He-le-maal in seizoen op dit moment: Aubergine. Die prachtige diep-paarse kleur, het blanke vruchtvlees en stevige textuur zorgen er voor dat niet iedereen zich raad weet met deze groente. En dat is erg jammer! Aubergine heeft namelijk een neutrale smaak en de textuur leent zich er juist voor om er veel verschillende dingen mee te doen.
Aubergine = Gezond
De belangrijkste reden om aubergine te eten, is vanwege het feit dat deze groente rijk is aan salvestrolen. Salvestrolen behoren tot de groep ‘fytoalexinen’, verbindingen die een plant maakt om zich te beschermen tegen stressoren als bacteriën, schimmels, virussen en insecten. Salvestrolen hebben bij de mens een kankerremmende werking; tumorcellen sterven af terwijl gezonde cellen ongemoeid blijven. Salvestrolen komen alleen in relevante hoeveelheden voor in biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden. Bestrijdingsmiddelen nemen namelijk de noodzaak voor de plant weg om salvestrolen aan te maken om zich mee te verdedigen. (bron)
Kies dus wederom voor biologisch om hier van te profiteren. In een later artikel zal ik uitgebreider ingaan op salvestrolen en hun werking en nut.
Tips voor Aubergines
Voorheen was de tip altijd dat je aubergine in plakken moest snijden en bestrooien met zout om het bittere vocht er uit te trekken. Maar dat hoeft eigenlijk niet. Gewoon kort voor gebruik in stukjes, plakken of repen snijden is voldoende. Je hoeft een aubergine niet te schillen. De meeste smaak en voedingswaarde zit direct onder de schil.
Verder is een aubergine geschikt voor veel verschillende bereidingswijzen. Koken, grillen, roerbakken of pureren als soep. Het maakt hem allemaal niet uit 🙂 Om aan de smaak te wennen kun je een heerlijke auberginesoep maken. Deze is heel eenvoudig te bereiden en geeft je wel een goed idee van wat je van een aubergine kunt verwachten.
Mijn top tip voor wat je met aubergines doet, is ze roosteren. Op de grill, de barbecue of in de oven, maakt niet uit. Grillen zorgt er namelijk voor dat het vruchtvlees heerlijk zacht wordt en dat de natuurlijke smaakversterker umami vrijkomt. Bijvoorbeeld paddestoelen, (zongedroogde) tomaten, vissaus en Parmezaanse kaas hebben dit stofje ook en dit zorgt voor een heerlijke smaaksensatie. Door gebruik te maken van die natuurlijke ‘smaak-versterkers’, til je je gerecht als het ware op een hoger niveau. Lees hier een leuk artikeltje van Radar+ over umami.
Aubergine roosteren geeft dus eenzelfde smaaksensatie en is ontzettend simpel om te doen:
Aubergine Roosteren
- Snijd de aubergine door midden en bestrijk de binnenkant met olijfolie en bestrooi met zout.
- Leg de aubergine met de open kant naar beneden op de barbecue grill.
- Grill de aubergines ongeveer 20 minuten, keer af en toe om, totdat ze zacht zijn.
- Maak ondertussen een dressing van 1 el tahin, een beetje citroensap en een uitgeperst teentje knoflook.
- Haal de aubergine van de grill en leg met de gesneden kant naar boven op een bord of houten serveerplank.
- Bestrijk de helften met de dressing.
- Maak het geheel af met een lepeltje yoghurt en verse koriander!
En jullie? Wat doen jullie het liefst met aubergines? Deel het hieronder!
Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Aubergine.nl die mij een doos prachtige aubergines toestuurde (zie foto bovenaan). Check hun website voor nog meer recepten en leuke weetjes over aubergines.
Laat een reactie achter