Vandaag heb ik voor jullie een heerlijk recept op basis van walnoten en gedroogde mango en ananas. Deze cake is Simon’s favoriet en deze keer heb ik hem gemaakt zonder gebruik te maken van amandelmeel of kokosmeel. Als je voor walnoten kiest die vers en knapperig zijn, proef je dit zeker in deze cake. Walnoten die al een tijdje liggen, kraken minder en smaken altijd wat naar karton vind ik. Dat is dus zeker de sleutel van deze cake. Verder geven de dadels en de kaneel een echte herfstsmaak aan deze cake. Perfect voor deze tijd van het jaar!
Roomkaas Topping
Een cake is niet af zonder een heerlijke topping. Maak deze roomkaas topping en je weet niet wat je proeft!
Ingrediënten
- 200 gram roomkaas op kamertemperatuur ik gebruik Mon Chou
- 2 el room
- 3 el ahornsiroop of diksap
- Optioneel: Sinaasappelrasp gedroogd exotisch fruit in kleine stukjes gesneden, vanille, gehakte nootjes
Instructies
- Doe de roomkaas met de room en ahornsiroop of diksap in een kom en meng dit met een handmixer goed door elkaar.
- Voeg eventueel een optioneel ingrediënt toe, roer nog even door elkaar en bewaar de topping tot gebruik in de koelkast.
Notities
Tip: Voor dit recept sneed ik wat gedroogde mango- en ananasstukjes klein en weekte ik die een kwartiertje in heet water zodat ze wat zachter werden. Nadat ik ze goed afgespoeld had, deed ik deze door de roomkaas. De topping zoette ik vervolgens met Mandarijn Diksap van de AH om de smaak enigszins overeen te laten komen.
Walnoot-Dadel Cake – Glutenvrij
Recipe Type: Koek en Gebak
Author:
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 12
Heerlijke walnoot dadel cake zonder gluten of geraffineerde suiker.
Ingredients
- 300 gram walnoten, zonder dop
- 3/4 tl kaneel
- 100 gram oerzoet
- 4 eieren, gesplitst
- 2 tl sinaasappelrasp
- 1/4 tl zeezout
- 100 gram dadels, ontpit en in stukjes gesneden
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) en vet een springvorm van 24 cm doorsnee in.
- Neem een keukenmachine met messen en doe hier de walnoten, kaneel en zoet in.
- Maal de noten fijn, maar niet tot stof.
- Kluts de eidooiers samen met de sinaasappelrasp in een schenkkom, los.
- Sla in een ruime kom de eiwitten stijf met het zout.
- Doe het eidooier mengsel met de dadels in de keukenmachine met de walnoten en maal het even goed door elkaar.
- Voeg eventueel een paar eetlepels warm water toe als het mengsel droog blijft. Het moet plakken.
- Vouw het walnootmengsel voorzichtig door de eiwitten en stort dit in de springvorm.
- Bak de cake in 40 minuten gaar.
- Serveer deze cake met verse koffie en eventueel een roomkaastopping of een suikervrije jam van sinaasappel en gember (St. Dalfour)
- Op de foto zie je een roomkaas topping met exotisch fruit. Deze maak je heel eenvoudig zelf.
Lou zegt
Ik heb me voorgenomen (geraffineerd) suikervrij te leven, maar dat valt niet mee. Wil wel blijven snoepen maar dan gezond.Deze site bewijst dat dat ook lekker kan 😉 Vraagje hoe verpak je precies het handigste alles apart (zoals wat voor materiaal gebruik je hiervoor) als je gaat invriezen wat je wilt bewaren voor later tijdstip bijvoorbeeld, plakjes (cake/bananenbrood) / muffins / energierepen?
Heleen Quantrill zegt
Ik heb altijd een verzameling plastic diepvrieszakken in huis, of kleinere doosjes met deksels die ook in de vriezer kunnen. Dit werkt vooralsnog het beste omdat die verpakkingen niet snel kapot kunnen gaan, bijvoorbeeld als er iets onhandig ingelegd wordt. Dat zou dus mijn aanbeveling zijn!
Ik doe dan trouwens vier plakjes in 1 diepvrieszak die ik los van elkaar, plat neerleg. De zak leg ik dan een uur zo plat mogelijk in de vriezer. Als de plakjes bevroren zijn, leg ik ze op elkaar en vouw ik de zak iets economischer op. Door ze eerst apart in te vriezen, plakken ze daarna niet meer aan elkaar.
Marije zegt
Dank je voor je reactie!! ik ga het zondag proberen!
Hoe kan ik de taart het beste bewaren? en hoelang blijft het lekker?
henrike zegt
als ik weer dadels heb gekocht ga ik t proberen! lijkt met erg lekker!
Marije zegt
kan je ook Agave siroop gebruiken?
Heleen Quantrill zegt
Jazeker, gebruik dan iets minder dan 100 gram omdat agave zoeter is dan oerzoet. Ik denk dat je dan met 50 – 75 ml wel toe kan.
Anonymous zegt
Ja, ik stel mij graag ter beschikking als proefpersoon.
gr Bo
Anonymous zegt
Lijkt mij erg lekker, maar kun je dit ook maken zonder keukenmachine? Zou een sterke blender dit ook kunnen? Een allerlaatste vraag nog, wat is oerzoet en waar haal je dat?
Bedankt!
groet
Erica
Heleen Quantrill zegt
Als je een sterke blender hebt, kun je die ook gebruiken. Oerzoet kun je krijgen bij natuurvoedingswinkels en heet ook zo. Het is onverhit rietsuiker en heeft daarom nog mineralen en spoorelementen in zich, waar reguliere rietsuiker dat niet meer heeft. Als je dat niet kan vinden, kun je ook heel goed honing, ahorn of palmsuiker gebruiken.