Wat kun je doen met Blauwe Bessen?

Lees eerst dit artikel eens. 

Gewoon leuk natuurlijk, niks wereldschokkends. 🙂 Wat wel erg leuk is om te weten, is dat blauwe bessen een zeer hoge antioxidant waarde (ORAC waarde) hebben: 6552 ten opzichte van bijvoorbeeld een banaan: 879 (per 100 gram).
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen algemeen verval omdat zij gifstoffen (vrije radicalen) vangen en afvoeren. Vitamine C zal zo’n beetje de bekendste antioxidant zijn. Ook bestrijden antioxidanten potentiële kankercellen, maar ook andere binnendringers waar we mogelijk ziek van worden. Dus zorg dat je hier flink van eet! Bijkomend voordeel is dat ze heerlijk zoet zijn, dus met een beetje fantasie kun je deze ook aan je kinderen geven!

Maar als ik aan blauwe bessen denk, dan denk ik ontbijt. Ik vind deze zoete besjes heerlijk smaken in smoothies, muffins, pannenkoekjes of gewoon zo met wat ander fruit.

Bessen Smoothie

  • 100 gram blauwe bessen
  • 100 gram aardbeien, kroontjes verwijderd
  • 100 gram rode bessen, zonder steeltjes
  • 200 ml kokosmelk of 200 ml biogarde yoghurt
  • 1 banaan

Doe alle ingrediënten in een blender of staafmixer en pureer tot er een egale massa ontstaat. Serveer direct.

Blueberry Pancakes
Twee varianten op het recept voor pannenkoekjes kun je ook in mijn kookboeken vinden.

  • 3 grote eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 2 el agavenectar
  • 150 gram amandelmeel
  • Beetje zout
  • Kokosolie of Boter om in te bakken
  • 100 gram blauwe bessen

Smelt boter of kokosolie langzaam in een koekenpan.
Kluts de eieren en voeg hier de vanille, agave, amandelmeel en wat zout aan toe. Goed doorroeren. Spatel de blauwe bessen erdoor en pak een ijslepel of twee gewone lepels.
Schep in een kleine hoeveelheid per keer in de pan. Mij lukt het om zo drie kleine pannenkoekjes in de pan te krijgen. Ze moeten het formaat van een american pancake hebben.
Laat zachtjes bakken, en keer voorzichtig om als de onderkant licht goudbruin is.
Serveer met diksap met blauwe bessen (AH), boter en eventueel nog wat verse bessen.

Blueberry Muffins

  • 200 gram amandelmeel
  • Snufje zout
  • 100 ml agavenectar of appel-blauwe-bes-diksap
  • 2 eieren
  • 100 ml druivenpitolie of 100 gram zachte boter
  • Een handvol bevroren blauwe bessen

Maak eerst het beslag van de amandelmeel, het zoet en zout, de eieren en de olie. Als dit naar je zin is, spatel je de blauwe bessen erdoor.
Je kunt hier 6 grote of 12 kleine muffins van maken. De beste manier is een ijslepel, maar je kunt ook twee gewone lepels gebruiken en zo doseren.
Bak de muffins op 175 graden gaar. 40 minuten voor de grote, 25 voor de kleine.
Laat even afkoelen en doe er een toef zelf geklopte slagroom of een lik cream cheese op. Versier met nog wat verse bessen.

Eet smakelijk!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »