Steeds als ik Simon vraag wat voor cake ik voor ‘m kan maken, is het antwoord: Date and walnut cake! Dadel en walnoot cake dus. Het ‘originele’ recept dat ik van m’n schoonmoeder heb gekregen in de vorm van een bijzonder twijfelachtig kookboek, is op basis van wit meel, suiker, wat dadels en wat walnoten. Ik heb ’t een paar keer gemaakt voor Simon z’n verjaardag en een andere gelegenheid waarvoor ik een cake mee wilde nemen. Het resultaat was oke, maar niet iets dat ik met veel plezier at.
Recept verbouwen!
Maar die combi blijft kennelijk toch aantrekkelijk. Dus werd het tijd om zelf een walnoot dadel cake of broodje te maken! Wanneer ik een bepaald recept namaak of een familiefavoriet wil creëren hou ik altijd in m’n achterhoofd dat het mee zou moeten kunnen naar school of naar werk. Soms besluit ik dat het daar toch niet geschikt voor is, maar meer een zoete gelegenheidscake is die perfect op een feestje pas 😉
Dit walnoot dadel broodje slaagde wel met vlag en wimpel. En omdat het niet al te groot is, gaat hij binnen een dag op zodat hij lekker vers blijft. Invriezen gaat overigens ook erg goed. Na het afkoelen pak je het broodje stevig in met plasticfolie en doe je het daarna in een ziploc zakje. Zo blijft je baksel wel drie maanden goed. Vergeet dus niet om op te schrijven wat er in de zak zit en wat de datum is!
Wederom, ik spreek uit ervaring!
Walnoot Dadel Broodje
Dit broodje is niet alleen heerlijk als snack bij een kop thee, maar vult ook erg goed als ontbijt. Een lik boter of kokosolie er op en wat roerei er bij en ik kan de dag vol vertrouwen tegemoet zien!
Omdat hier geen toegevoegde suikers inzitten, is het broodje zeker niet zoet te noemen. Ik had verwacht dat het een soort krentenbrood-zoet zou zijn, maar dat viel eigenlijk best mee. Mijn dochter smeert er daarom graag een beetje honing op en noemt het dan een taartje 🙂
Walnoot Dadel Broodje - Glutenvrij, Suikervrij
Ingrediënten
- 75 gram amandelmeel
- 2 el kokosmeel
- 1/8 tl zeezout
- 1/4 tl bicarbonaat
- 3 grote dadels ontpit
- 3 eieren
- 1 el appelcider azijn
- 50 gram walnoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een klein cakeblik met een velletje bakpapier.
- Neem een keukenmachine met messen en pulseer hier kort de amandelmeel, kokosmeel en het zout en bicarbonaat in.
- Voeg de dadels, eieren en appelcider azijn toe en pulseer tot er een deeg ontstaat.
- Voeg als laatste de walnoten toe en pulseer kort. Hoe korter des te groter de stukken walnoot blijven.
- Stort het deeg in het bakblik en bak het broodje in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.
- Laat volledig afkoelen in het bakblik voordat je het broodje er uit haalt.
Bewaar dit broodje in een luchtdichte doos in de koelkast als je vermoed dat het niet binnen een dag opgegeten gaat worden.
Helen Ibrahim zegt
Hoi Heleen,
Bedankt voor je leuke recept, het ziet er heerlijk uit. 🙂
Kun je het broodje ook buiten de koelkast bewaren ? bijv. in een luchtdichte broodtrommel met een doek eroverheen op het aanrecht.
Groetjes,
Helen
Heleen Quantrill zegt
Hallo Helen,
Ja, maar dan is het minder lang houdbaar, een dag of drie hooguit.
Groetjes!
Heleen Quantrill zegt
rita,
Hey Rita,
Het kan de moeite waard zijn om ers bij De Tuinen te kijken. Vaak hebben ze daar aanbiedingen waardoor bijv. amandelmeel per kiloprijs goedkoper is.
Groetjes!
rita zegt
Hoi Heleen,
Lijkt me lekker, gaan we van de week maken.
Waar kan ik amandelmeel het beste door vervangen?
Ik vind het wel heel erg prijzig, bij bio toko 23,50 euro per kilo!!!
of kan ik het ergens goedkoper krijgen?
groetjes Rita
Marnix zegt
Probeer het eens bij De Notenshop. Daar kost amandelmeel minder dan de helft https://www.denotenshop.nl/amandelmeel.html
Marianne zegt
rita,
Zelf maken! Gaat heel goed in een keukenmachine.