Wat eten we vandaag?

Voordat we boodschappen gaan doen, gaan we eerst eten. Nooit met een volle buik een helder verlichte, aandacht eisende supermarkt binnen gaan. You don’t stand a chance. De dag goed beginnen met goede vetten en proteïnes is je beste verdediging hiertegen!

Ontbijt
Voor 1 persoon

  • 2 el rauwe cacao poeder
  • 200 ml melk naar keuze, ik gebruik rauwe koemelk. Kokosmelk is een heerlijk alternatief als je lactose-intolerant bent.
  • 5 druppels stevia of 1 tl zoet naar keuze
  • Optioneel: 1 tl kaneel 
Ik heb dit moeten verdubbelen omdat de kinderen dit ook wel zagen zitten!
  1. Doe de cacao en eventueel de kaneel in een beker met een klein beetje van de melk en roer tot er een papje ontstaat.
  2. Verwarm in een steelpan de melk tot het net begint te koken.
  3. Schenk dit al roerend op het cacaopapje.
  4. Voeg stevia of zoet naar keuze toe en roer goed door.

Lunch
Als lunch wilde ik de wilde zalm die in de vriezer lag, opmaken. Ik heb gisteren twee stukken warm gerookte zalm gekocht en wil die ook gebruiken. Echtgenoot prefereert gebakken zalm, dus daar krijgt hij van. Het bijgerecht is verse sla en een avocado remoulade.

Voor 4 personen

  • 1 moot zalm per persoon
  • Boter en olijfolie
  • Keltisch zeezout en zwarte peper
  • Dille
  • 2 rijpe avocado’s
  • Olijfolie
  • Keltisch zeezout naar smaak
  • 3 el citroen- of limoensap
  • 1 tl mosterd
  • 1 el fijn gehakte ui
  • Evt. 1 el verse peterselie, gehakt

Je eet avocado’s altijd rauw, omdat ze bitter worden als je ze kookt of bakt. Ook worden ze snel bruin zodra ze aan lucht blootgesteld worden; verwerk ze vijf minuten voor serveren.

  1. Neem een grote koekenpan en smelt hier de boter op middelhoog vuur in.
  2. Voeg olijfolie toe.
  3. Leg de zalm in de pan, strooi zout en peper erover en bak tot de ene kant goudbruin is.
  4. Draai de vis voorzichtig om, strooi er eventueel iets meer zout op en bak tot de andere kan goudbruin is.
  5. Als de vis in de pan is, snijd je de avocado’s open en verwijder je de pit.
  6. Snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een blender of hoge kom voor een staafmixer.
  7. Voeg zout, citroensap, mosterd, de ui en eventueel de peterselie toe.
  8. Terwijl de machine draait, laat je er langzaam olijfolie in lopen tot de saus de gewenste consistentie heeft.
  9. Verdeel de remoulade over de borden en leg er een stuk zalm bovenop.
  10. Als er nog vet in de pan over is, schenk je dit over de zalm.
  11. Dille smaakt erg lekker bij zalm. Versnipper wat verse dille en verdeel dit rijkelijk over de vis.
  12. Eet smakelijk!

Avondeten
Voor vanavond maak ik ‘meat loaf’ met havermout in plaats van broodkruim. Ik gebruik nu kippengehakt, maar het staat je vrij om elk soort gehakt te gebruiken dat je wilt. Ik serveer er broccoli bij en een glas biologisch cabarnet-sauvignon!

Meer dan genoeg voor 4 personen

  • 500 gram gehakt naar keuze
  • Keltisch zeezout en zwarte peper
  • Andere kruiderijen die je graag in je gehaktbal gebruikt
  • 1 ui, gesnipperd
  • Boter
  • 4 eieren
  • 3 el havermoutvlokken
Je kunt dit ook helemaal glutenvrij maken door de haver achterwege te laten. Je kan dan kiezen voor glutenvrije broodkruim of voeg een eitje aan het gehaktmengsel toe. Dit werkt ook redelijk.
  1. Kook de vier eieren 7 minuten in kokend water.
  2. Smelt in een koekenpan de boter en fruit hier de ui in tot deze glazig wordt. 
  3. Schep de ui over op een bordje om af te laten koelen.
  4. Meng nu het gehakt met de overige ingrediënten.
  5. Verdeel het gehakt in twee delen.
  6. Als de eieren klaar zijn, laat ze dan even ‘schrikken’ onder koud water.
  7. Zodra ze aan te vatten zijn, pel je ze.
  8. Neem een ruim cake- of broodblik en doe hier een velletje bakpapier in.
  9. Leg het eerste deel van het gehakt op de bodem en verdeel gelijkmatig.
  10. Leg hier de eieren in, iets uit elkaar.
  11. Verdeel nu de rest van het gehakt over de eieren en zorg dat ze zijkanten goed dicht zijn.
  12. Bak in de oven op 200 graden in ongeveer 40 minuten gaar. De buitenkant is dan goudbruin. 
  13. Serveer met broccoli en gesmolten boter.
  14. Eet smakelijk!

Helaas geen foto’s kunnen maken, de batterij van mijn camera was leeg!

Vandaag heb ik alle boodschappen voor de komende week binnengehaald. Zowel bij de biologische boer als de reguliere supermarkt geweest. Buit: 5 keer groente, 4 keer fruit, dozijn eieren, 5 flessen rauwe melk, 2 pakjes biologische boter, 2 potjes suikervrije jam, kaas, room, creme fraiche, boekweitpasta, amandelen, walnoten, hazelnoten en boekweitvlokken, hamburgers, hele kip, kippenpoten, gehakt, olijfolie, 1 brood, 2 pakken volkoren crackers en nog wat kleine huishoudelijke dingen. Totale uitgaven: à €72,67 voor de hele week. Niet slecht als je bedenkt dat ik ook waspoeder en vlees heb gekocht!

Maandagochtend zal ik mijn weekmenu bekend maken. Voor nu fijne zondag!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

6 reacties

  1. Rauwe melk koop je direct bij de boer. Kijk even op mijn ‘Lekker Lezen’ pagina en zoek iets verder naar beneden naar de naam Wim Vogelaar. Hij heeft een flink aantal adressen op zijn site waar je rauwe melk kunt krijgen.

    Veel succes!
    Heleen

  2. Anonymous schreef:

    Bij welke supermarkt koop je rauwe melk? Wat voor merk staat erop de fles?. In mijn omgeving heb je hoofdzakelijk Deen, Vomar, Dekamarkt en AH maar daar heb ik nog nooit rauwe melk gezien.

    groetjes,
    Mischa

  3. Corina schreef:

    leuk om te lezen, en je gehakt recept/werkwijze ga ik zeker proberen!

  4. Ik wilde eens wat vaker een avocado kopen. Bedankt voor de vers-tip. Groeten Izerina

  5. Hoi Iris,

    Bedankt voor je opmerking. Dat van de tussendoortjes zal ik zeker meenemen. Mijn tussendoortjes zijn meestal een kop koffie met een dadel, stukje chocola of een verantwoord koekje er bij. Rond vier uur maak ik meestal een smoothie of eet ik wat yoghurt of creme fraiche. We hebben ook altijd bio appeltjes, mandarijnen, noten en een ander fruit als bananen of kiwi’s liggen. Soms eet ik ook gewoon niks tussendoor. Ik ben dan erg druk, er is ‘niks’ in huis of ik heb gewoon zo lekker gegeten dat ik wel toe kan tot de volgende maaltijd.

    Als ik een tussendoortje kies, ga ik altijd of voor iets vets (room in koffie, roomkaas in dadel, kaas of vlees) of fruit, soms ook in combinatie met vet dmv kokosmelk en kokosolie. Dit vult goed en helpt de opname van vitaminen en mineralen.

    Ik zal er de komende week op letten en ze dan gedurende de week meenemen in mijn artikelen. Tussendoortjes plan ik namelijk nooit zozeer. Maar wederom bedankt voor de tip! Zal er zeker wat mee doen.

    Groeten en fijne zondag,
    Heleen

  6. Anonymous schreef:

    Ik vind het altijd inspirerend om te lezen wat mensen eten die goed voor zichzelf zorgen. Krijg je weer nieuwe ideeën van. Waar ikzelf nog wel eens de mist in ga is met de tussendoortjes. Ik kom, qua opties, niet veel verder dan worteltjes of rijstwafels als ik gezonde, niet dikmakende tussendoortjes kies. Eet jij tussendoortjes en zo ja: wat kun je aanraden? Misschien kunnen ze meegenomen worden in het weekmenu. Alvast hartelijk dank! Groeten, Iris

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kokosmelk in een glas
Gezondheid Algemeen

Is Kokosmelk Gezond? Ontdek de Voordelen en Nadelen

Kokosmelk wordt steeds populairder in onze keukens. Het is romig, veelzijdig en heeft een unieke smaak. Maar is kokosmelk gezond? In dit artikel ontdek je de voordelen en nadelen van kokosmelk en hoe je het op een verantwoorde manier kunt gebruiken in je dieet. Wat is kokosmelk? Zoals je misschien

Lees verder »
gezonde frambozen
Gezondheid Algemeen

Zijn Frambozen Gezond? Ontdek de Gezondheidsvoordelen!

Zijn frambozen gezond? Ja, frambozen zijn gezond! Ze zitten boordevol vitamine C, foliumzuur en antioxidanten zoals ellagitannines. Daarnaast bevatten ze weinig calorieën en suiker, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezond dieet. Geniet van de vele gezondheidsvoordelen van frambozen!! Wat zijn frambozen? Frambozen zijn kleine, rode bessen die

Lees verder »