Voedzame Wortelsoep

Gisteren heb ik met mijn vriendin en onze kinderen bij een juf van school een paar heerlijke uren doorgebracht met het rapen van wortelen en appels. Allemaal biologisch! Weliswaar niet moeders mooiste meer, maar dat doet het ‘m juist voor mij 😉 Wel moet er dan snel gehandeld worden, want al dat goeds mag niet verloren gaan! Dus direct een aantal appels (weer) tot moes verwerk en een plekje gezocht om de wortelen in te kuilen. Dat is mijn taak voor vandaag! Al met al een heerlijke dag dus met veel beweging, frisse lucht en met een beetje moeite twee tassen vol heerlijkheden!

Nu zorgt die desbetreffende juf wel vaker dat er dingen mijn kant op komen in de breedste zin van het woord, dus het leek me leuk om de juffen te verrassen met een heerlijke wortelsoep als dankjewel. Met appel en 100% biologisch!

Als je nog nooit wortelsoep hebt gehad, mis je echt iets. De smaak is wat zoet, maar juist daarom leent het zich uitstekend voor verschillende smaakcombinaties (hoewel dat over meer groenten gezegd kan worden uiteraard!). Wat denk je van wortelsoep met verse gember, of met Indiase kruiden? Het werkt keer op keer!

Deze keer wilde ik ook appel gebruiken om een dubbele dosis bioflavonen en vitamientjes te garanderen. Je pureert de soep in het kookvocht, dus er gaat bijna niets verloren. En het lijstje ingrediënten is daarom erg kort.

Voedzame Wortelsoep
Heel veel, want het is onmogelijk voor mij om weinig soep te maken. 

1 grote ui, in grove stukken gesneden
1 kilo winterwortels, schoongemaakt en in stukken gesneden
2 el kokosolie
3 zure appels als Granny Smith of Goudreinet, geschild (optioneel juist vanwege de vitamines) en in stukken gesneden
1/2 liter zelf getrokken kippenbouillon
1 tl Keltisch zeezout
1 tl vers gemalen zwarte peper

  1. Neem een pan met een dikke bodem en smelt hierin de kokosolie.
  2. Voeg de ui en de wortel toe en roer even om. 
  3. Voeg de appel toe en roer nog even goed door.
  4. Schenk de bouillon er bij en breng aan de kook. 
  5. Draai het vuur laag en laat ongeveer 45 minuten zachtjes koken of tot de wortel helemaal zacht is.
  6. Neem een staafmixer en pureer de soep tot het de gewenste dikte heeft.
  7. Als het te dik blijft voor je smaak, voeg dan een beetje water toe.
  8. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct. 

Tip: Voeg voor extra kick een klein stukje verse gember toe en laat dit meekoken.
Tip 2: Deze soep kun je een dag van te voren maken. Handig als je een feestje geeft.
Tip 3: Serieus, ik kan geen kleine beetjes soep maken. Niet zo gek, want we eten het ook als ontbijt. Maar als je dat niet zo aanstaat, kun je deze soep ook invriezen om op een later moment alleen maar op te warmen.

Rijk van smaak, eenvoudig, budgetvriendelijk en voedzaam. Wat wil je nog meer? Wat is jouw favoriete zelf gemaakte soep?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »