteit betekent.
Kun je geen goeie slager vinden? Kijk dan eens bij Beef&Steak. Je kunt daar heel goed terecht voor grasgevoerd Hollands vlees, duurzame dubbeldoel rundvlees, of andere bijzondere soorten rundvlees. Ook kun je daar informatie krijgen over hoe de koeien geleefd hebben.
Voedingswaarde van Rundvlees per 100 gram:
Per 100 gram | Biefstuk | ADH in % |
kcal | 127 | 6,35 |
Water (gr) | 71,7 | 3,59 |
Eiwit (gr) | 22,9 | 40,89 |
Koolhydraten (gr) | – | |
Suiker (gr) | – | |
Vet (gr) | 3,5 | 5 |
– waarvan verzadigd (gr) | 0,7 | |
– enkelvoudig onverzadigd (gr) | – | |
– meervoudig onverzadigd (gr) | 0,7 | |
Omega 6 (gr) | – | |
Omega 3 (gr) | – | |
Cholesterol (mg) | 55,5 | |
Vezels | – | |
A (mg) | – | |
B1 (mg) | 0,04 | 3,64 |
B2 (mg) | 0,07 | 4,67 |
B3 (mg) | 3,6 | 22,5 |
B5 (mg) | 0,6 | 12 |
B6 (mg) | 0,2 | 13,33 |
B11 / Foliumzuur (mcg) | 5 | 1,67 |
B12 (mcg) | 1,6 | 57,14 |
C (mg) | – | |
D (mcg) | 0,1 | 1 |
E (mg) | 0,46 | 4,6 |
Vitamine K (mcg) | – | |
Natrium (mg) | 70 | 7 |
Natrium (mg) | 350 | 10 |
Calcium (mg) | 5 | 0,5 |
Fosfor (mg) | 200 | 25 |
IJzer (mg) | 2,2 | 27,5 |
Jodium (mcg) | 2,9 | 36,25 |
Magnesium (mg) | 20 | 6,67 |
Koper (mg) | 0,06 | 6,67 |
Selenium (mcg) | 12 | 21,82 |
Zink (mg) | 4,4 | 29,33 |
Wist je dat…
- Kalfsvlees ook onder rundvlees valt?
- Grasgevoerde runderen een hoger Omega-3 gehalte hebben dan dieren die hoofdzakelijk granen en soja te eten krijgen?
- De meeste runderen hun hele leven binnen op stal staan?
Conclusie
Rundvlees van grasgevoerde of biologische runderen is gezonder en duurzamer dan vlees van dieren die op stal staan en graan en soja krijgen. Je kunt dit soort vlees meer en meer krijgen en het past in een bewust voedingspatroon waarbij je minder vlees eet en voor kwaliteit kiest. Rundvlees levert belangrijke bouwstoffen en blijft daarom een waardevolle bron van eiwitten, vitaminen en mineralen voor veel mensen. Kies daarom voor goed vlees.