Het is weer tijd voor een lekker recept. Deze keer maakte ik samen met de dames lekkere glutenvrije viskoekjes voor de lunch met wat losse dingen die we nog in de koelkast vonden. ‘Fish cakes’ zijn een favoriet bij de kids als we weer in Engeland zijn en iets halen bij de fish & chips shop. Helaas zijn die nou niet bepaald gezond (als in: totaal niet) dus ik vond het een leuke uitdaging toen Marjanne de herinnering aan die fish cakes ophaalde en vroeg of die moeilijk zijn om te maken. Nou dat zijn ze dus totaal niet. En het leuke is: zelfgemaakt zijn ze én veel lekkerder én veel gezonder!
Glutenvrije Viskoekjes
De basis van viskoekjes is eigenlijk altijd aardappelpuree. Je zou dit kunnen vervangen door zoete aardappel, maar dat verandert de smaak wel aanzienlijk. Als je dat toch liever doet, voeg dan iets van een klein teentje knoflook of wat kappertjes toe om die smaak wat te balanceren anders wordt het te zoet namelijk 🙂
Koken met Kinderen
Dit recept is erg leuk om te doen met kleine kinderen. Als je een zeer hulpvaardige peuter of kleuter hebt, kan die je helpen met aardappels prakken, alles door elkaar roeren, eitje breken in een kopje en de salade op de borden doen bijvoorbeeld. En vooral veel proeven! Onze kleine meid zit in de fase dat alles met achterdocht wordt benaderd ondanks dat ze vorig jaar alles zonder vragen at. Helemaal geen probleem, ik betrek haar zo vaak mogelijk bij het kookproces en ze heeft een speciaal mes waarmee ze zachte dingen kan snijden. Zo blijft de interesse gewekt en is de herkenning aan tafel groter omdat ze geserveerd krijgt wat ze zelf heeft gesneden of geroerd. Daadwerkelijk alle groenten opeten komt vanzelf wel weer.
Soorten vis voor Viskoekjes
Viskoekjes kun je met bijna elk soort vis maken, als het maar stevig is en een beetje smaak heeft. Denk hierbij aan gerookte makreel, tonijn uit blik of gerookte zalm. Ik had nog wat pakjes gerookte zalm van Zalm van Urk in de koelkast liggen, dus die gebruikte ik. Maar dit is ook een heel budgetvriendelijk recept als je tonijn uit blik zou gebruiken. Ik kies dan altijd tonijn in water of olijfolie.
Glutenvrije Viskoekjes met Gerookte Zalm en Bieslook
Ingrediënten
- 500 gram bloemige aardappelen geschild en in kleine stukjes gesneden
- 250 gram stevige vis gerookte zalm of makreel, tonijn uit blik
- 1/2 citroen uitgeperst
- 15 gram bieslook fijn gesnipperd
- 1 ei geklutst
- 2 el boekweitmeel
- 2 el olijfolie
Instructies
- Doe de aardappelen in een pan met gezouten water en breng aan de kook. Check na 8 minuten of de aardappelen gaar zijn en zo ja, giet af en laat uitwasemen.
- Pureer de aardapelen in een ruime kom.
- Voeg de vis toe en meng goed door met een vork zodat de vis verdeeld wordt. Voeg de citroensap en bieslook toe en roer nog even goed door. Proef of het zout genoeg is en voeg eventueel wat toe.
- Kluts het ei en roer dit door het mengsel om het samen te brengen. Gebruik hiervoor je handen.
- Verdeel het mengsel in 9 viskoekjes en laat kort in de koelkast opstijven.
- Bestuif de viskoekjes met boekweitmeel. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de viskoekjes totdat ze door en door heet en goudbruin zijn.
- Serveer met doperwten met citroen en extra bieslook, zelfgemaakte tzaziki of een lekkere salade!