Gisteren heb ik met mijn vriendin en onze kinderen bij een juf van school een paar heerlijke uren doorgebracht met het rapen van wortelen en appels. Allemaal biologisch! Weliswaar niet moeders mooiste meer, maar dat doet het ‘m juist voor mij 😉 Wel moet er dan snel gehandeld worden, want al dat goeds mag niet verloren gaan! Dus direct een aantal appels (weer) tot moes verwerk en een plekje gezocht om de wortelen in te kuilen. Dat is mijn taak voor vandaag! Al met al een heerlijke dag dus met veel beweging, frisse lucht en met een beetje moeite twee tassen vol heerlijkheden!
Nu zorgt die desbetreffende juf wel vaker dat er dingen mijn kant op komen in de breedste zin van het woord, dus het leek me leuk om de juffen te verrassen met een heerlijke wortelsoep als dankjewel. Met appel en 100% biologisch!
Als je nog nooit wortelsoep hebt gehad, mis je echt iets. De smaak is wat zoet, maar juist daarom leent het zich uitstekend voor verschillende smaakcombinaties (hoewel dat over meer groenten gezegd kan worden uiteraard!). Wat denk je van wortelsoep met verse gember, of met Indiase kruiden? Het werkt keer op keer!
Deze keer wilde ik ook appel gebruiken om een dubbele dosis bioflavonen en vitamientjes te garanderen. Je pureert de soep in het kookvocht, dus er gaat bijna niets verloren. En het lijstje ingrediënten is daarom erg kort.
Voedzame Wortelsoep
Heel veel, want het is onmogelijk voor mij om weinig soep te maken.
1 grote ui, in grove stukken gesneden
1 kilo winterwortels, schoongemaakt en in stukken gesneden
2 el kokosolie
3 zure appels als Granny Smith of Goudreinet, geschild (optioneel juist vanwege de vitamines) en in stukken gesneden
1/2 liter zelf getrokken kippenbouillon
1 tl Keltisch zeezout
1 tl vers gemalen zwarte peper
- Neem een pan met een dikke bodem en smelt hierin de kokosolie.
- Voeg de ui en de wortel toe en roer even om.
- Voeg de appel toe en roer nog even goed door.
- Schenk de bouillon er bij en breng aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat ongeveer 45 minuten zachtjes koken of tot de wortel helemaal zacht is.
- Neem een staafmixer en pureer de soep tot het de gewenste dikte heeft.
- Als het te dik blijft voor je smaak, voeg dan een beetje water toe.
- Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.
Tip: Voeg voor extra kick een klein stukje verse gember toe en laat dit meekoken.
Tip 2: Deze soep kun je een dag van te voren maken. Handig als je een feestje geeft.
Tip 3: Serieus, ik kan geen kleine beetjes soep maken. Niet zo gek, want we eten het ook als ontbijt. Maar als je dat niet zo aanstaat, kun je deze soep ook invriezen om op een later moment alleen maar op te warmen.
Rijk van smaak, eenvoudig, budgetvriendelijk en voedzaam. Wat wil je nog meer? Wat is jouw favoriete zelf gemaakte soep?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Klopt het dat het om een halve liter bouillon gaat?
Gr An
jessica zegt
Groentensoep maak ik graag. De restjes van groenten, of groenten die echt verwerkt moeten worden, snijd ik fijn. Als ik weinig tijd heb neem ik bouillionblokjes (zonder gist) en anders trek ik graag zelf van vlees. Groente erbij en klaar. Of; hele groenten erin, die laten meetrekken en eruit scheppen. Mijn zoon, die geen soep eet, eet dan wel de blanke bouillion.
Deze soep lijkt me ook heerlijk, lijkt op recept wat ik gebruik voor pompoensoep.
Heb jij misschien ook een recept voor een gluten/suikervrije worteltjestaart?
Gr Jessica
Heleen Quantrill zegt
http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2012/04/carrot-cake-glutenvrij-suikervrij.html
Bij deze!
jessica zegt
Top, hij stond er gewoon al! 🙂 Dank je wel!!!!