Ja leuk zo’n rijmpje nog even op de valreep. Ik zit heel hard te denken, maar gezien de serie ‘Wat kun je doen met…’ heb ik besloten het maar zo te laten! Ik denk dat de watermeloen het wel kan waarderen, zo’n creatieve uitspatting.
Wist je dat…
- Watermeloen familie is van de komkommer en de pompoen, dus eigenlijk ook als groente gezien kan worden?
- Geen enkele vrucht zo rijk is aan lycopeen als de watermeloen? Lycopeen beschermt onder tegen prostaatkanker, maar het helpt ook de vruchtbaarheid van de man te verbeteren. Verder is lycopeen het stofje dat je huid kan gebruiken om mooi bruin te worden.
- Watermeloen voor 90% uit water bestaat en daarom zelfs door mensen met een zeer zwakke spijsvertering gegeten kan worden? Dat sommigen toch klagen over maagklachten na het eten van een watermeloen, kan te maken hebben met het moment waarop ze het eten. Het verteert namelijk zo snel, dat wanneer het direct na of tijdens een maaltijd of stevige snack gegeten wordt, het te lang in de maag blijft zitten en daar vervelende oprispingen kan geven. Probeer in zo’n geval de watermeloen 20 minuten voor of 2 a 3 uur na de maaltijd (dus op een lege maag) te eten.
Een goeie watermeloen kies je door op de schil te kloppen. Als er een dof, hol geluid klinkt, is hij rijp. Bewaar hem vervolgens in de koelkast. Een watermeloen werkt ook dorstlessend, dus een koude is veel lekkerder dan een lauwe!
Wat kun je er mee?
Maak er een lekkere salade met feta van!
500 gram watermeloen
200 gram feta
50 gram pijnboompitten
Olijfolie
Sap van 1 citroen
Zout en peper
Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten tot ze net aan bruin zijn. Leg ze even apart. Snij de watermeloen in plakken van ongeveer 1,5cm dik en vervolgens in kleinere stukken. Snij ook de feta in kleine blokjes (tenzij je feta als blokjes koopt, dan hoeft dit natuurlijk niet).
Doe de watermeloen in een kom en strooi hier de pijnboompitten en feta overheen. Schenk hier de citroensap over en breng op smaak met zout en peper. Een scheut goeie olijfolie geeft het extra body!
Watermeloen Smoothie
Dit recept kun je ook vinden in mijn tweede kookboek: Lekker gluten- en suikervrij.
1/4 Watermeloen, aan stukken gesneden
1 el proteine poeder
Water naar behoefte
Doe de eerste twee ingrediënten in een staafmixer en voeg water toe als het iets te dik is.
Watermeloen sorbet
1 watermeloen, in stukken gesneden
Sap van 1 citroen
200 gram zongerijpte aardbeien
Eventueel wat agave of stevia
Doe alle ingrediënten in een blender of staafmixer en meng erg goed. Druk dit vervolgens door een zeef. De coulis die overblijft doe je in een ijsmaker en laat het draaien tot het bevroren is. Bewaar, uiteraard, in de vriezer.
Voor een meer volwassen dessert kun je hier een borrelglaasje mousserende wijn aan toevoegen.
Fruit Sate
Ook is het natuurlijk erg leuk om allemaal verschillende soorten fruit, waaronder watermeloen, aan een sate prikker te doen en te serveren bij een barbecue!
Welke ideeën hebben jullie nog meer?
PS: Tegen de tijd dat de meesten van jullie dit lezen, ben ik hoogstwaarschijnlijk voor de vierde keer tante geworden! Ik heb maar 1 schoonzus via Echtgenoot en 1 eigen broertje en zijn tweede kindje mogen we in de familie verwelkomen! Updates volgen!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Aly Hilberts zegt
Graag de nieuwsbrief
Iris Maier zegt
Beste Aly, volgens onze administratie ben je al ingeschreven voor de nieuwsbrief, dus ik begrijp je vraag niet helemaal….
Heleen Quantrill zegt
Hoi Aly,
Rechts in de zijbalk van deze blog vind je de mogelijkheid om je aan te melden voor de nieuwsbrief. Als je daar je e-mailadres en naam achterlaat, komt het helemaal in orde.
Bedankt!
Heleen
izerina zegt
Heel vreemd,ik koop ze eigenlijk nooit. En trouwens van harte gefeliciteerd tante. Groeten Izerina
NatuurlijkZuinig zegt
Maar combineert het dan niet slecht met de feta?
Volgens mij gaat het dan fermenteren in je maag…
Gr,
Julia