Voordelen van rauwe (geiten) melk

Rauwe melk. Wat is het eigenlijk en is het inderdaad zo slecht? Een stukje uit Wikipedia:



“Rauwe melk is melk van de koe (of geit enz.) die nog geen bewerking heeft ondergaan als standaardiseren, koken, pasteuriseren of homogeniseren. Rauwe melk is het uitgangsproduct voor de zuivelindustrie. Bij niet gehomogeniseerde melk komt de room snel bovendrijven. Rauwe melk van koeien bevat ongeveer 3,85% melkvet, maar dit is afhankelijk van de leverancier (de melkveehouder) en van het seizoen.

Omdat de Nederlandse veestapel TBC-vrij is, is rauwe melk in principe vrijgegeven voor consumptie. Volgens de VWA (Voedsel- en Warenautoriteit) is het drinken van rauwe melk onverstandig, er zijn in het begin van de 21e eeuw diverse mensen ziek door geworden. Dit komt omdat er in rauwe melk veel bacteriën kunnen zitten, zoals campylobacter en salmonella. Boeren mogen wel rauwe melk verkopen omdat er vanuit wordt gegaan dat de kopers de melk thuis koken vóór consumptie, dat doodt de bacteriën. De VWA pleit voor regels om te voorkomen dat bezoekers van zuivelboerderijen bekertjes rauwe melk drinken.

De verkoop van rauwe melk door de producent rechtstreeks aan de consument is in Nederland geregeld in het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen.[1] Bij het verkooppunt is een duidelijk leesbare vermelding RAUWE MELK VOOR GEBRUIK KOKEN verplicht.”

Het Agrarisch Dagblad zegt het volgende:

Beschermend effect drinken rauwe melk

15 feb 2010 18:36

Consumptie van rauwe melk wordt te eenzijdig in verband gebracht met gezondheidsrisico’s voor de mens.

Consumptie van rauwe melk heeft ook een beschermend effect. Zo lijkt het tal van allergische reacties, zoals eczeem en astma, te kunnen beperken. Maagklachten en dergelijke, die bij incidentele consumptie kunnen optreden, spelen bij regelmatige consumptie geen echte rol meer. Dit komt naar voren uit een rapport dat onderzoekers van het Louis Bolk Instituut hebben opgesteld in opdracht van het ministerie van LNV. Rauwe melk mag wel rechtstreeks vanaf de boerderij worden verkocht, in de winkel wordt uitsluitend gepasteuriseerde en gehomogeniseerde melk verkocht. Bij pasteurisatie en homogenisering treedt een groot aantal veranderingen op in de melk. De idee is dat hierdoor negatieve effecten op de volksgezondheid worden voorkomen. Consumptie van rauwe melk kan tot een aantal gezondheidseffecten bij mensen leiden; het is vooral bij incidenteel gebruik en bij gevoelige personen niet uit te sluiten klachten ontstaan. In een aantal grote populatiestudies is wel een duidelijk verband gevonden tussen het drinken van rauwe melk en een verlaging van het risico op eczeem, astma of andere allergische aandoeningen.

Mijn mening
Ikzelf gebruik nu sinds een jaar rauwe melk en rauwmelkse kaas. Het smaakt anders en is naar mijn idee gezonder dan de gepasteuriseerde (of dode) melk uit de koeling van de supermarkt. Waarom ik dit denk? Ik haal mijn rauwe melk bij de Eko boerderij even verderop. De koeien staan hier buiten heerlijkjes te grazen en worden regelmatig getest op Salmonella, TBC en een aantal andere aandoeningen. Ze krijgen biologisch bijvoer, maar staan hoofdzakelijk buiten te grazen. Dit betekent dat hun melk dus rijk aan vitamine A en D en gezonde vetten is. Doordat het allemaal biologisch is, mogen er dus geen gifstoffen of een overschot aan anti-biotica in de melk (en het vlees) zitten. Een biologische boer zal het gebruik van anti-biotica tot een absoluut minimum beperken en niet preventief inzetten zoals gebeurd in de bio-industrie.

Schone melk dus. En lekker vet! En nog een bijkomend voordeel is, dat de ongepasteuriseerde melk veel enzymen en ook goede bacterien bevat. Goed voor spijsvertering en darmwerking. Om deze redenen koop ik tegenwoordig ook alleen rauwmelkse kaas die we gelukkig gewoon bij onze lokale supermarkt kunnen krijgen. Smaakt iets scherper en is iets korreliger, maar niet onaangenaam. Een traktatie voor bij een filmpje of bij hamburgers!

Hoe zit het met zwangerschap?
De crux zit hem hier in de slechte bacterien die in rauwe melk kunnen zitten. Dus als de achtergrond van de koeien niet bekend is, neem geen rauwe melk. Maar vergeet niet dat alleen in Westerse landen rauwe melk tijdens de zwangerschap vermeden moet worden! In landen en streken rond de wereld waar mensen nog leven zoals hun voorouders (of onze voorouders), wordt de melk rauw genuttigd. Ook door zwangere vrouwen en kleine kinderen. Deze dieren zijn niet blootgesteld aan gifstoffen en medicatie en zullen een natuurlijk dieet hebben.


Ik hou van geiten


Een ander punt van aandacht is natuurlijk lactose intolerantie. Als je koemelk niet kunt verdragen in het algemeen, kun je het maar beter helemaal niet nemen. Het is moeilijker te verteren en dat kan problemen geven. Wel kun je geitenmelk drinken. Ook dit is rauw te verkrijgen. Een interessante website met adressen is: . Op deze site staat nog meer informatie over rauwe melk. Zeer het lezen waard! Het balletje ligt uiteraard bij de zwangere zelf. Ikzelf vind dat als de melk van een betrouwbare bron komt, deze altijd te verkiezen is over stevig bewerkte melk waarvan je de koeien nog nooit gezien hebt. En gelukkig hebben wij voorlopig hier nog toegang toe. Dus maak er gebruik van! Mocht je je er echt niet prettig bij voelen: niet doen!

Conclusie
Rauwe BIOLOGISCHE melk is dus zeker wel betrouwbaar en zelfs gezonder voor de mens dan gepasteuriseerde melk vanwege de enzymen, vitaminen en mineralen die het bevat. Daarom ben ik van mening dat het ook voor zwangeren prima te drinken is, als je de achtergrond van de dieren kent. Dit is heel eenvoudig een kwestie van vragen. Wil de boer geen antwoord geven? Dan weet je genoeg! Dus probeer het eens uit en laat me weten wat je er van vindt.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

7 reacties

  1. Wel grappig dat jij er in je artikel bij zet dat je bij een lactose allergie beter van de koemelk af kunt blijven. Onze dochter heeft een koemelk intollerantie en we hebben haar ook laten testen op rauwmelkse kaas en melk en in wat wil het geval ze kan niet tegen gepasteuriseerde koemelk maar wel tegen de rauwe koemelk (producten)

    1. Hey David,

      Ik noemde lactose-intolerantie, niet allergie. Dat is namelijk wel een verschil. Als je echt intolerant bent, is de kans zeer groot dat je ook rauwe melk niet kan verdragen omdat het om de melksuikers gaat. Als je een koemelk allergie hebt, waarbij dus specifiek de koemelk het probleem is (en niet de lactose in het algemeen), kan het heel goed dat je dus wel geitenmelk of rauwe melk kunt verdragen zoals dus het geval bij jullie dochter. En gelukkig maar! Zo kan ze toch genieten van heerlijke rauwe melk 😉

      Groeten
      Heleen

    2. Tolunay D schreef:

      als je de achtergrond van de dieren kent. Dit is heel eenvoudig een kwestie van vragen. Wil de boer geen antwoord geven? Dan weet je genoeg!

      wat bedoel je met de achtergrond van de dieren? wat ze te eten krijgen?
      Ik ben namelijk 17 en hou van gezond eten en nieuwe dingen uitproberen.
      Heb mijn moeder overgehaald om een keer bij n boer langs te gaan en rauwe melk te halen.
      Deed ze vroeger zelf ook alleen zei werden gepropageerd om het te verhitten.
      Ik ga is kijken of er een boer is in de buurt en rauwe melk en kaas proberen.

      Heb je tips om het ergens te bewaren plastic/glas?
      En hoelang is het houdbaar?

