Walnoot Dadel Broodje – Glutenvrij, Suikervrij

Walnoot Dadel BroodjeSteeds als ik Simon vraag wat voor cake ik voor ‘m kan maken, is het antwoord: Date and walnut cake! Dadel en walnoot cake dus. Het ‘originele’ recept dat ik van m’n schoonmoeder heb gekregen in de vorm van een bijzonder twijfelachtig kookboek, is op basis van wit meel, suiker, wat dadels en wat walnoten. Ik heb ’t een paar keer gemaakt voor Simon z’n verjaardag en een andere gelegenheid waarvoor ik een cake mee wilde nemen. Het resultaat was oke, maar niet iets dat ik met veel plezier at.

Recept verbouwen!

Maar die combi blijft kennelijk toch aantrekkelijk. Dus werd het tijd om zelf een walnoot dadel cake of broodje te maken! Wanneer ik een bepaald recept namaak of een familiefavoriet wil creëren hou ik altijd in m’n achterhoofd dat het mee zou moeten kunnen naar school of naar werk. Soms besluit ik dat het daar toch niet geschikt voor is, maar meer een zoete gelegenheidscake is die perfect op een feestje pas 😉

Dit walnoot dadel broodje slaagde wel met vlag en wimpel. En omdat het niet al te groot is, gaat hij binnen een dag op zodat hij lekker vers blijft. Invriezen gaat overigens ook erg goed. Na het afkoelen pak je het broodje stevig in met plasticfolie en doe je het daarna in een ziploc zakje. Zo blijft je baksel wel drie maanden goed. Vergeet dus niet om op te schrijven wat er in de zak zit en wat de datum is!

Wederom, ik spreek uit ervaring!

Walnoot Dadel Broodje

Dit broodje is niet alleen heerlijk als snack bij een kop thee, maar vult ook erg goed als ontbijt. Een lik boter of kokosolie er op en wat roerei er bij en ik kan de dag vol vertrouwen tegemoet zien!

Omdat hier geen toegevoegde suikers inzitten, is het broodje zeker niet zoet te noemen. Ik had verwacht dat het een soort krentenbrood-zoet zou zijn, maar dat viel eigenlijk best mee. Mijn dochter smeert er daarom graag een beetje honing op en noemt het dan een taartje 🙂

Walnoot Dadel Broodje - Glutenvrij, Suikervrij

Heleen Quantrill
Een heerlijk broodje met voedzame walnoten en dadels, maar minus de gluten of suiker!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Brood, Ontbijt
Porties 8

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een klein cakeblik met een velletje bakpapier.
  • Neem een keukenmachine met messen en pulseer hier kort de amandelmeel, kokosmeel en het zout en bicarbonaat in.
  • Voeg de dadels, eieren en appelcider azijn toe en pulseer tot er een deeg ontstaat.
  • Voeg als laatste de walnoten toe en pulseer kort. Hoe korter des te groter de stukken walnoot blijven.
  • Stort het deeg in het bakblik en bak het broodje in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat volledig afkoelen in het bakblik voordat je het broodje er uit haalt.

Bewaar dit broodje in een luchtdichte doos in de koelkast als je vermoed dat het niet binnen een dag opgegeten gaat worden.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

twee wraps op elkaar
Gezond eten

Wat zijn de gezondste wraps?

Wraps zijn enorm populair: makkelijk, veelzijdig en heerlijk als lunch of avondeten. Maar welke wraps kun je het best kiezen als je op je gezondheid let? Ik krijg deze vraag regelmatig. En terecht, want er zijn veel soorten wraps in de supermarkt te vinden. In dit artikel geef ik je

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel vetten
Gezond eten

Alles over vetten en je gezondheid

Vetten hebben jarenlang een slechte naam gehad. Onterecht, als je het mij vraagt. Ik zie nog steeds mensen die bang zijn om vet te eten. Dat is zonde, want vetten zijn juist cruciaal voor een gezond lichaam. In dit artikel leg ik je op een begrijpelijke manier uit hoe het

Lees verder »
nasi op een bord
Gezond eten

Is nasi gezond of ongezond?

Nasi is een populair gerecht uit de Indonesische keuken dat inmiddels ook in Nederland niet meer weg te denken is. Maar hoe gezond is nasi eigenlijk? Als voedingsdeskundige krijg ik deze vraag vaak. Het eerlijke antwoord: het hangt volledig af van hoe je het maakt. Wat zit er in traditionele

Lees verder »