![]() |
Hass Avocado |
Deze week zijn bij Appie de avocado’s in de aanbieding: 2 halen, 1 betalen. Leek me een leuk idee om deze supergroente even in de schijnwerpers te zetten. Mede omdat ik zelf nogal wat moeite heb met de structuur en smaak ervan. Maar als je je een beetje verdiept hierin, kom je erachter dat dit naast vette vis, verplichte wekelijkse kost zou moeten zijn!
Wat zit er allemaal in?
Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-caroteen, biotine, calcium, koper, jodium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, zink, enkelvoudige verzadigde vetten.
Verder stimuleert het de aanmaak van Dopamine in de hersenen. Dit hormoon is nodig om ‘op gang te komen’. ’s Nachts maak je o.a. prolactine aan om lekker te kunnen slapen, overdag onder invloed van licht maak je als het goed is dopamine aan. Hierdoor voel je je energiek, heb je zin om iets te ondernemen, kun je sneller beslissingen (durven) nemen en heb je een algeheel gevoel van plezier. Caffeine, suiker en nicotine onderdrukken dopamine. Bron
Ik denk dat de goeie vetten die in avocado’s zitten al volop aan het licht gekomen zijn, maar wat waarschijnlijk minder bekend is, is dat het een krachtig anti-oxidant is. Het beschermt dus je lichaam tegen giftige (oxiderende) invloeden. Deze kennen wij onder de noemer vrije radicalen. Dit komt door de vitamine E die het bevat.
Het is door de vetten ook echt ‘hersenvoer’. Kleine kinderen hebben er dus zeer baat bij om in plaats van een granenpapje als eerste hapje, lekker een hapje avocado te krijgen! Projecteer je eigen smaak niet op je kind en probeer het eens uit! Ik ken iemand die een avocado zo leeglepelt (ja echt!) en dit zelfs erg lekker vindt. Het is maar net wat je gewend bent!
Wat kun je er mee?
Het meest bekende is de guacamole. Lekker bij Mexicaans eten (niet uit een zakje!) en om groenten in de dippen.
Je prakt twee rijpe Hass avocado’s fijn, roert er vervolgens een half teentje uitgeperste knoflook, 1/2 tl chilipoeder, zout en peper naar smaak, citroensap (halve citroen) en olijfolie door. Je kunt er ook kleine stukjes paprika en tomaat doorroeren.
Iets minder bekend, maar wel erg geliefd bij Raw Food aanhangers, is de chocolademousse.
Pureer een rijpe avocado samen met een rijpe banaan, een eetlepel goeie kwaliteit cacaopoeder, beetje agave naar smaak tot er een mooie massa ontstaat. Verdeel het over een paar kommetjes en laat in de koelkast opstijven.
Een variant hierop is een avocado met een rijpe mango pureren. Verder niks. Heel erg lekker over zelfgemaakt kokosijs.
Ook heel bijzonder is een groene Gazpacho (met dank aan Allrecipes voor het recept)
- 1 grote groene paprika, in kleine stukjes gesneden
- 1 komkommer, ook in kleine stukjes gesneden. Als hij biologisch is, kun je de schil laten zitten
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rijpe avocado
- 1 teentje knoflook
- 25 gram bladpeterselie
- 6 dl groentebouillon (Biologisch)
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Pureer alles goed en voeg zout of peper toe naar smaak. Zet het afgedekt in de koelkast om op temperatuur en smaak te laten komen. Maak dit bijvoorbeeld vroeg in de middag om het ’s avonds te serveren.
Wat ook erg lekker is, is de avocado gewoon in stukjes te snijden en bij een hamburger of bbq vlees te serveren. Goeie tegenhanger van het zout (kaliumrijk) en de smaken gaan erg goed samen.
Mijn moeder maakt van avocado altijd een dikke saladesaus: Avocado in de kom fijnprakken, mayonaise, zout, peper en eventueel olijfolie en citroensap toevoegen. Even goed doorroeren. Sla erdoor scheppen tot deze helemaal bedekt is. Klaar!
Ik weet zeker dat er nog heel veel meer andere heerlijke recepten met avocado te vinden en te bedenken zijn, maar dit is zo een greep van de dingen die ik er mee heb gedaan en die ik erg lekker vond.
Hoe eten jullie avocado? Heb je het í¼berhaupt al wel eens geproefd?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.