Walnoot-Dadel Cake – Glutenvrij

Vandaag heb ik voor jullie een heerlijk recept op basis van walnoten en gedroogde mango en ananas. Deze cake is Simon’s favoriet en deze keer heb ik hem gemaakt zonder gebruik te maken van amandelmeel of kokosmeel. Als je voor walnoten kiest die vers en knapperig zijn, proef je dit zeker in deze cake. Walnoten die al een tijdje liggen, kraken minder en smaken altijd wat naar karton vind ik. Dat is dus zeker de sleutel van deze cake. Verder geven de dadels en de kaneel een echte herfstsmaak aan deze cake. Perfect voor deze tijd van het jaar!

Walnoot-Dadel Cake - Glutenvrij

Roomkaas Topping

Heleen Quantrill
Een cake is niet af zonder een heerlijke topping. Maak deze roomkaas topping en je weet niet wat je proeft!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Koek en Gebak

Ingrediënten
  

  • 200 gram roomkaas op kamertemperatuur ik gebruik Mon Chou
  • 2 el room
  • 3 el ahornsiroop of diksap
  • Optioneel: Sinaasappelrasp gedroogd exotisch fruit in kleine stukjes gesneden, vanille, gehakte nootjes

Instructies
 

  • Doe de roomkaas met de room en ahornsiroop of diksap in een kom en meng dit met een handmixer goed door elkaar.
  • Voeg eventueel een optioneel ingrediënt toe, roer nog even door elkaar en bewaar de topping tot gebruik in de koelkast.

Notities

Tip: Voor dit recept sneed ik wat gedroogde mango- en ananasstukjes klein en weekte ik die een kwartiertje in heet water zodat ze wat zachter werden. Nadat ik ze goed afgespoeld had, deed ik deze door de roomkaas. De topping zoette ik vervolgens met Mandarijn Diksap van de AH om de smaak enigszins overeen te laten komen.
Walnoot-Dadel Cake – Glutenvrij
Recipe Type: Koek en Gebak
Author: Heleen Quantrill
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 12
Heerlijke walnoot dadel cake zonder gluten of geraffineerde suiker.
Ingredients
  • 300 gram walnoten, zonder dop
  • 3/4 tl kaneel
  • 100 gram oerzoet
  • 4 eieren, gesplitst
  • 2 tl sinaasappelrasp
  • 1/4 tl zeezout
  • 100 gram dadels, ontpit en in stukjes gesneden
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) en vet een springvorm van 24 cm doorsnee in.
  2. Neem een keukenmachine met messen en doe hier de walnoten, kaneel en zoet in.
  3. Maal de noten fijn, maar niet tot stof.
  4. Kluts de eidooiers samen met de sinaasappelrasp in een schenkkom, los.
  5. Sla in een ruime kom de eiwitten stijf met het zout.
  6. Doe het eidooier mengsel met de dadels in de keukenmachine met de walnoten en maal het even goed door elkaar.
  7. Voeg eventueel een paar eetlepels warm water toe als het mengsel droog blijft. Het moet plakken.
  8. Vouw het walnootmengsel voorzichtig door de eiwitten en stort dit in de springvorm.
  9. Bak de cake in 40 minuten gaar.
  10. Serveer deze cake met verse koffie en eventueel een roomkaastopping of een suikervrije jam van sinaasappel en gember (St. Dalfour)
  11. Op de foto zie je een roomkaas topping met exotisch fruit. Deze maak je heel eenvoudig zelf.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »