Wat is Kangen Water?

kangen water

kangen waterKraanwater in Nederland is zonder problemen overal te krijgen en is in vergelijking met veel andere landen, van goede kwaliteit. Toch blijft er nog veel achter in ons water dat we dan evengoed opdrinken. Je kan kraanwater nog verder verbeteren door een apparaat aan je kraan te hangen, waardoor gewoon kraanwater verder schoongemaakt en geïoniseerd wordt. Dit bijzondere water heet Kangen Water.

‘Kangen’ is Japans voor ’terug naar de bron’. Water in zijn puurste vorm dus. Het Japanse bedrijf Enagic brengt waterionisators op de markt die gewoon kraanwater omzetten in Kangen water. Dit systeem wordt inmiddels in ruim 250 ziekenhuizen in Japan gebruikt om de patiënten van gezond en goed opneembaar water te voorzien.

Wat Kangen water zo bijzonder maakt is vanwege drie eigenschappen: het is alkalisch, antioxiderend en micro-geclusterd.

Alkalisch/ Basisch

Kangen water is basisch (pH 8,5-9,5) en geïoniseerd. In het apparaat wordt kraanwater door een elektrolysekamer geleid. Hierbij ontstaan twee verschillende waterstromen die van elkaar gescheiden worden. Bij de ene waterstroom worden de waterstof-ionen (H+) aangetrokken (zuur water) en bij de andere stroom worden de hydroxyl-ionen (OH-) aangetrokken (basisch water). De zure waterstroom wordt afgevoerd en de basische waterstroom is het uiteindelijke Kangen Water.

Basisch voedsel (en drinken) dagelijks consumeren helpt bij een gezonde balans tussen zuur en basisch in het lichaam. Maar laat je hierin niet gek maken: Uiteindelijk is het sleutelwoord dus ‘Balans’. Ons lichaam is toegerust om de juiste zuurbalans in het lichaam te handhaven. Het is bijvoorbeeld erg moeilijk om de zuurgraad van je bloed van buitenaf te beïnvloeden en het is juist gunstig als je maag zuur is. Die zuren zijn nodig om je eten te verteren. Maar met basisch voedsel en drinken wordt meestal geduid op veel groenten en fruit en gezond, mineraalrijk water. Dit zijn zeker geen slechte dingen om in ruime hoeveelheden in te nemen. Mijn ervaring met kangen water is dat het erg lekker smaakt en makkelijk wegdrinkt. Genoeg water drinken per dag is op zo’n manier erg makkelijk!

Antioxidanten

Kangen water heeft een erg hoge ORP waarde. ORP staat voor Oxidation Reduction Potential en wordt uitgedrukt in millivolt. Een negatieve waarde geeft aan dat de wateroplossing in staat is om vrije radicalen af te vangen. Kangen Water heeft een ORP van -450 mV tot -800 mV (afhankelijk van het model) en wordt daardoor ook weleens ‘negatief water’ genoemd.

Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron tekort komen en niet schromen deze uit andere moleculen te slopen waardoor deze beschadigd raken. Denk bij dit soort schade aan snelle veroudering en langzaam herstel na sporten, stress of na een operatie (bijvoorbeeld). Maar ook schade door een ongezonde leefstijl of leefomgeving creëert vrije radicalen. Antioxidanten zijn dan nodig om deze schade tegen te gaan.

Het blijkt dat wanneer ratten een maand lang geïoniseerd basisch water drinken de oxidatieve stress in hun lichaam, de vrije radicalen belasting, duidelijk vermindert net als de  DNA beschadiging door vrije radicalen (bron). Verder onderzoek (liefst met mensen) is zeker nog nodig, maar dit gegeven is al erg interessant!

Micro-Geclusterd

watercluster-van-leidingwater-en-basisch-actiefwater1Door het ionisatieproces worden 5 – 6 watermoleculen aan elkaar geclusterd en vormen een zeshoekige structuur. Kraanwater bevat veel grotere clusters met watermoleculen. Hoe kleiner de clustering, des te beter het door het lichaam opgenomen kan worden. Hierdoor kan Kangen water het lichaam veel beter hydrateren. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer je ineens veel water drinkt. Dit geeft dan een erg vol en klotsend gevoel. Met Kangen water heb je dit gevoel veel minder omdat het beter en sneller wordt opgenomen. (bron)

Gezondheid Algemeen met Kangen Water

In 1990 presenteerden de artsen dr. H. Hayashi en dr. M. Kawamura de ervaringen van het drinken van basisch water door hun patiënten op een internationaal congres in Texas (bron).

In hun kliniek kregen patiënten basisch water te drinken en werden de maaltijden hiermee bereid. In de vijf jaar die volgden op de installatie van een basisch water apparaat hebben ze de volgende veranderingen vastgesteld:

  • Verlaging van bloedsuikerspiegel bij suikerpatiënten
  • Doorbloedingsverbetering bij weefselversterf door diabetes.
  • Vermindering van de hoeveelheid urinezuur bij jichtpatiënten
  • Leverfunctie, verbeteringen leveraandoeningen
  • Verbeteringen bij en preventie van maag- en darmzweren
  • Normalisering van zowel hoge als lage bloeddruk
  • Klachtenvermindering bij allergische aandoeningen zoals astma, neusslijmvlies irritatie, eczeem en huidontstekingen.
  • Vermindering van diarree na maagoperaties
  • Sneller herstel na buikoperaties
  • Verbetering van de serum bilirubine levels bij pasgeboren baby’s.

batmanghelidjWie graag verder leest over de genezende werking van water, is het boek ‘Water, het goedkoopste medicijn‘ van Dr. Batmanghalidj een aanrader!

Conclusie

Kangen Water is met recht iets bijzonders en zeker de moeite van het nader bekijken waard.

6 reacties

  1. Pingback: URL
  2. Angelique schreef:

    Bart,

    Kun je mij meer informatie geven- of waar ik meer kan vinden over de methode waarbij water niet wordt geelectrolueerd?

  3. Waterionizers zijn achterhaalde technologie. Waar het om draait is waterstof. Er zijn nieuwe technologiën voor handen die water met waterstof verrijken zonder het te elektrocuteren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »