Peuterdiarree is een vorm van diarree bij kindertjes tussen de 1 en 4 jaar waarbij er niet een specifieke directe aanleiding is voor dunne ontlasting. Het kind heeft dagelijks één of meerdere keren dunne poep die maar niet lijkt te verstevigen. Hoewel het vaak voorkomt en je op het consultatiebureau veel herkenning zult krijgen, is er toch nog heel weinig bekend over hoe je het aan moet pakken. Meestal zegt men dat het wel overgaat (en dat doet het uiteindelijk ook wel), maar het gevaar van uitdroging en ondervoeding ligt op de loer en er zijn aanwijzingen dat peuterdiarree (als er verder geen serieus onderliggend probleem is) eigenlijk niet hoeft voor te komen.
Opmerking
Voordat je verder leest: Zoals alles hier op de blog dient ook dit artikel ter informatie en raad ik je sterk aan eerst naar de huisarts of kinderarts te gaan als je denkt dat er iets anders aan de hand is of als je de diarree toch niet vertrouwd. Als uitgesloten is dat er iets ernstigs aan de hand is, hoop ik dat je met de tips uit dit artikel iets kunt om je kleintje van de diarree af te helpen. Als je liever toch niet zelf aan de slag wilt gaan, kun je een therapeut in de arm nemen die met je mee kijkt. Klik hier voor een lijst van therapeuten die zich (ook) specialiseren in darmgezondheid.
Waarom toch Peuterdiarree?
Wat heel opvallend is, is dat de peuterdiarree begint op een moment dat het kindje meer vast voedsel krijgt en dat de ontlasting daardoor eigenlijk ook vaster zou moeten worden. Ik denk zelf dat men er nog té makkelijk van uit gaat dat wanneer het CB zegt dat vaste hapjes geïntroduceerd mogen worden, de darmen van je spruit dit ook daadwerkelijk aan kunnen. Vaak is dat namelijk nog niet het geval. Hun darmflora is nog onontwikkeld en je moet dus voorzichtig en rustig aan vast voedsel aanbieden. En wat voor vast voedsel je aanbiedt, maakt dus ook nogal uit. Veelal zijn de eerste hapjes geraffineerde koolhydraten (rijstebloem) en blijft daarna de ratio vet-koolhydraten scheef.
Vetten voor je Peuter
Want je peuter heeft vet nodig, ook voor een gezonde darmwerking. En die vetten ontbreken vaak en krijgt een peuter erg veel koolhydraten in verhouding. Gezonde vetten heb je nodig voor opname van vitaminen mineralen en voor stevige celwanden. Ook zorgt vet ervoor dat je maag zich minder snel ledigt (langer een verzadigd gevoel zeg je dan) en je eten minder snel door de darmen sjeest richting uitgang. Geef je peuter dus ruim voldoende vetten, niet alleen voor een gezonde groei en ontwikkeling, maar ook om peuterdiarree tegen te gaan. (1, 2)
Denk bij gezonde vetten voor je peuter aan Omega-3 vetzuren (vis, visolie, avocado, eieren), verzadigde vetten (koksolie, boter) en olijfolie. Hierbij zijn 1 – 2 eetlepels per dag al voldoende. Dus smeer boter op een lekker (zuurdesem) boterhammetje, bak in kokosolie en/ of olijfolie en eet samen regelmatig een stukje vis, avocado of een eitje.
Teveel Appelsap
Een ander veelvoorkomende oorzaak is teveel appelsap en andere vruchtensappen. Hoewel appeldiksap erg populair is en fruitsap het predicaat van ‘gezond’ heeft, zijn ze allemaal heel rijk aan fructose. De darmen van je peuter kunnen deze oligosacchariden niet goed absorberen als er niet genoeg glucose bij aanwezig is zoals het geval is bij appelsap en ander fruitsap. Tijdens de peutertijd is het absorbtievermogen voor fructose erg laag en als je kindje ook nog peuterdiarree heeft, is dit nóg lager. Gevolg: nog meer diarree. De link tussen appelsap en peuterdiarree is al ruim 35 jaar bekend. (3, 4)
Het gaat hier vooral om appelsap en fruitsap dat sterk bewerkt is. Vezels en glucose worden door dit proces verwijderd en het resultaat is een ‘fructose-shot’. Totaal niet handig dus voor peuters. Troebel appelsap of zelfgeperst sap heeft geen negatief gevolg voor peuterdiarree overigens. (5)
Het beste is om geen vruchtensappen aan te bieden. Net als limonade verstoren ze de insuline-aanmaak teveel en je kleintje went al zo snel aan de zoete smaak, dat moet je niet willen stimuleren. Sommige kinderen ‘lusten’ geen water en om ze dan toch wat te laten drinken, wordt er maar sap aangeboden. Probeer in zo’n geval eens afgekoelde thee speciaal voor kleintjes. Zelf heb ik een paar doosjes Piramide kinderthee in huis. Vind ik zelf ook wel lekker, dus dan delen Catherine en ik een beker 🙂
Vezeltjes, maar niet alleen uit Brood…
Vezels heb je ook nodig voor gezonde darmen. Dat is bij peuters niet anders. Maar de grove vezels uit brood en graanproducten kunnen te ‘scherp’ zijn en ongemakken veroorzaken. Wateroplosbare vezels vertragen juist de snelheid waarmee voedsel door de dunne darm gaat en waterabsorberende vezels binden de ontlasting als het ware, zodat de ontlasting zelf ook steviger wordt. Prebiotica zijn verder een goeie voedingsbron voor gunstige bacteriën in de peuterdarmen. Dus geef niet meer brood of pasta wanneer je met peuterdiarree te maken hebt. Focus je liever op groenten, fruit en peulvruchten omdat die vezels dus beter te verteren zijn. (6, 7)
Darmflora!
Vergeet als laatste het belang van een gezonde darmflora voor je peuter, niet. Wanneer hij/ zij langdurig peuterdiarree heeft gehad, is het van belang om de darmflora op te bouwen zodra het een beetje onder controle is. Ik kan je dan het beste Bio-Kult aanbevelen. Met de Infantis heb ik zelf hele goeie ervaringen. Deze bevat ook prebiotica zodat de darmpjes verder ondersteund worden. Je doet de inhoud van een zakje in een bordje pap, door een geprakte banaan of in de beker melk (of fles).
Conclusie
Peuterdiarree is behoorlijk vervelend en kan als het te lang duurt, nare gevolgen hebben. Laat je niet afschepen dat het vanzelf wel overgaat, aangezien de stappen die je kunt nemen om het op te lossen eigenlijk best simpel zijn. Als zaken als een parasiet, infectie of voedselintolerantie uitgesloten zijn, is een kwestie van het eten en drinken iets aanpassen en een goed probiotica introduceren waarschijnlijk al genoeg om het euvel op te lossen!
[…] schreef ik over diarree bij peuters en wat je hierbij kunt doen en wanneer je naar de huisarts moet gaan. Maar verstopping bij […]