Het regent, het regent… Maar gelukkig hebben wij de peren geoogst! Drie tassen vol met Conference en stoofperen. Wat moet ik er mee? Wat een uitdaging! Vanavond gaan we naar de Brouwmarkt in Almere om daar wat dingen te halen om Perry te maken (zie vorige post). Maar zelfs dan hebben we nog peren te over! Dus bij deze een greep van recepten die ik heb gekregen, bedacht of aangepast heb om dit seizoen zoveel mogelijk van peren te kunnen genieten!
In witte wijn gestoofde peren
Voor ongeveer 8 personen, of voor 4 personen twee keer opscheppen
Mijn oma was zo lief om zaterdag een flinke hoeveelheid peren te schillen. Zij gebruikte stevige Conference peren. Als je stoofperen wilt gebruiken, verdubbel je de hoeveelheid wijn en de tijd in de pan.
- 1,5 tot 2 kilo geschilde en in stukken gesneden peren naar keuze
- 1 liter zoete witte wijn
- Neem een ruime pan en doe hier de peren en de wijn in.
- Breng het aan de kook en zet dan het vuur laag.
- Laat de peren 2 uur stoven.
- Niet roeren! Dan gaan ze kapot. Schud de pan in plaats daarvan af en toe voorzichtig heen en weer.
Perenboter
Van een lezer(es) kreeg ik de tip om de appels waar je appelboter van maakt na het koken nog uit te laten lekken om zo het sap op te vangen. De appelboter wordt zo nog dikker en romiger. Maar niets weerhoudt ons er van om in plaats van appels, peren te gebruiken! Deze ‘boter’ is erg lekker op geroosterd brood of op een Amandel cupcake.
- Heel veel biologische peren van steeltje ontdaan en verder grof in stukken gehakt.
- Heel veel kaneel
- Staafmixer
- Neem een ruime pan en doe hier een bodempje water in. Doe de peren en het kaneel er bij en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat de peren eindeloos zacht worden.
- Zet de staafmixer er in en maak een mooie gladde saus.
- Breng het weer aan de kook en laat daarna de saus zachtjes inkoken.
- Als je een hele dikke perenmoes hebt, is het in principe klaar. Waar je dus voor kunt kiezen is de saus uit te laten lekken door een doek om zo nog meer vocht op te vangen en een dikkere perenboter te verkrijgen.
- Het sap kun je een week bewaren in de koelkast en is erg lekker als limonade of je kunt het gebruiken als basis voor gelei.
- Tip: Kook een paar kweeperen mee voor extra pectine!
Je ziet het, dit zijn betrekkelijk eenvoudige recepten. Wat ik hier zo fijn aan vind, is dat ze niet veel extra werk vragen, maar dat je op deze manier de peren ook op een andere manier kan verwerken en gebruiken!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Saïda zegt
Dit lijkt me heerlijk! Verse perensap hmmmmm… je schrijft dat het sap een week goed blijft. Hoe lang kun je de moes bewaren in een glazen pot?
Heleen Quantrill zegt
Net zo lang ongeveer in de koelkast.
Heleen Quantrill zegt
Hey Izerina,
Perenboter (of appelboter) is eigenlijk hele dikke moes. En omdat het vrij geconcentreerd is, is het lekker zoet en smeuig. Ik vind het heerlijk op een cracker of in yoghurt. Maar ook dus op die amandel cupcake waar ik het over had, gewoon als topping. Kort gezegd: je smeert het ergens op 😉
x
izerina zegt
Appel-en perenboter ken ik niet. Waar gebruik je het voor? Groeten Izerina
Jedidja zegt
Perenboter , nooit van gehoord. Lijkt me leuk om te doen.