Een poosje geleden had ik op aanraden van een lief nichtje een pot harissa gekocht. Ze had eens heerlijk voor ons gekookt en het geheime ingrediënt bleek harissa te zijn. Maar nadat ik het al eens aan pastasaus en een pittige kokos linzensoep had toegevoegd, was ik op zoek naar een andere toepassing. Want harissa is bederfelijk als je een goeie zonder e-nummers koopt. Ik had nog zoete aardappelen in de koelkast en spinazie in de vriezer. Zo ontstond het idee voor een harissa visschotel met gerookte zalm en zoete aardappel. Een heerlijk ongecompliceerde ovenschotel, perfect voor een drukke doordeweekse dag.
Harissa Visschotel met Gerookte Zalm en Zoete Aardappel
Ik vind het heerlijk om te experimenteren met smaakcombinaties en om het eten niet alleen voedzaam maar ook Echt Lekker te laten zijn. Eten hoort bij de basale geluksmomenten (naast een warm huis, fijne mensen en een goed bed… vind ik!). Ik vind het dan ook belangrijk dat we echt genieten van wat we eten. Al eerder schreef ik over het toepassen van die natuurlijke umami-smaak, die hartige smaakversterker die je in gebakken champignons, tomatenpuree en Parmezaanse kaas vindt. Goeie vissaus en harissa reken ik daar nu ook toe. Het geeft het gerecht meer diepte van smaak. En zo worden simpele ingrediënten als zoete aardappelen, spinazie en gerookte zalm ineens een smaakexplosie.
Gerookte Zalm in Visschotel
De reden om voor gerookte zalm te kiezen, is omdat dat ook extra smaak toevoegt aan dit gerecht. De harissa en zoete aardappelen brengen al een paar stevige smaken ten tafel en als je voor verse vis zou kiezen, zou die qua smaak een beetje achterblijven. Gerookte zalm heeft een uitgesproken smaak en dat gaat perfect samen dus met harissa, komijn en paprika. Daarnaast gebruik ik stevige vis als heek of kabeljauw en grote garnalen om de visschotel een beetje body te geven. Gebruik geen zachte vis die makkelijk uit elkaar valt. Je vindt het niet meer terug zodra je opschept en dat is gewoon erg jammer.
Wat ook erg lekker is, is zo’n zak zeevruchten uit de vriezer. Hier zitten o.a. mosselen en inktvisringen in. Je kunt ook een gerookte makreel gebruiken, maar let er dan wel op dat er geen extra peper of graatjes in zitten.
Harissa Visschotel met Zoete Aardappel en Gerookte Zalm
Equipment
- 1 Ovenschaal 25 x 18 cm
Ingrediënten
- 700 gram zoete aardappelen
- 3 el olijfolie
- ½ tl komijnzaadjes
- ½ tl paprikapoeder gerookt is erg lekker
- 1 ui gesnipperd
- 1 rode paprika fijn gesneden
- 350 ml melk naar keuze
- 350 gram vis gerookte zalm, witvis
- 225 gram bevroren garnalen
- 3 el harissa pasta
- 2 el maizena
- 30 gram boter
- 200 gram verse spinazie of waterkers gewassen en grof gesneden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚ en vet een ovenschaal in met olijfolie. Zet apart.
- Snijd de zoete aardappelen in stukken en kook ze in ruim water in 10 minuten gaar. Haal de schil er af (dit gaat makkelijker dan wanneer je ze eerst zou schillen) en maak een puree met de komijn, paprika en 2 el olijfolie. Zet apart en houd warm.
- Verhit 1 el olijfolie in een hapjespan en fruit de ui en paprika tot de ui glazig wordt. Voeg de garnalen toe en roerbak totdat ze net roze worden. Verwarm ondertussen de melk tot hij net niet kookt.
- Snijd de vis in grove stukken en doe in de pan, roer kort om.
- Voeg de harissa toe en roerbak nog 2 minuten. Roer de maizena er door en schenk langzaam de hete melk in de pan. Blijf roeren tot de melk op is en roer als laatste de boter er door.
- Doe nu de spinazie er bij, roer kort door. Schep het mengsel in de ovenschaal en bedek met de zoete aardappelpuree.
- Bak in 20 minuten gaar en laat daarna nog 10 minuten onder de grill staan.
- Serveer direct.
Laat een reactie achter