      Groeten

  2. Anonymous schreef:

    Hoi, jullie posts zijn van een tijdje geleden, maar ik vertel het toch maar. Biologisch-dynamisch is eigenlijk nog iets beter dan alleen byologisch. Dynamisch wilt zeggen dat de boer zijn koeien op het land laat grazen en vervolgens 7 jaar niet meer op dat ene stuk land. De koeien (vee) worden het 2e jaar verplaatst naar een ander weiland en pas na 7 jaar worden de koeien weer toegelaten tot het stuk weiland van het 1e jaar. In de tussentijd kan de grond zich dan volledig herstellen met alle positieve eigenschappen en voordelen. De grond wordt niet uitgeput. De 7 jaren kan ook een ander getal zijn, maar volgensmij geeft 7 jaar rust de beste verhoudingen.

  3. Heleen schreef:

    Tsja Dynamisch… goeie vraag. Dan wordt er ook rekening gehouden met de invloed van dingen als maanstand op de gewassen… Ik heb vorig jaar een cursus kruidenleer gedaan en daar werd mij geleerd dat je bepaalde kruiden beter ’s ochtends vroeg kan plukken omdat hun sappen dan optimaal zijn. En dan heb je het over vitaminen, mineralen en andere werkzame stoffen. Op zich klinkt mij dit niet raar in de oren. En weet je, het is niet wat de mens ingaat dat hem vervuild, maar wat er uit komt. Ik denk niet dat wanneer jij Demeter producten koopt (die zijn bio-dyn.) en je er verder niet mee bezig houdt, het veel invloed op je zal hebben. Maar wellicht ben jij er gevoeliger voor dan ik, dat kan natuurlijk! Ik zet me vrij makkelijk over dit soort dingen heen (tot op redelijke hoogte natuurlijk), terwijl mijn moeder gewoon wat gevoeliger is en mijn oma nog meer. Dus die houden zich hier niet zo mee bezig, prima! Ik ga niet naar bed met gewetenswroeging over dit soort dingen, maar dat is persoonlijk. Kijk anders ers op de website van Demeter, dan word je uitgelegd wat ze doen, kun je dan alsnog beslissen. http://www.demeter-bd.nl/ Succes!

  4. Als kind moest ik vaak rauwe melk halen bij de boer verderop. Heerlijk die volle melk met roomlaag de volgende ochtend. Ik zou het nu graag weer drinken, maar er zijn alleen ‘biologisch-dynamische’boeren in mijn omgeving. Nou ben ik een groot fan van biologisch. Maar dynamisch? Ik weet niet of ik mij daaraan wil wagen. Dat gaat verder dan alleen ‘het agrarische’, toch? Heb jij daar een mening/visie over/op?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Paté in een kom
Recepten

Paté Zelf Maken

Zelfgemaakte Paté met Cranberrysaus – Een Feestelijke Klassieker Voor mij is kerst pas compleet als er een rijke, romige paté op tafel staat, gecombineerd met de frisse zoetheid van cranberrysaus. Die mix van hartig en zoet voelt ultiem feestelijk! Dit jaar ga ik een stap verder door zelf paté te

Lees verder »
Pompoensoep met Venkel
Recepten

Pompoensoep met Venkel

Pompoensoep met Venkel Afgelopen vrijdag kreeg ik van mijn moeder weer een pompoen toegeschoven. Hoewel je misschien denkt dat pompoen uit het seizoen is, blijkt dat gelukkig niet zo te zijn! Daarnaast had ik een prachtige biologische venkelknol op de markt gekocht. Vorige week proefde ik een eenvoudige venkelsoep die

Lees verder »
gezonde kikkererwten in een bakje
Gezondheid Algemeen

Zijn Kikkererwten Gezond? Ontdek de Voordelen

Kikkererwten zijn een superfood waar je niet omheen kunt. Zoals je weet, worden ze steeds populairder in gezonde diëten. Benieuwd waarom ze zo goed voor je zijn? In dit artikel ontdek je de voordelen van kikkererwten en hoe ze jouw gezondheid kunnen verbeteren. Lees snel verder en laat je verrassen

Lees verder »