Hoe vaak was jij je handen? En welke zeep gebruik je dan? En hoe vaak je kinderen? En douchen? Hygiëne is één van de grootste vooruitgangen van de 20e eeuw en heeft er voor gezorgd dat veel nare ziekten en aandoeningen zoetjes aan uit onze beschaving verdwenen, met alle gezondheidsvoordelen van dien.
Maar soms denk ik wel eens dat we doorgeschoten zijn met die hygiëne. Zijn we niet een beetje té bang geworden voor bacteriën en viezigheid? Klachten als astma, allergieën en intoleranties nemen hand over hand toe bij kinderen. Het is té kort door de bocht om te stellen dat dit allemaal komt door (veel te veel) hygiëne, maar het helemaal afdoen als een toevalligheid is ook niet verstandig.
Vies is namelijk best wel gezond voor de mens.
Bacteriën niet altijd Slecht
Het idee dat alle bacteriën slecht zijn, is een overblijfsel van een erg opgefokte reclamecampagne van antibacteriële producten. Ons is aangepraat dat alles op het steriele af schoon moet zijn en dat dat de voorwaarde is om je gezin te beschermen tegen allerlei kwaadaardige binnendringers: bacteriën.
Even los van het feit dat een angstcampagne bij mij altijd in het verkeerde keelgat schiet, is dit natuurlijk een zwaar overdreven beeld dat er geschetst wordt. Er is namelijk schoon en schoon. En ja, er zijn plenty bacteriën waar we wellicht ziek van zouden kunnen worden, maar we hebben ook heel veel goede bacteriën nodig om ons juist gezond te houden. En door een haast steriele manier van schoonhouden te handhaven, dood je ook de goeie bacteriën.
Goeie Bacteriën voor een Goeie Gezondheid
Al vaker heb ik geschreven over probiotica en hun rol in een goede weerstand. En ik noem het nogmaals: zelfs in de reguliere geneeskunde is het inmiddels gemeenplaats dat een gezonde darmflora met al z’n bacteriën de basis is voor een goede gezondheid.
Goeie bacteriën vind je op verschillende plaatsen. Allereerst in probiotica-rijke voedingsmiddelen als gefermenteerde zuivel en groenten, kombucha en kefir. Maar je krijgt ook goeie bacteriën binnen door iets minder schoon te zijn.
Vies = Goed
Kinderen die opgroeien met huisdieren of op een boerderij hebben minder kans op het ontwikkelen van een allergie of astma, blijkt. Een studie uit 2012 laat zien dat Amish kinderen uit noordelijk Indiana en boerderij kinderen uit Zwitserland beduidend minder allergieën ontwikkelden dan ‘reguliere’ kinderen uit Zwitserland.
Nu hebben we niet allemaal de luxe of wil om op een boerderij te wonen, maar het kan dus helemaal geen kwaad om jezelf (en je kinderen als je die hebt) bloot te stellen aan viezigheid. Dit pak ik op de volgende manieren aan:
- We gaan lekker naar buiten! Ook in dit herfstige weer is het heerlijk om buiten te zijn als het droog is. We verzamelen bladeren, eikels, steentjes en aaien de honden van voorbijgangers (met toestemming!).
- Ik heb alleen natuurlijke zeep in huis en daar wassen we ons mee. Geen antibacteriële zeep of gel als we thuiskomen. Soms wassen we onze handen niet voordat we gaan eten.
- Ik schotel dagelijks probiotica-rijke dingen voor. Zelfgemaakte yoghurt, waterkefir en zuurkool zijn favoriet en erg makkelijk om dagelijks te eten.
- We nemen een hoge kwaliteit probiotica supplement. Sinds een tijdje nemen we Bio-Kult omdat die goed onderzocht is en geen onnodige toevoegingen bevat. Bio-Kult is ook geschikt voor de allerkleinsten onder ons, dus ook voor baby’s.
Conclusie
Vies is dus best gunstig voor de gezondheid en je hoeft hier het douchen echt niet voor af te zweren. Maar een iets ontspannender houding ten opzichte van ‘vieze handen’ en bacteriën in het algemeen kan in de meeste gevallen geen kwaad.
Ik heb dit artikel geschreven met een gemiddeld en redelijk gezond mens in het hoofd. Als jij of je kind te maken hebt met een (chronische) aandoening waarbij elke bacil al ziekmakend kan zijn, dan is dit artikel uiteraard niet op jou van toepassing.
Maar voor een ieder ander: Ga lekker naar buiten, houd je nagels niet altijd perfect schoon 😉 en slik een goeie kwaliteit probiotica supplement ter ondersteuning van een goeie gezondheid. Je darmflora zal je dankbaar zijn 🙂
Verder lezen…
Wil je hier meer over lezen? Dan kan ik je de boeken ‘Goed Vies’ van Dr. Maya Shetreat-Klein en ‘Over Rot’ van Meneer Wateetons aanraden. Informatief, grappig en prikkelend. Cadeautips, ook 🙂
levi zegt
Leuk artikel! Totaal andere kijk dan de meeste mensen op gezondheid maar zeker waar hehe!
Diny Janse zegt
Sinds kort heb ik een soort eczeem aan mijn vingers. Van de dermatoloog kreeg ik zalf en het advies om mijn handen minder vaak te wassen! Te veel wassen is volgens hem de oorzaak.
Heleen Quantrill zegt
Tjonge, kun je nagaan hoe dat je huid beïnvloed. Merk je al wat verschil, of is dat nog te vroeg dag?
Diny Janse zegt
Ja, het gaat inderdaad al iets beter. Maar het gaat wel erg langzaam.
Ik zie gelukkig vooruitgang.
Heleen Quantrill zegt
Oo fijn Diny, hopelijk zet die trend door!