Was je Groenten en Fruit goed Schoon

Groenten en fruit wassenWat is het eerste dat je doet als je thuiskomt van de supermarkt en je weer lekker groenten en fruit hebt ingeslagen? Oké, nadat je uiteraard je schoenen uitschopt en de koffiemachine of waterkoker aanzet 😉

Maar even serieus, wat doe jij? Je ruimt de boodschappen op, haalt wellicht wat dingen al uit hun verpakking, gooit wat rommel weg, ruimt de voorraadkast iets op. Al met al ben je zo’n tien minuten bezig en dan is het weer netjes, toch?

Maar wat doe jij met de groenten en fruit die je gekocht hebt? Was je die of leg je ze direct op de plek waar je ze wilt hebben? Wat als ik je zou vertellen dat het beter is om al je groenten en fruit bij aankomst thuis te wassen. Ja, ook je biologische groenten en fruit.

Echt alles wassen?

Bij het wassen van groenten en fruit hebben veel mensen de associatie dat je het doet om gifstoffen er af te wassen. Toch is het niet zo simpel. Punt is dat je bestrijdingsmiddelen er lang niet allemaal af kan wassen. Maar het gaat niet alleen om bestrijdingsmiddelen. Wat denk je van bacteriën en schimmels van de omgeving waar je ze gekocht hebt. Om een voorbeeld te geven: Heeft de vuljongen die de appels in hun vak legt wel zijn handen wel gewassen na het toilet?? Ja, een beetje onsmakelijk, maar die bacteriën en andere vuiligheid zit ook op je groenten en fruit. Ook op de biologische.

Altijd Groenten en Fruit wassen dus

Het beste is het dus om er een gewoonte van te maken om al je groenten en fruit bij thuiskomst te wassen voordat je ze opruimt. Dit is even een extra klusje, maar het is het echt waard. Maar we moeten het ook niet moeilijker maken dan noodzakelijk! Daarom heb ik hier een aantal manieren verzameld waar je je groenten en fruit mee kan wassen.

Wat je wilt is een ‘wasmiddel’ dat geen chemisch residu achterlaat, schimmels en bacteriën doodt en achtergebleven andere chemische stoffen zo veel mogelijk wegwast.

Opmerking: Bestrijdingsmiddelen die vanaf het begin op bepaalde groenten en fruit zijn gespoten, zijn als het ware meegegroeid. Die was je er dus niet meer af. Maar soms worden bepaalde producten naderhand nog bespoten met iets om ze mooi te laten glimmen of om schimmelvorming tegen te gaan. Dat kun je er wel goeddeels afwassen.

Budget Wasmiddel

Een erg goedkope manier om de meeste groenten en fruit te wassen en dat voorkomt dat bijvoorbeeld appels snel gaan schimmelen, is azijn. Vul een teiltje of je wasbak met water en doe hier ongeveer 200 ml azijn in. Witte azijn is prima, appelcider azijn is ook goed. Ga met je handen even rond al je groenten en fruit en laat dit 10 minuten staan. Laat het water weglopen en spoel nog even na.

Wasmiddel voor Bladgroenten

Bladgroenten zijn wat onhandig om te wassen. Tussen de bladeren zitten soms nog beestjes verstopt en dat kost iets meer moeite om er uit te wassen. Los 2 el zout op in 500 ml water en voeg het sap van 1 citroen toe. Spuit dit rijkelijk op het bladgroenten, laat dit ongeveer een minuut zitten en spoel de bladgroenten daarna af in een teiltje water met azijn zoals hierboven beschreven. Spoel goed af met water. Droog de bladgroenten daarna grondig, gebruik bijvoorbeeld een saladespinner.

Was Rood Fruit

Rood fruit is misschien wel het lastigst om goed schoon te krijgen. Ze zijn snel beurs en omdat ze klein zijn, kan het best een klus zijn om ze allemaal goed te kunnen poetsen. Plus, bessen met azijn-smaak is niet heel erg aantrekkelijk. Een alternatief voor de azijn, is citroensap. Gebruik vers citroensap in plaats van concentraat en meng het sap van 1 citroen met 500 ml water en spuit dit op het rood fruit. Laat 15 minuten zitten en spoel dan goed af met schoon water. Droog deppen en klaar! Het citroensap zorgt er net als de azijn voor dat schimmels minder snel vat krijgen op het fruit.

Conclusie

Waar en wanneer je maar kan is het een goed idee om biologische groenten en fruit te kopen, om zo de hoeveelheid pesticiden en dergelijke te verminderen. Maar was dan evengoed alles om schimmels en andere bacteriën geen kans te geven en alles langer te kunnen bewaren!

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »