Voedzame Wortelsoep

Gisteren heb ik met mijn vriendin en onze kinderen bij een juf van school een paar heerlijke uren doorgebracht met het rapen van wortelen en appels. Allemaal biologisch! Weliswaar niet moeders mooiste meer, maar dat doet het ‘m juist voor mij 😉 Wel moet er dan snel gehandeld worden, want al dat goeds mag niet verloren gaan! Dus direct een aantal appels (weer) tot moes verwerk en een plekje gezocht om de wortelen in te kuilen. Dat is mijn taak voor vandaag! Al met al een heerlijke dag dus met veel beweging, frisse lucht en met een beetje moeite twee tassen vol heerlijkheden!

Nu zorgt die desbetreffende juf wel vaker dat er dingen mijn kant op komen in de breedste zin van het woord, dus het leek me leuk om de juffen te verrassen met een heerlijke wortelsoep als dankjewel. Met appel en 100% biologisch!

Als je nog nooit wortelsoep hebt gehad, mis je echt iets. De smaak is wat zoet, maar juist daarom leent het zich uitstekend voor verschillende smaakcombinaties (hoewel dat over meer groenten gezegd kan worden uiteraard!). Wat denk je van wortelsoep met verse gember, of met Indiase kruiden? Het werkt keer op keer!

Deze keer wilde ik ook appel gebruiken om een dubbele dosis bioflavonen en vitamientjes te garanderen. Je pureert de soep in het kookvocht, dus er gaat bijna niets verloren. En het lijstje ingrediënten is daarom erg kort.

Voedzame Wortelsoep
Heel veel, want het is onmogelijk voor mij om weinig soep te maken. 

1 grote ui, in grove stukken gesneden
1 kilo winterwortels, schoongemaakt en in stukken gesneden
2 el kokosolie
3 zure appels als Granny Smith of Goudreinet, geschild (optioneel juist vanwege de vitamines) en in stukken gesneden
1/2 liter zelf getrokken kippenbouillon
1 tl Keltisch zeezout
1 tl vers gemalen zwarte peper

  1. Neem een pan met een dikke bodem en smelt hierin de kokosolie.
  2. Voeg de ui en de wortel toe en roer even om. 
  3. Voeg de appel toe en roer nog even goed door.
  4. Schenk de bouillon er bij en breng aan de kook. 
  5. Draai het vuur laag en laat ongeveer 45 minuten zachtjes koken of tot de wortel helemaal zacht is.
  6. Neem een staafmixer en pureer de soep tot het de gewenste dikte heeft.
  7. Als het te dik blijft voor je smaak, voeg dan een beetje water toe.
  8. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct. 

Tip: Voeg voor extra kick een klein stukje verse gember toe en laat dit meekoken.
Tip 2: Deze soep kun je een dag van te voren maken. Handig als je een feestje geeft.
Tip 3: Serieus, ik kan geen kleine beetjes soep maken. Niet zo gek, want we eten het ook als ontbijt. Maar als je dat niet zo aanstaat, kun je deze soep ook invriezen om op een later moment alleen maar op te warmen.

Rijk van smaak, eenvoudig, budgetvriendelijk en voedzaam. Wat wil je nog meer? Wat is jouw favoriete zelf gemaakte soep?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »