Wanneer je dit leest staan we op het punt om weg te rijden of zijn we al onderweg naar de schoonfamilie. Een lange rit en bootreis van in totaal 13 uur. We hebben deze rit al ontzettend vaak gedaan, dus het nieuwtje is er onderhand wel vanaf. Het nu gewoon een lange, saaie reis die we moeten doen om bij Nanny en Grandad te kunnen zijn. Maar het is ook verplicht quality time! Geen afleiding van internet of televisie, gewoon samen de tijd doorbrengen.
Op de boot hebben we een hut voor het geval ik zeeziek word en omdat het gewoon erg comfortabel is met een eigen toilet, kapstok en een stapelbed. We zijn er aardig behept in geworden wat wel en niet meegaat en nu dat de kids wat ouder zijn en het allemaal bewust meemaken, hebben we echt de kans om er gewoon een gezellige tijd van te maken.
Het enige dat me wel steeds hoofdbrekens geeft, is het eten. We reizen namelijk over de lunch en het avondeten heen. En eten op de boot is ontzettend duur en eigenlijk helemaal niet lekker. Maar wat doe je dan? Ik neem deze keer de koelbox mee met onderin het bevroren vlees voor de honden, goed ingepakt uiteraard, en daar bovenop een aantal dingen waarvan ik weet dat ze opgegeten zullen worden. Tegen de tijd dat we bij mijn schoonouders zijn, is het voer voor de honden ontdooit. Tot die tijd houdt het het meegebrachte eten lekker koel.
Ik neem o.a. gesneden groenten, zuurdesem boterhammen met gebakken ei, pannenkoekjes, koude gehaktballetjes, potjes yoghurt, noten, gedroogd en vers fruit en theezakjes mee. Voor de terugweg is het mijn plan om weer een soortgelijke picknick te maken en de koelbox weer te vullen met dezelfde bakjes die ik meebracht. Minimale afval, minimale uitgaven.
Wat ik deze keer ook wil maken is een heerlijke fruitdip. Door wat vet en proteine te serveren bij groenten en fruit worden de vitaminen en mineralen beter opgenomen en zit je langer vol. Voor de groente doe ik meestal heel eenvoudig wat mayo met mosterd mengen. In een schroefdop potje en dippen maar!
Voor het fruit heb ik sinds kort een recept ontdekt waar geen koemelk bij aan te pas komt en gezien de gevoeligheid van zowel Simon als onze dochter voor koemelk, ben ik daar erg blij mee. Plus vanwege de walnoten, levert het extra eiwitten op en een lekkere crunch. Mondgevoel is ook heel belangrijk!
Het is echt heel simpel te maken:
- Maak dadelpasta door 200 gram dadels met een paar eetlepels water zacht te koken en te pureren.
- Maal 100 gram dadelpasta met 100 gram walnoten en een snufje vanillepoeder en een snuf zeezout in een keukenmachine tot er een mooie pasta ontstaat.
- Schenk deze pasta in een glazen pot met schroefdeksel en bewaar in de koelkast tot gebruik.
- De walnoot dadelpasta is ongeveer een maand lang houdbaar in de koelkast.
- Tip: voeg een eetlepel goeie kokosolie of boter toe voor een extra boost in gezonde vetzuren!
Ik neem deze walnoot dadelpasta mee in de glazenpot en in de koelbox. Op de boot kan ik dan wat appels en bananen in stukjes snijden en dippen we het fruit hier in. Heerlijk!
De voornaamste reden waarom ik dit doe, is omdat het erg goed vult. Zo een appel is uiteraard prima en een lekkere snack op zo’n lange reis, maar het vult maar voor korte tijd omdat het zo snel verteert. Met deze smeuige fruit dip zitten ze sneller vol en blijven ze langer verzadigd. Dit scheelt enorm in de hoeveelheid ‘ik verveel me, kan ik wat eten?’ buien.
Overigens is dit ook erg leuk en lekker om mee te geven naar school. Ik heb RVS bakjes waar ik een klodder hiervan in doe. De appel of peer snij ik op voorhand en zo hebben ze wat lekkers mee naar school! Onze dochter deelt dit met haar vriendinnetjes die ook wel willen dippen. Sterker, ik maakte deze dip ook voor haar verjaardagsfeestje en zes kleine prinsesjes aten een hele schaal met fruit helemaal op vanwege deze ‘karameldip’. 😉
Dus ik zou zeggen, probeer het gauw eens uit. Het is niet moeilijk om te maken en als je nog dadels over hebt van afgelopen maandag, kun je binnen nu en een half uur zo’n lekkere dip op tafel hebben staan!
Mar zegt
Ik vraag me af klopt het aantal van 100gram dadels icm 100gram walnoten in dit recept? Omdat je begint met 200gram dadels..