Wasnoten Review

Wasnoten Review

Stel je eens voor dat je je handdoeken en vuile was kan wassen zonder chemicaliën of ingrediënten van dierlijke oorsprong. Dat je was schoon is, maar niet sterk ruikt naar parfum. Dat je kleintje zachte rompertjes aan kan, zonder dat z’n velletje jeukt of irriteert… Klinkt goed, hè? Maar hoe zou je het vinden, als je met datzelfde product ook je haren kon wassen, de honden kan wassen, als allerseiniger zou kunnen gebruiken en er zelfs de afwasser mee kunnen laten draaien? Multifunctioneel en helemaal groen. Goed bezig, dus!

In het pakket van de Give-Away van Puur Mieke zit ook een kilo wasnoten en over deze kleine, bruine wonderbolletjes heb ik het. Ik wilde ze altijd al eens uitproberen, maar in de winkel vond ik ze vaak te duur en zat er geen of onduidelijke informatie bij. Bij Mieke vind ik ze heel betaalbaar (à €11.95 voor een kilo waar je bijna een jaar mee kan doen!) en op haar website vind je er ook bruikbare informatie. Vandaag wil ik dat met jullie delen en mijn ervaringen met wasnoten vertellen.

Indiase wasnootschalen
In India en Nepal wordt de wasnoot (Sapindus Mukorossi) al sinds eeuwen als dagelijks wasmiddel gebruikt. Oorspronkelijk komt de 15 m hoge wasnotenboom uit Zuid-India.
In maart/april heeft de boom witte bloemen. In september/oktober worden de noten geplukt.
De rijpe noten zijn goudkleurig en zijn kleverig. Na de oogst worden de noten gedroogd, waarna ze roodbruin kleuren en minder kleverig zijn. Daarna worden de noten gebroken en in katoenen zakken verpakt. De schaal van de noot bevat de stof Saponin, die een onovertroffen waskracht bezit.

Hoe werkt de wasnoot?
In de schaal zit de wat kleverige stof SAPONIN die hetzelfde als zeep werkt. Als de schalen met water in aanraking komen lost de natuurlijke zeep op, en ontstaat er een milde zeepoplossing.

Een van de drie bijgevoegde zakjes vullen met zo’n 6 halve of hele schaaltjes, het zakje dichtbinden en gelijkmatig tussen het wasgoed in de machine leggen. Als bij 30° of 60°C wordt gewassen, kan de inhoud van het zakje 2 tot 3 maal gebruikt worden. Bij 90°C 1 maal.

De wasnoten zijn geschikt voor alle soorten was (ook voor wol en zijde). Bij hardnekkige vlekken kan men soda (natriumcarbonaat) toevoegen.

Ook zonder wasverzachter wordt de was aangenaam zacht en ruikt deze neutraal schoon.

De geur 
Wasnoten zijn geheel neutraal van geur. Wilt u toch liever een lichte geur aan uw was toevoegen  kunt u een paar druppels etherische olie toevoegen zoals lavendel, eucalyptus, rozen, e.d. in het wasverzachterbakje, of desgewenst een paar druppels op het zakje met de wasnoten.

Alle voordelen op een rijtje:

  • 100 % plantaardig wasmiddel, voor zacht en schoon wassen met een neutrale geur.
  • Zacht voor de kleurige en bonte was, heldere witte was.
  • Voorkomt waserosie in uw kleding.
  • Ook goed geschikt voor mensen met allergieën en huidproblemen.
  • Wasmiddel met duidelijke afkomst en zo`n 50 % voordeliger.
  • Mileuvriendelijk wassen: geen chemicaliën meer in uw wasgoed, wasmachine en riool.
  • Uw machine blijft schoon en gaat langer mee.
  • Onuitputtelijke grondstof, die steeds aan de boom groeit en zodoende het ecosysteem van de Indiase dorpsbewoners ondersteunt.
  • De notenresten kunnen op de composthoop of in de biobak/ op tuinaarde.
  • Een 1 kg. zak wasnootschalen is voldoende om een jaar lang 2-3 keer per week te wassen.
  • Een gedeelte van de opbrengst komt ten goede aan de lokale bevolking van India! (Ze ontvangen een kiloprijs, per geëxporteerd product.)
Andere toepassingen
Gebruik voor de vaatwasser:
5 wasnoot-schillen in het bestekvak leggen.
Als schoonmaakmiddel voor het huishouden, als shampoo, voor de verzorging van de huisdieren en als plantenbestrijdingsmiddel:
Laat 8 í  10 schillen 5-10 minuten koken. Filter het middel door een katoenen doek en vul er een sproeifles mee. Naar behoefte enkele druppels citroen toevoegen.
Deze allesreiniger is geschikt voor de keuken, bad en toilet, voor het schoonmaken van de ramen en het wassen van de auto.
Dit extract kan men ook gebruiken voor het wassen van de haren. De “shampoo” is geschikt tegen roos en geeft het haar een zijdeachtige glans. Na het wassen zijn de haren zeer makkelijk te kammen en worden minder snel vet.
Hooggeconcentreerd wasnoot-extract is geschikt als vloeibare zeep voor lichaamsreiniging. Deze zeep wordt goed verdragen door mensen met overgevoelige huid. Ook de huisdieren kunnen gewassen worden met wasnoot-zeep.
De saponinen zijn stoffen met anti-parasitaire en immuniserende werking. Deze stoffen worden geproduceerd door de wasnootboom ter zelfbescherming. Daarom is het wasnootextract ook het perfecte middel tegen parasieten op de planten.
Reinigen van zilver en goud
Hiervoor weekt men 2-3 schillen ca. 45 minuten in 100 ml heet water. Daarna de geweekte schillen in de handpalm wrijven zodat enige schuim ontstaat. Hierin kan men zilver en goud reinigen (met behulp van een tandenborstel). Daarna afspoelen met water.

 

Mijn Ervaring
Ik heb de wasnoten afgelopen vrijdag ontvangen en heb er eergisteren en gisteren in totaal vier keer mee gewassen. Telkens met 6 wasnoten in het zakje, op 40 graden. De laatste was bestond uit dunne kleedjes en dergelijke, die niet zo heel erg vies waren, maar wel eens opgefrist konden worden. Daarvoor heb ik gekleurde handdoeken, donkere was met spijkerbroeken en de sportkleren van Simon gewassen. Geen van de handdoeken of kleren waren erg vies, maar roken wel onfris. De spijkerbroek van John Garret was wel vies van de modder. Wat ik al zei, het laatste wasje hoefde alleen opgefrist te worden.
Ik hoopte dus op een schone, maar vooral frisse was. Ik hou van die schone wasgoedlucht als ik het opvouw en wegleg. Heerlijk ruikt het, als ik de kledingkasten opentrek!
Nou, schoon was de was zeker! De moddervlekken van de spijkerbroek waren helemaal verdwenen en de handdoeken waren ook weer schoon.
De was rook ook fris, maar niet met een bepaalde geur. Gewoon naar frisse kleding. Alsof je ze uitgespoeld hebt en daarna lekker in de zon hebt laten drogen. Zo een beetje. Geen chemische ‘frisse’ lucht dus. Daarom heb ik bij het kleine wasje een paar druppels lavendelolie en bij Simon z’n sportkleren een paar druppels tea tree olie toegevoegd zoals hierboven beschreven staat. Dit bleek een groot succes te zijn, want de kleren roken nu ook ook ergens naar.
Zo zie je maar hoe gewend je bent aan een geurtje aan de was! Toch denk ik dat ik het voor de gewone was neutraal laat. Aankomende vrijdag ga ik weer zwemmen en dan zal ik de zwemkleding ook met wasnoten wassen. Kijken of het zowel de chloorlucht als de kunstmatige parfumlucht er uit wast.
Hoewel ik ook een pot met vaatwasserpoeder gekregen had, heb ik toch een paar wasnoten in de afwasser gedaan om te zien hoe dat werkt. En ook dat werkte super! De vaat is schoon, echt schoon, en als ik nou een glas water drink, ruikt het glas naar glas en niet naar vaatwasblokjes. Heerlijk!
Conclusie
Ik vind het een heerlijk idee dat mijn was en zelfs mijn vaat goed schoon wordt, zonder dat er allerlei chemische dingen aan te pas komen. Alles is schoon, ik heb het gevoel dat ik meer betrokken ben bij het schoonmaakproces vanwege het dichtknopen van het waszakjes en een etherische olie uitzoeken en ik maak me nu echt geen zorgen meer over wat de kids nog extra binnen krijgen als ze een glas water of thee drinken!
Simon was zeer te spreken over zijn Tea Tree outfit. Hem maakt het niet heel veel uit wat ik gebruik, maar hij vond het een goed idee om bewuster met onze omgeving om te gaan en merkte op dat het huis gewoon naar huis moet ruiken en niet naar Ocean Fresh.
Kanttekening
Wat ik wel merkte dat na drie wassen de wasmachine muf rook. Na wat onderzoek op het internet blijkt dit een veelvoorkomende klacht. Wat blijkt, je wasmachine moet wel schoon zijn als je hiermee begint. Anders heb je stof- en vetophopingen in je wasmachine die je anders wellicht niet direct zou opmerken vanwege het parfum in je wasmiddel, maar nu met de wasnoten merk je het wel. Eerst goed je wasmachine schoonmaken dus! Is nooit verkeerd en met de lente in aantocht en het buitenhangen van de was, denk ik dat het sowieso een goed klusje is!
Ik was mijn wasmachine twee keer. Eerst met kristalsoda in de trommel en azijn in het wasverzachterbakje. Kookwasprogramma laten doorlopen (ik zet het centrifugeren dan wel uit) en daarna goed laten drogen door deur en lade open te trekken. Ik heb Simon opdracht gegeven om de filter ook schoon te maken en hij heeft met een harde waterspuit de binnenkant van de lade schoongemaakt. Vergeet niet de rubber ring schoon te maken!
Daarna doe ik een kopje bicarbonaat in de trommel en was ik de wasmachine nogmaals op het kookprogramma minus centrifugeren. Weer goed laten drogen en als het goed is, glimt je trommel nu niet alleen, maar moet hij ook neutraal ruiken. Niet muf, beschimmeld of wee.
Ik vond dit allemaal erg plezierig om te doen. Ik had echt een schoon en opgeruimd gevoel. Was wegwerken is nooit mijn favoriete huishoudtaak geweest (net als afwasser leeghalen, ramen wassen, zuigen, bedden verschonen, afstoffen en badkamer soppen), maar het voelt wel erg lekker om een kraakheldere wasmachine te hebben en te weten dat er geen rommel meer gebruikt zal worden.
Voorlopig ga ik dus lekker door met de wasnoten. En als ze op zijn, bestel ik voor een goeie prijs weer nieuwe bij Mieke. Mijn conclusie? Een aanrader! Zowel het product, als de prijs, als de ervaring en het idee.
Wie wast er nog meer met wasnoten? Wat ik jouw ervaring? En wie zou het graag eens uit willen proberen? Doe dan mee met de Give-Away! Je hebt nog tot aanstaande vrijdag middernacht de tijd om een bericht achter te laten!
Met dank aan Puur Mieke voor de informatie over wasnoten.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

30 reacties

  1. Ik probeer de wasnoten uit in mijn vaatwasser, maar helaas.
    1. De vaat wordt niet goed schoon
    2. Alle glazen, maar ook bekers komen uit de vaatwasser met een doffe uitslag.
    3. Op borden en bestek lijkt het of het vuil erin getrokken is een ziet er daardoor dus vuil uit.
    Ik heb inmiddels ook weer vaatwasser zout toegevoegd, maar dat helpt ook niets.
    Heeft iemand nog een beter idee??

  2. Ik geloof er niks van dat Nepalezen hiermee wassen. Als ik even kijk in Nepalese online shops, zie ik wel waspoeder, maar geen wasnoten te koop.

  3. Evelien schreef:

    Nelleke Steenbergh,

    Ja , werkt super goed bij wasbare luiers, ik waste er al mee voordat ik mijn dochter kreeg en gebruik het gewoon met de wasbare luiers, wel doe ik er een schepje percarbonaat bij (oxyper van Biona). ze komen zonder vlekken uit de machine, ook als er onverhoopt wat ontlasting aan de randjes van de luier zit. Ideaal. Had ze nog niet gebruikt in de vaatwasser omdat ik niet wist dat dat ook kon, dus dat ge ik uitproberen.

  4. de wasnoten zijn helemaal niet zo goed voor bepaalde diertjes. De saponines die er inzitten zijn giftig voor waterinsekten, broed van vissen en kleine waterdieren. Dus helemaal niet zo goed voor het milieu als jullie allemaal denken

  5. Anonymous schreef:

    Dit zou alternatief 2 zijn: http://smakelijck.blogspot.nl/2014/03/the-future-traders-de-ecoball.html

    1. Dianne schreef:

      Ik gebruik ook de Ecoballs inderdaad. werken geweldig. zou nooit meer wat anders willen!

  6. Ik heb ook de wasnoten mogen uitproberen en het resultaat was goed alleen………het probleem van de wouden die verdwijnen om ‘zeepnootboomplantages’ aan te planten om ons (rijke westerlingen) het idee te geven dat we zo milieubewust en mensvriendelijk bezig zijn hebben me ervan weerhouden ze ook daadwerkelijk aan te schaffen!

  7. Anonymous schreef:

    Dag Heleen,

    Interessant review! Ik ben heel benieuwd of je ook weet wat de verschillen zijn tussen wasmiddel van Ecover of Potion en die wasnoten. Heb je ervaring?

    Graag tot horens!

    Groet,

    Johanneke

  8. Anonymous schreef:

    Ja Heleen, ook ik heb last van stinkende glazen na ’n vaatwasbeurt zodat mijn man’s bierglazen alleen nog maar met de hand afgewassen mogen worden. Hij ruikt het meteen als er een “per ongeluk” in de vaatwasser is beland !! Ook voor de was lijkt het milieu technisch ’n uitkomst. En niet te vergeten voor mezelf. Ik heb al jaren last van Psoriasis op de hoofdhuid en soms word ik gek van de jeuk en het krabben. Heb al zoveel huis tuin en keuken middeltjes uitgeprobeerd dat ik er bijna niet meer in geloof. Dus de Give-Away van Mieke is meer dan welkom om dit alles uit te proberen>
    Groetjes, Mirjam

  9. Anonymous schreef:

    Leuke actie! Ben benieuwd of ik ‘om’ ben na gebruik van deze producten!

    Groeten, PauLi

  10. Als ik het zo hoor klinkt het wel heel erg aantrekkelijk! Vooral ook om het mijn dochter uit te laten proberen die nu zwanger is. Dus als ik het geluk mag hebben het pakket te winnen weet ik al waar de helft naartoe gaat. Zijn er straks zomaar 6 mensen blij ipv 2. Wonderbaarlijke vermenigvuldiging 😉

  11. Corina schreef:

    Ik gebruik of de ecoballs, of wasnoten voor de was, en ik vind het heerlijk dat m’n beddengoed niet ruikt, gewoon fris is zonder luchtjes, zo ben ik er al aan gewend geraakt. Ik heb de wasnoten ook ooit eens mogen testen en daar een blogberichtje over geschreven, voor mij geen wasmiddelen meer! Leuk om te lezen dat ik ze ook in de vaatwasser kan gebruiken – dat ga ik zeker proberen! Ik heb laatst een doos wasnoten uit een duitse supermarkt meegebracht, dus ik heb er nog genoeg.

  12. Anonymous schreef:

    ha dat klinkt goed, bijna een jaar lang wassen voor 11.95 aan wasmiddel.
    lees ik verder, is het voor 2 a 3 wasjes per week.
    gaat voor mij niet op dus, ik draai er gemiddeld 2 a 3 per dag@@@
    Maar het klinkt goed, dus ik ga me er in verdiepen, wilde al zelf wasmiddel gaan maken, maar ik hoorde dat het voor je machine weer niet zo goed is, heeft iemand daar ideeen of tips voor.

    groetjes marjan

  13. Marieke van Herk schreef:

    Het klinkt leuk, wasnoten. Ik heb het ook eens gebruikt, wat me wel opviel was het minime verschil toen ik eens een trommel draaide zonder enig wasmiddel.
    Later hoorde ik ook nog eens dat er in Nepal grote oppervlakten maagdelijk bos wordt gekapt, om “onze” zeepbomen te kweken.
    Kortom, het kan ons wel een heel “bio” gevoel geven, maar of het op grote schaal nu echt beter is…

  14. Ik had er nog nooit van gehoord.
    Heb net weer een pak ecologisch wasmiddel gekocht…
    Dat gebruik ik in combinatie met een wasbol, zodat ik maar weinig product nodig heb.
    Maar ik zou ze wel heel graag uitproberen, want dit klinkt echt super!

    Groetjes, Liz.

  15. Eveline schreef:

    Dank voor de inspiratie en de duidelijke uitleg, ook al win ik niet ik ga bij Mieke bestellen, hoop dat de wasnoten nog niet uitverkocht zijn groet Eveline Brak

  16. Isabel Polderdijk schreef:

    oja, ik heb gemerkt dat handdoeken na verloop van tijd minder water opnemen, dus daar gaat ook een schepje zilversoda doorheen. ik was handdoeken altijd op 60°.

  17. Isabel Polderdijk schreef:

    bij witte was idd schep zilversoda en/of een kop waterstofperoxide en/of citroensap/citroenolie, en dan lekker in de zon laten drogen, zo heb ik zweetvlekken uit een wit overhemd gekregen :). Moddervlekken smeer ik in met ouderwetse groene zeep. Op vetvlekken doe ik Treffer if een drupje eucalyptusolie. En ik doe schoonmaakazijn met wat lavendelolie in het wasverzachterbakje. En bakingsoda werkt als waskrachtversterker, dus dat wil ik ook nog wel eens bij een echt vieze modder was doen. Ik was al ruim 3 jaar met de nootjes, ben zeer tevreden, het is goedkoop en gaat lang mee. ik heb het alleen nog niet in de vaatwasser gebruikt, dat ga ik zo eens uitproberen 🙂

  18. Anonymous schreef:

    Ik was er mijn kleding al zo’n vier jaar mee naar volle tevredenheid. Ik gebruik nooit wasverzachter, en met de wasnoten is mijn was zachter dan met gewone eco waspoeder.
    Voor andere klusjes gebruikte ik het nog niet.
    Maar ik ga het ook voor de vaatwasmachine proberen. Moet het in het bestekbakje? Want dat zit bij ons altijd propvol. Zou het ook genoeg werken als je een zakje met de noten bovenin hangt?

  19. Nelleke Steenbergh schreef:

    Ik vraag me af of wasnoten ook gaan werken bij wasbare luiers. Iemand ervaring hiermee?

  20. Anonymous schreef:

    Voor de witte zou ik er een beetje gewone zilver soda bij doen anders wordt het een beetje grijzig. Ik maak de wasmachine zo ie zo elke maand schoon, is ook wel nodig omdat een keer per maand te doen, maar alleen een keer zilver soda of leeg op 90/95 graden is genoeg. Azijn is ook een heel goede wasverzachter en je ruikt er naderhand niks meer van.
    Kira

  21. Ik heb een tijd gewassen met wasnoten, maar ben nu weer terug bij vloeibaar wasmiddel. De gemiddeld bevuilde was kreeg ik er prima mee schoon. Een handdoekenwas op 60 graden ook prima. Dat er geen geur aan zit vind ik niet vervelend. Alleen de vieze zandbakbroeken van mijn zoons kreeg ik echt niet schoon, en de andere vlekken van bijvoorbeeld eten ook niet.
    Maar ik heb nog een halve bak staan. Dus als iemand een tip heeft hoe dit op te lossen, dan ga ik zeker weer starten.

    Eline Prins

    1. Hey Eline,

      Goeie vraag! Mag ik deze in de groep gooien op Facebook vanavond? Ik denk dat dit wel een leuk gesprek op kan leveren namelijk en er zullen anderen zijn die hier ook tegenaan lopen.

      Ik hoor t wel!

      Groetjes
      Heleen

    2. Anonymous schreef:

      Als ik een vlek er niet uit krijg dan smeer Ik het in met ossegal zeep voordat het in de wasmachine gaat. Zoals met alle vlekverwijderaars werkt het het beste met een verse vlek.
      En anders misschien het voorwas programma gebruiken?
      Succes
      groeten aline

  22. Leuk om te lezen dat ze ook in de vaatwasser gebruikt kunnen worden, dat wist ik nog niet.

  23. Ik was regelmatig met wasnoten en het bevalt prima. Heb er een jaar geleden over geblogt, bij de reacties staan ook nog heel veel goede tips en recepten met deze noten.
    http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/2012/01/wassen-met-wasnoten.html

  24. ikkenormaal schreef:

    Ik heb nog nooit wasnoten gebruikt. Ik maak zelf wasmiddel van biologisch afbreekbare zeep. Komt volgens mij nog voordeliger uit. En dat werkt ook prima en kan je ook voor andere huishoudtaakjes gebruiken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »