We kennen allemaal dat gevoel dat we iets zoets, zoutigs of vettigs moeten eten. Eetbuien zijn vaak dan ook niet van de gezonde soort en dwingen ons als het ware naar ongezond voedsel te grijpen. Sterk bewerkt, makkelijk en vooral zoet, zout en/ of lekker vet. Zelfs met de beste bedoelingen gaan we toch van tijd tot tijd voor de bijl en wordt er patat met mayonaise gehaald, gevolgd door een milkshake of zo’n Mona pudding die bij de Jumbo voor 1 euro te koop is. Om maar wat te noemen…… 😉
Zelf ken ik deze gevoelens maar al te goed en merk ik dat hoe strenger ik op mijn eten let, des te vaker en intenser deze eetbuien voorkomen. Alsof er een knop omgaat en geen enkele redenatie verandering kan brengen in het feit dat ik nu een chocolademousse of een zak chips leeg moet eten. In de afgelopen jaren heb ik me daar regelmatig over verbaasd en aan geërgerd. Immers, ik zou beter moeten weten!
Totdat ik steeds vaker geconfronteerd werd met verhalen van anderen die ook soortgelijke ervaringen hadden, maar er op een andere manier naar keken. Dit zette mij aan het denken en vandaag wil ik het hier met jullie over hebben. Ik denk namelijk dat dit te vaak onder het kopje ‘gebrek aan discipline’ wordt geschoven zonder naar de oorzaak te kijken.
Waar komen de eetbuien vandaan?
Je lichaam is ingenieus. Als het ergens een tekort aan heeft, zal het er alles aan doen om dit zo snel mogelijk op te heffen. Zo kun je misschien wel genoeg calorieën binnenkrijgen, maar evengoed ondervoed zijn omdat het eten wel vult maar niet voedt.
Eetbuien zijn niet een teken van zwakte, ze zijn een teken dat je lichaam iets tekort komt. Maar misschien zijn we zo ver verwijderd geraakt van het vertrouwen op onze intuïtie, dat we de signalen van ons lichaam niet meer juist interpreteren. Een goed voorbeeld hiervan is de marketing die ons heeft doen geloven dat continu snacken een goed iets is. Juist daardoor zijn we niet meer gewend om echt honger te hebben en te eten tot wel vol zitten en niet meer.
Met andere woorden, ons lichaam probeert ons iets te vertellen. Wat wij moeten doen is er goed naar luisteren en er adequaat op reageren in plaats van lukraak de voorraadkast leeg te eten 😉 Hieronder staan wat tips waar je mee aan de slag kan gaan.
Suikerzoet
Een zoete behoefte kan een teken van milde uitdroging zijn. Langzaam water drinken totdat de zoete trek verdwijnt kan dit voor je oplossen. Ongezoete kruidenthee of simpelweg warm water drinken zijn ook uitstekende keuzes en kunnen helpen gifstoffen uit je lichaam te verwijderen.
Een hang naar zoet kan ook betekenen dat er emotioneel je iets dwars zit. Suikers geven een bepaalde reactie in je lichaam waarbij endorfine vrijkomt. Dit is het hormoon waarbij je je lekker voelt. Dus misschien zit je in een dip of is er iets dat je dwars zit. Als je vermoedt dat dit bij jou wel eens het geval zou kunnen zijn, is het verstandig om eerst naar de emotionele kant te kijken, in plaats van een pak met Oreo koekjes op te eten.
Maar denk niet dat een zoete smaak per definitie slecht is. Tegenwoordig wordt er veel poeha gemaakt over het ‘kwijtraken’ van onze zoetbehoefte, maar ik vind dit tamelijk onzinnig aangezien we juist geboren worden met een enorme hang naar de zoete smaak van moedermelk. Zoet betekende vroeger dat iets hoogstwaarschijnlijk veilig was om te eten en het leverde koolhydraten die we goed konden gebruiken.
Wat tegenwoordig het geval is, is dat we gewend zijn geraakt aan een onnatuurlijke hoeveelheid zoet. Het zit werkelijk overal in, zelfs in hartige producten als tomatensaus, roomkaas en chips. Dit wordt gestuurd om marketing redenen, want ze spelen in op een basisbehoefte plus er is minder vet nodig in een product als je zoet toevoegt. Op die manier blijft de smaak namelijk goed (iemand Radar gezien?).
Het gaat er naar mijn mening dus niet over of we van de zoete smaak af moeten, maar dat we de natuurlijk zoete smaak van knolgewassen, fruit en honing moeten leren waarderen boven de sterk bewerkte zoete smaak van suiker en glucosestroop (of zoetstoffen!).
Ik merk vaak dat ik zin aan iets zoets heb na een overwegend hartig maal. Door gekookte wortels, zoete aardappels of appelmoes toe te voegen aan de maaltijd, merk ik dat die behoefte veel minder is. Maaltijden waarbij alle smaken aanwezig zijn: zout, zoet, bitter, zuur, zijn over het algemeen veel meer bevredigend dan een maaltijd waarbij slechts één of twee smaken de hoofdrol spelen.
Mag ik de zout?
Een behoefte aan zout kan heel eenvoudig duiden op een tekort aan mineralen en spoorelementen. Ons hedendaagse witte zout is volledig gestript van mineralen en spoorelementen op natrium-chloride en jodium na. Ga dus op zoek naar voedselbronnen die het gemis van mineralen opheffen en gebruik onbewerkt zout als Himalaya zout of Keltisch zeezout. De kleur van het zout geeft de aanwezigheid van mineralen aan. Verder kun je het gemis heel goed aanpakken door zeewier en vis te eten of te kiezen voor noten en pitten en pure chocola. Als je hier dagelijks uit kiest, zal je zoutbehoefte afnemen.
Ik heb niet vaak een behoefte aan zout, mijn ‘zwakte’ ligt meer in het zoete en vette, maar zeker tijdens de warme maanden waarbij ik veel zweet en veel water drink, voeg ik een snufje gemalen Keltisch zeezout toe aan het water dat ik drink. Ik proef het nauwelijks en voorziet tegelijk in een behoefte. Verder kan het helpen om de groenten niet tijdens het koken van zout te voorzien, maar dit na het opdienen toe te voegen. Op die manier gaat er niks met het afgieten verloren.
Mijn persoonlijke ervaring is ook, dat als ik veel water en kruidenthee drink, ik meer zin aan zout heb. Water drinken spoelt je lichaam door en als je teveel drinkt, kan het belangrijke mineralen meenemen waardoor je die uit plast. Dit is uiteraard voor elk persoon verschillend, maar als je veel drinkt en merkt dat je vaak flauw bent en/ of naar de chips grijpt, kijk dan eens naar de hoeveelheid water die je drinkt.
Vette hap
De behoefte aan vette hap is vaak juist vanwege een tekort daaraan: vetten. Ons wordt doen geloven dat vet slecht is en dat het ten koste van alles vermeden zou moeten worden, maar dit is niet waar. Ons lichaam heeft vetten nodig vanwege de vitamines A, D, E en K en de Omega vetzuren. De enige bron waarin deze vitaminen te vinden is, zijn de ‘vette’ voedingsmiddelen als eieren, vis, vlees, boter, noten, zaden en avocado om er een paar te noemen. Verder zorgen de vetoplosbare vitamines er voor dat mineralen beter worden opgenomen. Mogelijk dat daarom de behoefte aan chips of patat aan twee ‘eisen’ voldoet: vet en zout.
De vetten die je ten alle tijden wel moet vermijden, zijn de transvetten die in de fabriek gemaakt worden. Transvet is een erg goedkoop alternatief voor boter, want het geeft hetzelfde bakresultaat en mondgevoel als boter, minus de hoge kosten van boter. Helaas is de manier van productie erg slecht voor de mens en worden transvetten gelinkt aan hart- en vaatziekten, cholesterolproblemen en zelfs kanker. Alternatieve namen zijn gehydrogeneerd vet, (gedeeltelijk) gehard vet en transvet. Ook ‘plantaardig vet’ is dubieus omdat transvet altijd plantaardig is omdat het van plantaardige olie gemaakt wordt. Als de producent niet wil zeggen wát voor vet het is (kokos of palm bijvoorbeeld), neem ik het risico niet!
Als ik merk dat ik wel erg vaak zin heb aan iets vets, maak ik er een punt van om dagelijks een smoothie op basis van kokosmelk en kokosolie te drinken als ontbijt en om mijn andere maaltijden van genoeg boter en olijfolie te voorzien. Ik merk dat na een dag of twee de sterke behoefte afneemt en ik niet meer zo overdreven veel hoef te eten. Maar nog belangrijker: dat ik niet ’s avonds na negenen nog met een hongergevoel rondloop!
Uiteraard kunnen er nog vele andere redenen zijn waarom je een bepaald voedingsmiddel niet kan weerstaan, maar uiteindelijk komt het hier op neer dat je lichaam je iets wil vertellen. Als je een onbedwingbare behoefte aan iets hebt, is het hoogstwaarschijnlijk zo dat het een signaal is van een onderliggend probleem of tekort, en niet een tekort aan zelfdiscipline.
Herken jij je hierin? Wat doe jij als je zoiets opmerkt bij jezelf? Deel je ervaringen en tips hieronder!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
40 reacties
Eetbuien worden in 99% van de gevallen veroorzaakt door slaaptekort, insomnia of slaapapneu. Ook nachtwerkers ervaren dezelfde klachten en hebben veel vaker overgewicht dan mensen die overdag werken.
Overal zie ik staan zoete hap, vette hap en zoute hap bij bij is het de hang naar zuur maak niet uit wat zelfs citoenenen vind ik heerlijk
Mooi stukje en veel klopt ook alleen ik doe zelf aan bodybuilding, als iemand op voeding let zijn het deze groep sporters wel.. Je berekent alles op gewicht, sport intensiteit level en macro’s. Dit controleer je elke week en past dit aan of verhoogd het (naarmate je groeit)
Geloof het of niet maar ik voel aan mijn lijf wanneer het weer zover is haha.. De week van te voren ben ik alleen maar aan het bunkeren! Ik drink in verhouding tot gewicht & trainen 4liter water per dag (Deze hoeveelheid moet je berekenen aan de hand van je gewicht! Die mythes over vergifting enzo is wat overdreven.. Ik ken jongens die wel 10liter per dag drinken!) Enfin.. Aan endorfine is geen tekort.
Wel heb ik ergens gelezen dat het met je hormoonbalans te maken heeft.. Je wilt van nature je lijf voorbeiden op de bevruchting en je lijf in alles aanvullen.. Voorraden opslaan. Gelukkig heb ik gezien mijn trainingsschema niks in huis en eet vooral goede dingen dan.. wel meer.. maar het is dus volkomen normaal dat je als vrouw dit doet 🙂
Probeer liever toe te geven aan gezondere lekkere dingen.. Ook voldoende water drinken is belangrijk deze periode. Heel vaak is trek ook een te kort aan water! Uitdroging maar hrt voelt als trek/honger.. Wat ik al zei.. Liters bereken je per gewicht en beweging.
Probeer anders gezondere opties zonder suiker of op natuurlijke basis met honing ofzo.. Qua vet eten raad ik dan vooral aan via de oven of pan en het zelf te maken.. 🙂 nog niet gezond maar scheelt al meer dan frituur of shoarmazaak. Meiden zijn achteraf toch al niet blij met hun uitspattingen.. dus uit ervaring kan ik wel meegeven dat dit wel werkt.. Toch is discpline ook wel belangrijk. Bedenk je van te voren hoe je je achteraf zal voelen.. 😉
LadyArcher,
Je emotioneel voelen kan ook te maken hebben met te weinig b vitamines, ijzer of magnesium, die laatste twee zijn mineralen en aangezien je trekt hebt in zout en bepaalde vetten en magnesium (noten) kan dit verklaard worden. Je kan beginnen door Keltisch zout of himalaya zout te nemen, paranoten en cashewnoten bevatten veel magnesium, pure.chocolade met cacao massa boven de 70 % bevat veel magnesium (schlusher zouten nr. 7 ook) avocado, (biologische) eieren en vis gezonde vetten. (visolie capsules uit de spier kun je ook nemen) nou en ijzer en b vitamines vul je hiermee ook aan.
Ik weet van mijzelf dat ik een emotionele eter ben. Maar ben juist absoluut geen zoetekauw. De enige keer als ik trek heb in wat zoets of chocola is als ik in die periode van de maand zit. Verder doen chocola, snoepjes en koekjes mij weinig. Wel ben ik erg van de chips en de nootjes. Een zak is bij mij zo leeg en heb moeite om mij in te houden ook als ik met andere deel. In mijn gewone eten gebruik ik niet overdreven veel zout en ik gooi er ook geen extra zout overheen.Ook heb ik geen last van een suiker dip als ik iets zouts gegeten heb. Als ik iets zoets gegeten heb, dan heb ik juist wel weer trek in zout. In dit artikel staat dat emotie-eters juist naar zoete dingen grijpen. Maar ik doe dat dus bijna nooit.
Het is weliswaar alweer een ouder topic maar niettemin wil ik er graag op reageren met een toevoeging: ik heb vreetbuien als ik niet op tijd naar bed ga. Ik heb geen idee waarom ik dat dan niet doe, maar als ik eigenlijk allang moe ben en slaap heb en dan toch het naar bed gaan zit uit te stellen… dan komt de zak chips tevoorschijn.
Eyeopener!
Ik heb juist hetzelfde probleem. Moe:vreetbui!
Heel erg interessant om te lezen! Zelf heb ik vooral zoete vreetbuien maar nu snap ik ook waar die zoutbehoefte af en toe vandaan komt. Geen idee of ik op zo’n dag veel heb gedronken maar ik ga het eens in de gaten houden!
Super artikel!
Ik ben me aan het verdiepen in de Schussler Celzouten, waarmee je heel gemakkelijk en veilig tekorten in je cellen kan oplossen. In het boek ‘In balans met Schusslerzouten’ staat o.a. waar je lichaam eigenlijk behoefte aan heeft als ergens erg naar verlangd, bijv:
Koffie: nr 7 (magnesium phosphoricum)
Chocolade: nr 3 (ferrum phosphoricum) + Nr 7 (magnesium phosphoricum)
Zout: Nr 8 (natrium chloratum)
Zoetigheden: Nr. 9 (natrium phosphoricum)
Zuur (azijn): Nr 2 (calcium phosphoricum) + Nr 8 (natrium Chloratum)
Enz
Enz.
Het is een super interessant boek en past echt bij een gezonde levensstijl waarbij je je lichaam voorziet van dat wat het nodig heeft.
(vr)eetbuien heb ik voor de menstruatie, en als ik niet lekker in mijn vel zit.
Nu heb ik juist weer bijna geen trek in eten, gisteren kon ik geen hap warm eten door mijn keel krijgen, heb dat de laastste tijd wel vaker, geen idee hoe dat komt.
Goedemorgen,
Zoals vaker op jouw website schrijf je in dit artikel dat palm- en kokosolie zo goed is. Helaas krijg ik hiervan (net als van roomboter) hartkloppingen. Er zijn helaas meer mensen die hier last van hebben (er is zelfs een forum over). Heb je misschien tips voot alternatieven om in te koken en bakken?
Bedankt alvast!
Rijstolie misschien? Daar bak ik vaak mee 🙂
Ik gebruik veel rice-bran oil.
Het boek “Weg met de weegschaal” van Meijke van Herwijnen is ook leuk om eens te lezen. Zij gaat in op dit probleem en leert je er ook anders mee om te gaan. Ze leert je luisteren naar de signalen die je lichaam geeft.
Rust is ook nog een belangrijke pijler. Bij mij is slaapgebrek de oorzaak van vreetbuien. Dan maakt het ook niet uit wat ik pak, vet, zout, zoet en veel. En dan een tukkie op de bank 😉
groetjes!
Jeetje, je stukje over behoefte aan zoet na een hartig maal is een enorme eye-opener! Mijn lunches zijn overwegend hartig (salade, omelet, soep), en negen van de tien keer kom ik in zo’n enorme ik-wil-suiker-dip na de lunch. Die ik overigens dapper weersta, maar nu begrijp ik in ieder geval waar het vandaan komt. Morgen iets zoets toevoegen aan de lunch, ben benieuwd!
Eet je ook brood bij je lunch? Ik heb na brood altijd last van zoetbehoefte, maar lunch met alleen eiwit, vet en groente nooit ergens last van.
Dan is het inderdaad vreemd meestal is het andersom. Als het kan vroeger of later eten? kijken wat er dan gebeurd het is maar een idee .
Nee Lot, ik eet volledig gluten- (en zuivel-) vrij. Het gekke is dat ik toen ik nog wel brood at, geen last had van een after-lunch-dip (wel van veel andere dingen, maar dat ter zijde :-)). Maar dat komt dus mogelijk juist doordat dat wel zoet was…misschien heb ik gewoon een zoet-behoefte op dat moment van de dag…
Wat ook lekker is bij een salade zijn plakjes verse dadels of (gedroogde) vijgen. Dan heb je een natuurlijk ‘zoetje’ toegevoegd.En het is een heerlijke smaaksensatie. Wel even opletten dat er geen suiker is toegevoegd. Er zijn nu volop verse dadels te krijgen (en gedroogde vijgen, momenteel ook bij de Lidl). En bij de Turkse middenstand gedroogde vijgen tegen een hele schappelijke prijs. En als je hele erge trek in snoepen hebt, een stukje pure chocolade met een gedroogde vijg of verse dadel, jammie!
Interessant en welgeschreven artikel zoals altijd, wel wil ik iets toevoegen.
Ik heb geleerd van een dieetist die up to date is met de laatste onderzoeken dat het normaal is dat een mens een (vr)eetbui heeft een keer in de week, we hoeven ons daar dus niet schuldig over te voelen, en het ligt niet altijd aan een tekort
Hm, zit ik hier met een zak naturel chips voor mijn giechel…
Ik drink inderdaad veel water en kruidenthee. Sinds een aantal weken. Ik ben sinds een aantal weken ook gestopt met cafeine en suiker. Dus nu begrijp ik dankzij je blogje heel goed waar de behoefte aan zout vandaan komt. 🙂
Vanavond witlof uit de oven met een beetje oude kaas en een beetje extra zout. 🙂
Speelt zout ook een rol bij vermoeidheid? Ik ben namelijk 14 weken zwanger en slaap al een aantal nachten slecht.
Dat kan heel goed. Het gaat in feite om de mineralen. En zeker als je zwanger bent, kun je die heel goed gebruiken!
Bedankt! Ga daar eens iets meer over lezen.
Ik ken deze drang ook… Vooral naar zoet en zout.. Ik weet dat het deels ook emotioneel is, maar merk dat ik door een onregelmatig eetpatroon enorm uit mijn ritme ben en lang niet alles binnenkrijg wat zou moeten. Ik eet op dit moment veel te weinig en het gekke is… Ik kom daardoor ook enorm aan… Ik probeer de regelmaat erin te houden, maar is erg lastig. Ik sport ook 2 keer in de week en eet verder gezond. Ook ben ik vaak heel erg moe en misselijk. Ik slik wel regelmatig een extra voedingssupplement voor vegetariërs, aangezien ik nauwelijks nog vlees eet. Ik probeer wel te letten op extra noten en peulvruchten ivm ijzer en B12. Hebben jullie misschien nog tips voor een boost? En misschien weten jullie hoe het komt dat ik aankom?
Groetjes en alvast bedankt
Wat hier staat over zoete trek, maar eigenlijk moeten drinken, klopt bij mij heel erg! Ik was altijd een enorm suikerbeest, maar geen goede drinker en ik denk dat dat samenhangt ja!
Zo had ik gisteravond weer een bui, waarbij ik dan in allerlei kastjes ga zoeken naar wat lekkers, maar nu merk ik dat ik gewoon te weinig gedronken heb gister.
Wat bij mij ook helpt op zo’n moment: een appel eten, heb ik iets zoets en vocht!
Hele goeie en hele simpele tip. Dankjewel!
Ik heb tegenwoordig de tactiek om eerst een glas water te drinken als ik trek heb in iets zoets. Vervolgens bekijk ik na een half uurtje of de trek er nog steeds is. Dit is eigenlijk in 9 van de 10 gevallen niet meer zo.
pff, na een half uur ben ik ondertussen al 3x naar de keuken gelopen, knap dat je zo lang geduld hebt!
Ik had constant honger naar alles en nog wat: zoet, zout en vet. Terwijl ik wel veel en gezond at. Maar nu is gebleken dat ik naar alle waarschijnlijk coeliakie heb, en een beschadigde darmslijmvlies die de voedingsstoffen niet meer goed op kan nemen. Alle vet die ik eet, daarvan verlaat het meeste mijn lichaam en heb ik dus volgens mijn natuurarts vast en zeker een tekort aan alle vet-oplosbare vitaminen. Dus ik denk dat ik zo veel tekorten opliep dat ik daarom de hele dag wel kon blijven eten (en dat ook deed). 🙂 Alle gluten heb ik nu volledig geschrapt en voor nu heb ik even de vetconsumptie een tandje hoger gezet. Lekker ruim ben ik nu met boter, eieren, wat vettere vlees, kokosolie, levertraan, noten, olijfolie en avocado’s 🙂 Ik lijk nu eindelijk wat meer rust te krijgen en minder snaaidrang is al minder. 🙂
Ja dat blijkt dus echt zo 🙂 Ik ben blij dat ik weet waar het vandaan komt nu 🙂 Naast het vele eten, dat nu gelukkig beter gaat, ben ik ook chronisch erg moe en van de vermoeidheid ben ik nog niet af.
Ben wel net bezig, het is net anderhalve week geleden ontdekt, dus heb nog een lange weg te gaan. Maar je lekkere graanvrije recepten helpen zeker 🙂
Bedankt voor het delen! Voor mij is dit tekenend, omdat dus blijkt dat zulke eetbuien echt wel een fysieke oorzaak kunnen hebben.
Goed te horen dat dit voor jou zo succesvol bleek!
En nog een tip, hoogstwaarschijnlijk is ook de vitamine D veel te laag! Dat is mijn ervaring met chronische vermoeidheid. En door deze chronische vermoeidheid had ik behoefte aan meer voedsel en vooral trek in ‘verkeerd’ voedsel.Maar dat loste het probleem niet op, logisch! Het tekort aan vitamine D blijkt een wijdverbreid probleem waar heel veel mensen aan lijden.
Ik verdraag ook geen gluten en heb last van chronische vermoeidheid. Hoewel dat laatste gelukkig wat aan het opknappen is. Maar met vermoeide dagen (zoals gisteren) merk ik dat ik de hele dag kan eten. Een nachtje minder goed slapen en het is meteen weer raak.
En op die dagen is het erg oppassen met zoet, zelfs met oerzoet. Dus chocolademelk van cacao, water en een beetje kokosolie lukt wel, doe ik er een beetje oerzoet in dan heb ik nog meer behoefte aan snaaien.
Dan is het nog een hele kunst om wat te vinden want het gewone snaaispul (chocola, chips, kaas, vleeswaren, snoep) kan ik allemaal niet eten. Dus zit ik aan wat meer glutenvrije crackertjes met avocado en strooisel van gemalen gistvlokken en noten).
Gek genoeg heb ik geen tekort aan vitamine D. Maar ik slik dan ook al jaren vitamine D supplementen.
Dit donkere weer doet er trouwens ook geen goed aan. Tis gewoon slaapweer.
Ik zal er beter op gaan letten om verschillende behoeftes te onderscheiden. De afgelopen weken ivm verhuizing verschillende keren fast food gegeten in de vorm van broodje kroket en 1x patat, voorlopig hoef ik dat ook niet meer, voel me er veel te opgezet door. In januari begin ik met 5:2 vastendieet, kijken hoe dat me bevalt en op die dagen zal zeker een hongergevoel optreden. Goed gezette groene thee help goed bij mij.
Interessant stuk, ik ga het straks nog een keer lezen. Zoet en zoutbehoefte is bij mij natuurlijk ook bekend.
Vraagje: wat voel je als je een vetbehoefte voelt? Dat herken ik namelijk niet, en misschien interpreteer ik een gevoel wel verkeerd.
Eigenlijk precies zoals ik het hierboven beschreef: een hang naar vette hap. Maar het kan heel goed dat jij goed in je vetten zit. Ik heb dat zelf met een zout behoefte. Heb ik eigenlijk niet. Chips en patat doen het gewoon niet zo voor mij. Mijn schoonmoeder daarentegen moet zich echt beheersen om niet in 1 keer een zak chips leeg te eten, Simon is net zo. Iedereen is dus echt heel erg verschillend! 😉
Jaaa ik herken dat volledig!!! Ik eet meestal heel gezond en dan krijg ik op zondag meestal een eetbui en wil ik alleen maar koek en snoep eten! Echt hatelijk! Want daarna ben ik dan zo kwaad op mezelf en soms voel ik mij de maandag echt niet goed aan mijn maag.
Gr. Julie http://www.hapjesprinces.be
Helemaal mee eens Julie!!