Auberginesoep – Vegan

Auberginesoep

Dit recept voor auberginesoep kreeg ik van een nieuwe vriendin die net als ik actief bezig is met gezonde voeding. Zij kan helaas helemaal geen dierlijke eiwitten verdragen en is daarom 100% vegan. Dit resulteert wel in heerlijke groenteschotels, want kruiden en specerijen gebruikt ze graag. Toen ze me deze soep gisteren liet proeven, was hij al koud, maar dat deed niet af aan de smaak! Ik moest en zou ook auberginesoep maken. Want het is zo eenvoudig.

Aubergine is een ondergewaardeerde groente hier in Nederland. Veel mensen weten niet wat ze er mee moeten doen en de smaak is iets te vreemd wellicht. Jammer, want aubergine is een prachtgroente! Het is rijk aan vitamine B3, C en K, calcium, jodium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, selenium en zink. Het verhoogt HDL cholesterol, helpt bij suiker-vetverbranding en brengt het stressrespons tot rust. Anders gezegd: je wordt er rustiger van. Dus als je veel last hebt van stress en/ of de daaraan gerelateerde klachten, is het een goed idee om aubergine iets vaker in je menu op te nemen!

Mijn ervaring is dat als ik een nieuwe groente wil introduceren thuis, ik er eerst soep van moet maken. Echtgenoot en kinderen zijn gek op soep ongeacht waar het van gemaakt wordt. Daarom was ik ook zo blij met dit idee voor auberginesoep, omdat ik zo wat meer variatie in de dagelijkse kost kan aanbrengen!

Auberginesoep voor 4 personen

  • 2 biologische aubergines in blokjes gesneden
  • Olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 el currypasta
  • 1/2 liter biologische groentebouillon (als je niet per se vegetarisch wilt, kun je ook vleesbouillon gebruiken)
  • Snuf Keltisch zeezout (optioneel)
  • Staafmixer

Neem een pan met een dikke bodem en fruit hier de uisnippers in de olijfolie tot ze glazig worden. Roer hier de knoflook kort doorheen tot deze begint te geuren.
Voeg dan de currypasta toe en roer het even om. Als het te droog wordt, doe je er nog wat olijfolie bij. Zodra de specerijen beginnen te geuren doe je aubergine er bij. Goed omroeren, je wilt dat alle blokjes min of meer bedekt zijn met de curry.
Schenk de bouillon er bij en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat het 10 minuten pruttelen of tot de aubergine net aan zacht geworden is.
Zet er vervolgens een staafmixer in om er een mooie puree van te maken. Als het te dik is voor je smaak, kun je nog wat bouillon toevoegen. Let wel, dit is een dikke soep!
Proef even of het naar je smaak is en doe er eventueel nog wat zout bij.
Serveer direct.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

11 reacties

  1. Hoi Heleen,

    ik lees vaker dat je in je gerechten een beetje / 1 el bijv. Curry (van Patak’s) gebruikt.
    Wat doe je met de rest? Gaat het zo snel op bij je of vries je het in? Ik vind het zonde om dingen weg te gooien.

  2. Anonymous schreef:

    Vandaag heb ik je aubergine soep gemaakt en deze is erg lekker geworden! ik heb hem wel naar smaak een beetje opgevleurd en er een maaltijd soep van gemaakt. Ik heb er gebakken tofu roerbakblokjes van de AH bijgedaan en rijst. Na het opscheppen heb ik er een beetje koriander overheen gedaan, wat druppeltjes limoensap en keltisch zout.

    Ik heb gele curry pasta gebruikt van het merk Mae Ploy. Deze is heel puur zonder gekke ingredienten. Je kan deze pasta kopen bij de toko. Let op: ondanks dat dit een gele curry is en daarmee de mildste is het wel Thais mild en niet Hollands mild!

    Heleen bedankt voor deze soep.

  3. Eveline schreef:

    Hoi Heleen,

    Ik heb deze soep al een aantal keer gemaakt en hij is iedere keer weer heerlijk!!
    Een favorietje van mij inmiddels 🙂

  4. Saïda schreef:

    Hoi Heleen, watvoor soort currypasta heb je hiervoor gebruikt? Maak je dat zelf? Gr. Saïda (ja ja ik lees gestaag de hele blog door, nog een paar maanden te gaan… 😉 En vonden je kinderen dit lekker?

    1. Saïda schreef:

      Hoi hoi,
      Nog even om te checken; ik heb je een mail gestuurd op voedingstherapie@gmail.com. Lees je deze account nog? Fijne avond verder!

    2. Hey Saida!

      Ik gebruik de currypasta van Patak’s al een aantal jaar en heb nog niet een ander merk gevonden dat me beter bevalt! En de kinderen vinden dit heerlijk! Ik heb het zelfs aan vriendjes kunnen geven en die aten het ook met veel smaak op. Even wennen aan de kleur en verplicht proeven. Vaak komen ze er dan wel achter dat het best lekker is!

      En succes met het doorspitten! 😉 Per dag 1 extra artikel en je bent met een jaar klaar!

      Geintje 😉
      Heleen

    3. Nee sorry, die gebruik ik nauwelijks nog. Als je mij via het contactformulier op mijn blog een bericht stuurt, komt het wel goed aan!

      Groetjes!

  5. Het klinkt heerlijk! Van de week maar eens aubergines meenemen!
    Denk wel dat ik de soep in mijn eentje zal moeten verorberen, mr S. gruwelt al bij het woord ‘aubergine’ 😉

  6. Dat kan heel goed. Aubergine valt onder de nachtschade familie waar o.a. ook aardappel, tomaat, paprika en pepers bij horen. Niet iedereen kan hier tegen idd. Ben jij toevallig ook allergisch/ gevoelig voor die groenten?

  7. Jedidja schreef:

    Helaas ben ik allergisch voor aubergine. Maar de anderen hier niet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »